Φήμες ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα επιχειρούσε να παραμείνει πρόεδρος της Κίνας και πέραν των δύο πενταετών θητειών που επιτρέπει το Σύνταγμα κυκλοφορούσαν καιρό. Ενισχύθηκαν τον Οκτώβριο, κατά το 19ο Συνέδριο του ΚΚΚ, όταν οι σύνεδροι ενέγραψαν τη «σκέψη του Σι Τζινπίνγκ» στο κομματικό καταστατικό εξυψώνοντας τον κινέζο πρόεδρο στο ίδιο επίπεδο με τον Μάο Τσετούνγκ και τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ· και ακόμα περισσότερο, όταν αποκαλύφθηκε πως ο Σι δεν διόρισε στη Μόνιμη Επιτροπή του Πολίτμπιρο κανέναν πιθανό διάδοχό του. Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν την Κυριακή: το ΚΚΚ γνωστοποίησε ότι εννοεί να άρει το όριο των δύο προεδρικών θητειών. Δεν καλωσόρισαν όμως όλοι οι Κινέζοι αυτή την προσπάθεια του Σι να δικαιώσει το προσωνύμιο «ο πρόεδρος των πάντων» (και για πάντα…). Απόδειξη, οι έξτρα εργατοώρες που «μετρούν» τις τελευταίες ημέρες οι κινέζοι λογοκριτές. Μία ολόκληρη σειρά από λέξεις, φράσεις, ακόμα και μεμονωμένα γράμματα έχουν μπλοκαριστεί από το Weibo (το κινεζικό twitter), από το (προφανές) «Διαφωνώ» μέχρι το (καθόλου προφανές) γράμμα «ν».
Τη λίστα των εφεξής απαγορευμένων όρων τη συμπλήρωσαν οι China Digital Times: «δέκα χιλιάδες χρόνια» (ένας τρόπος να πει κανείς «ζήτω ο αυτοκράτορας» στα κινεζικά), «ντροπή», «ισόβιος», «προσωπολατρία», «μεταναστεύω», «αθανασία», «Σι Τσετούνγκ» (ένας συνδυασμός των ονομάτων του Σι και του Μάο), «αυτοανακηρυγμένος βασιλιάς», «διαφωνώ»… Η συμπερίληψη του «ν» στη μαύρη λίστα ωστόσο μπέρδεψε πολλούς. Iσως να ήταν απλώς μία παράπλευρη απώλεια αυτού του τεράστιου κύματος λογοκρισίας, «ένα προσωρινό θύμα μιας βιαστικής απόφασης», όπως λέει στην «Guardian» ο «Τσάρλι Σμιθ», συνιδρυτής (πρόκειται για ψευδώνυμο) του GreatFire.org, οργάνωσης που βοηθάει τους χρήστες να παρακάμπτουν την κινεζική λογοκρισία. Ο ίδιος πάντως θεωρεί ευλογοφανή την εκτίμηση του Βίκτορ Μέιρ, ειδικού σινολόγου στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ότι το γράμμα «ν» μπλοκαρίστηκε «πιθανότατα από φόβο ότι ‘ν = ν θητείες στην εξουσία’, όπου ενδεχομένως ν > 2». Καμιά φορά, βέβαια, οι κινέζοι λογοκριτές απλά παραλογίζονται. Το καλοκαίρι, απέκλεισαν από τα κινεζικά μίντια κάθε αναφορά στον Γουίνι το Αρκουδάκι λόγω memes που επεσήμαιναν ομοιότητά του με τον Σι. Αυτή τη φορά μπλοκαρίστηκαν και δύο βιβλία του Τζορτζ Οργουελ, το «1984» και «Η φάρμα των ζώων».
Πέραν της άνισης εσωτερικής μάχης ανάμεσα στο Κόμμα και τους κινέζους netizens, πάντως, οι «New York Times» σημειώνουν τον κίνδυνο ενός νέου ψυχρού πολέμου που βλέπουν οι αναλυτές μετά την απόφαση του ΚΚΚ να άρει το συνταγματικό όριο των δύο προεδρικών θητειών: ο Σι μοιάζει να συμμερίζεται την άποψη πολλών κινέζων αναλυτών και στρατιωτικών αξιωματούχων πως οι ΗΠΑ είναι μία παρακμάζουσα υπερδύναμη και η Κίνα πρέπει να σπεύσει να καλύψει το κενό που αφήνει. Ο κινέζος πρόεδρος έχει ήδη διατάξει τον στρατό να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των εναέριων, θαλάσσιων, διαστημικών συστημάτων και κυβερνοόπλων του, κίνηση που αποδίδεται έως έναν βαθμό στα σχέδια Τραμπ να ανανεώσει τις αμερικανικές πυρηνικές δυνάμεις. «Αντί να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα μια τελευταία θητεία ως πολιτικά ξοφλημένος, ο Σι θα προωθήσει ενισχυμένος τον στόχο του να καταστήσει την Κίνα παγκόσμια δύναμη, ακόμα και αν αυτό απειλεί να θέσει το Πεκίνο σε τροχιά σύγκρουσης με την Ουάσιγκτον», επισημαίνουν οι «NYT».
«Πριν καν δημοσιοποιήσει το Κόμμα την πρότασή του [για κατάργηση του συνταγματικού ορίου των δύο θητειών]… τα δυτικά μίντια άρχισαν να κακολογούν την Κίνα με τους συνήθεις και διάφορους τρόπους τους», (αντ)επιτέθηκαν στο κύριο άρθρο τους οι κινεζικοί «Global Times» κατηγορώντας τη Δύση πως αντιδρά «υστερικά» γιατί κατά βάση θέλει να δει «την Κίνα να καταρρέει».