Για περιορισμένες αλλαγές μιλούσαν όλες οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ όμως εκτιμούσαν ότι ο αριθμός των προσώπων που θα μετακινηθούν ή θα αλλάξουν, θα ήταν τουλάχιστον διψήφιος. Τελικά, η πραγματικότητα διέψευσε κάθε τέτοια αίσθηση, αφήνοντας μάλιστα στα κρύα του λουτρού βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ήλπιζαν ή ανέμεναν τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού.
Μόλις δύο ημέρες πριν, κι ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν καταλήξει ότι μόνο με -έστω και περιορισμένο –ανασχηματισμό θα αποκλιμακωνόταν η κρίση που προκάλεσε η ιστορία της Ράνιας Αντωνοπούλου με την επιδότηση ενοικίου, ο Δημήτρης Βίτσας δέχθηκε κλήση από τον Αλέξη Τσίπρα να μεταβεί το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός αναζητούσε τον αντικαταστάτη του Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος για πολλούς λόγους θα αποχωρούσε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, και ο Βίτσας με την εμπειρία που απέκτησε στο υπουργείο Αμυνας (και στη διαχείριση του Μεταναστευτικού) ήταν η πρώτη του επιλογή.
«Καλά, θα αναζητήσω κι άλλες λύσεις, και θα σου πω σε δυο μέρες» ήταν η τελευταία κουβέντα Τσίπρα σε Βίτσα, καθώς η δυσκολία της αλλαγής είχε να κάνει και με τις διαθέσεις Καμμένου. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε αναπτύξει «καλή χημεία» με τον Βίτσα και προφανώς δεν ήθελε άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στον 4ο όροφο του «Πενταγώνου». Ετσι ο Τσίπρας άρχισε να αναζητά αντικαταστάτη τού Βίτσα που να μην έχει δυσανεξία στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, αλλά και να μπορεί ταυτόχρονα να «κατοπτεύει» τον Πάνο Καμμένο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Νωρίς χθες το πρωί, την ώρα που με μολύβι και χαρτί ο Τσίπρας προσπαθούσε στο Μαξίμου να βρει τις ισορροπίες, είχαν φουντώσει οι πληροφορίες που ήθελαν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Ξυδάκη να οδεύει στο υπουργείο Αμυνας. Μπροστά στο ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τον Καμμένο, έσπευσενα προλάβει πιθανές δυσάρεστες εκπλήξεις για τον εαυτό του. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος άνοιξε το κινητό του τηλέφωνο και σχημάτισε τον προσωπικό αριθμό του Αλέξη Τσίπρα. Στο γραπτό μήνυμα που άρχισε να γράφει, του ζητούσε να τον κρατήσει έξω από τους σχεδιασμούς (αν τον περιελάμβαναν) για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, εάν χήρευε η θέση Βίτσα. Απάντηση δεν έλαβε ο Νίκος Ξυδάκης, όμως και το τηλέφωνό του δεν χτύπησε από κλήση προερχόμενη από το Μαξίμου.
Ο Κουβέλης. Αργότερα το απόγευμα ο Τσίπρας κάλεσε στο τηλέφωνο τον Φώτη Κουβέλη. Του εξήγησε ότι θέλει να πάει στο Πεντάγωνο για να αναλάβει μια επικίνδυνη αποστολή. Από τη μια διαθέτοντας την εμπειρία και την ηπιότητα που χρειάζεται να συνεργαστεί με τον κυβερνητικό εταίρο και από την άλλη να «έχει το μάτι» στις επιλογές του κυβερνητικού εταίρου. Πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως έσπευσαν να επισημάνουν ότι ο ρόλος του Κουβέλη μπορεί να υπερβαίνει και αυτή τη «διπλή αποστολή», αποτελώντας χρυσή εφεδρεία, στην περίπτωση που ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό, και ο Καμμένος επιχειρήσει να αποχωρήσει, ώστε να μην είναι εκείνος που στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ανοίξει την πόρτα της συμμαχίας στην ΠΓΔΜ.
Η συζήτηση με τον Κουβέλη ολοκληρώθηκε σχετικά γρήγορα και κατά τη διάρκειά της δεν συζητήθηκε πιθανή τοποθέτηση σε άλλο υπουργείο. Με τον Κουβέλη έτοιμο, άνοιξε ο δρόμος για τον Βίτσα –και ήταν το επόμενο τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού, που απλά τον ενημέρωνε ότι θα αντικαταστήσει τον Μουζάλα.
Η δυσαρέσκεια που υπήρχε στο Μέγαρο Μαξίμου για την αποτελεσματικότητα της Λυδίας Κονιόρδου στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν διάχυτη και γνωστή σε αρκετά κυβερνητικά στελέχη. Αυτός ήταν ο λόγος που όλες οι πληροφορίες την ήθελαν κομμένη στον ανασχηματισμό και είχαν φουντώσει τα σενάρια για τον αντικαταστάτη της. Ομως, «γυμνασμένο» πολιτικό μάτι στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι ένα 24ωρο πριν από τον ανασχηματισμό η Κονιόρδου ήταν πρώτη θέση στο παραγωγικό συνέδριο στην Τρίπολη και πλησίον του Τσίπρα. Αυτή η ένδειξη και μόνο ήταν αρκετή ώστε από νωρίς το πρωί της Τετάρτης να θεωρείτται σίγουρο ότι η Κονιόρδου θα παρέμενε στη θέση της. Ετσι και έγινε, αλλά με την προσθήκη ενός «στηρίγματος» δίπλα της σε θέση υφυπουργού, του Κώστα Στρατή (της επιρροής Δραγασάκη).
Ο Φίλης. Στους χαμένους του ανασχηματισμού μπορεί να υπολογιστεί, εκτός από τον Ξυδάκη, και ο Νίκος Φίλης, καθώς πολλές πληροφορίες τον ήθελαν να μπαίνει ξανά στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο υπουργείο Πολιτισμού. Ο Φίλης μπορεί να μην έχει ξεχάσει την «έξωσή» του λόγω της σύγκρουσης με την Εκκλησία, ωστόσο από τότε έχει περάσει αρκετός καιρός και κατά πληροφορίες έχουν λιώσει οι πάγοι στις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ολο το τελευταίο διάστημα ο πρώην υπουργός Παιδείας απέφευγε σε συνομιλητές του να ανοίξει τα χαρτιά του για το αν επιθυμεί ή όχι να ενταχθεί στην κυβέρνηση, αφήνοντας το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει κίνηση πρώτο. Η κίνηση δεν έγινε χθες και ο Φίλης προεξοφλείται ότι θα ακολουθήσει μια γραμμή που βασίζεται μεν στον πυρήνα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μπορεί να είναι πολλές φορές διακριτή.
Ο Νίκος Ξυδάκης, επίσης, αν και ήθελε να επανέλθει στο υπουργείο Πολιτισμού, καλείται να συμβιβαστεί με τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. «Χαμένος» πρέπει να θεωρείται και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος προετοιμαζόταν να καλύψει το κενό που άφησε ο Κώστας Ζουράρις στο υπουργείο Παιδείας.