Δύο φορές άργησε σε ραντεβού κατά τη διάρκεια της ζωής του ο σπουδαίος ισπανός επιθετικός Ενρίκε Κάστρο Κίνι. Η πρώτη ήταν σαν σήμερα πριν από 37 χρόνια. Θα πήγαινε στο αεροδρόμιο Ελ Πρατ της Βαρκελώνης για να παραλάβει τη γυναίκα του Νιέβες και τα παιδιά του. Καθυστέρησε 25 μέρες, όσες τον κράτησαν όμηρο οι απαγωγείς του.
Η δεύτερη φορά που δεν ήταν τυπικός στο ραντεβού του ήταν προχθές, Τρίτη. Επέστρεφε στο σπίτι του αργά το απόγευμα στην αγαπημένη του Νιέβες όταν στην κεντρική λεωφόρο του Χιχόν, τη Χουάν Κάρλος Ι, αισθάνθηκε έντονο πόνο στο στήθος. Λίγα λεπτά αργότερα υπέστη και δεύτερο έμφραγμα. Ηταν 68 ετών.
Το πρωινό της τελευταίας ημέρας του χειμώνα ήταν δύσκολο για τους Ισπανούς.
Η χαρά του παιχνιδιού, ο Μάγος, ο Μαραντόνα της Ισπανίας, ο κατά πολλούς σπουδαιότερος επιθετικός του ισπανικού ποδοσφαίρου δεν ζει πια ανάμεσά μας.
Υπερβολικοί χαρακτηρισμοί εις μνήμην; Οι αριθμοί δεν ψεύδονται. Ο Κίνι έχει στο βιογραφικό του πέντε Pichichi, τo βραβείο που δίνεται στους πρώτους σκόρερ της Λα Λίγκα, όταν ο Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχουν από τέσσερα! Μόνο ο Τέλμο Θάρα έχει ένα παραπάνω.
Σε ένα ξύλινο κουτί
Ο μύθος του Κίνι, του κορυφαίου παίκτη στην ιστορία της Σπόρτινγκ Χιχόν, που στα 31 του πήρε μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα, ενισχύθηκε από ένα εξωαγωνιστικό γεγονός που πρωταγωνίστησε σε μια ταραχώδη εποχή για την Ισπανία.
Η πρώτη μέρα της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου το 1981 ξεκίνησε με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από τον συνταγματάρχη Αντόνιο Τεχέρο.
Η ισπανική κοινωνία βρίσκεται σε σύγχυση. Μία αδύναμη κυβέρνηση, στρατιωτικοί έτοιμοι να κλείσουν το Κοινοβούλιο και εξτρεμιστικές ομάδες σε πλήρη δράση.
Την Κυριακή 1η Μαρτίου η Μπαρτσελόνα νικά τη Χέρκουλες με 6-0 με δύο γκολ του Κίνι. Οι Μπλαουγκράνα πλησιάζουν στους δύο βαθμούς την Ατλέτικο και δείχνουν ικανοί να κατακτήσουν τον τίτλο.
Ο Κίνι, που είχε μετακομίσει στο Καμπ Νου τον Ιούλιο του 1980, φεύγει για το σπίτι του και στη συνέχεια θα πήγαινε στο Ελ Πρατ για να παραλάβει τη γυναίκα και τα παιδιά του. Δεν έφτασε ποτέ.
Πριν ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου ένα πιστόλι τον ανάγκασε να μπει σε ένα ξύλινο κουτί διαστάσεων 105-75-65 εκατοστών. Παρέμεινε εκεί για μία απόσταση 300 χιλιομέτρων, από τη Βαρκελώνη στη Σαραγόσα.
Οι φήμες για το ποιος κρύβεται πίσω από την απαγωγή φούντωσαν. Κάποιοι έλεγαν πως πρόκειται για εξτρεμιστές που δεν θέλουν να κατακτήσει τον τίτλο αποσχιστική ομάδα. Οι απαγωγείς ήταν τελικά τρεις άνεργοι, μηχανικοί και ηλεκτρολόγοι. Για 25 ημέρες ο Κίνι έζησε σε ένα δωμάτιο 3,5×2,5 μέτρων κάτω από ένα συνεργείο αυτοκινήτων. Οι απαγωγείς ζητούν 100 εκατ. πεσέτες, ένα τεράστιο ποσό, αφού για τη μεταγραφή του Κίνι η Μπαρτσελόνα έδωσε στη Χιχόν 82 εκατ. πεσέτες. Οι δράστες έκαναν το μοιραίο λάθος, δίνοντας έναν λογαριασμό στην Credit Suisse για να κατατεθούν τα λύτρα. Οι ελβετικές Αρχές φτάνουν στα ίχνη τους και οι τρεις άνεργοι πιάστηκαν στη φάκα.
Στις 25 Μαρτίου ο Κίνι σε κατάσταση σοκ και με μούσι απελευθερώνεται. Την είδηση μεταδίδει ο σχολιαστής του αγώνα Αγγλία – Ισπανία με τους Ισπανούς να χαίρονται περισσότερο και από τη νίκη επί των Τριών Λιονταριών. Στο σπίτι του τον υποδέχονται ο πρόεδρος της Μπάρτσα Γιόζεπ Λουίς Νούνιεζ και 2.000 άνθρωποι με δάκρυα χαράς στα μάτια. Ο Κίνι δηλώνει ότι συγχωρεί τους απαγωγείς του και κάποιοι μιλούν για Σύνδρομο της Στοκχόλμης.
Ζητά να παίξει αμέσως γιατί ακολουθεί το ντέρμπι με τη Ρεάλ. Στα τρία προηγούμενα παιχνίδια η Μπάρτσα έκανε δύο ήττες και μία ισοπαλία, χάνοντας κάθε ελπίδα για τον τίτλο. Δεν του επιτρέπεται να παίξει με τη Βασίλισσα. Νέα ήττα με 3-0. Παρ’ όλα αυτά ο Κίνι καταφέρνει τελικά να πετύχει 20 γκολ και να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ, ενώ η Μπάρτσα ζητά αποζημίωση ή επανάληψη των αγώνων όπου δεν αγωνίστηκε ο ποδοσφαιριστής της. Το αίτημα πέφτει στο κενό.
«Αντίο» στον Μάγο
Ο Κίνι θα μείνει στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου για το σπουδαίο ταλέντο του αλλά και τη μεγάλη του καρδιά. Χαμογελούσε πάντα, ακόμα κι όταν πάλευε με τον καρκίνο στον φάρυγγα. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα με τον οποίον ήταν συμπαίκτες στην Μπάρτσα τον αποχαιρέτησε: «Ο Κίνι, ο μάγος, ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος και επιθετικός που δημιουργούσε ευκαιρίες για όλους. Η αλήθεια είναι πως ήταν ένας τύπος επιθετικού που δεν υπάρχει πια».
Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έγραψε στο twitter: «Η μνήμη του Κίνι θα ζει μεταξύ των εραστών του αθλητισμού».
«Ηταν ένας σπουδαίος παίκτης και ακόμα καλύτερος άνθρωπος» σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των κατοίκων του Χιχόν και έναν δρόμο στο όνομά του γιατί βοήθησε να σωθεί ένα εργοστάσιο και μαζί με αυτό 230 θέσεις εργασίας. Στο εξής, το στάδιο της Χιχόν θα ονομάζεται Ελ Μολινόν – Ενρίκε Κάστρο Κίνι, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.