Χωρίς κουβέντα για την επόμενη μέρα, τι θα συμβεί δηλαδή μετά τις 20 Αυγούστου όταν ολοκληρώνεται το τρίτο Μνημόνιο, οι επικεφαλής του κουαρτέτου έκλεισαν χθες τον πρώτο κύκλο συζητήσεων επί ελληνικού εδάφους με την κυβέρνηση για την τέταρτη αξιολόγηση. Το ραντεβού για τα μεγάλα θέματα της διευθέτησης του χρέους, της μεταμνημονιακής εποπτείας και των νέων δεσμεύσεων δεν συζητήθηκαν ούτε επιφανειακά.
Αποφάσεις για αυτά τα θέματα δεν θα μπορούσαν να ληφθούν στο Χίλτον. Οι αποφάσεις είναι εξόχως πολιτικές και όσο καθυστερεί η συγκρότηση γερμανικής κυβέρνησης τόσο αναβάλλονται, όπως παρατηρούν αρμόδιες πηγές.
Με πολλά κομμάτια του παζλ να λείπουν ακόμα, κυβέρνηση και δανειστές επιδόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε οργάνωση χρονοδιαγραμμάτων και καταγραφή προβλημάτων. Η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών εντός Μαρτίου και η διάχυση των πλειστηριασμών ακινήτων σε όλη τη χώρα βρίσκονται στην κορυφή των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα τρέξει, και μέσω αλληλογραφίας με τους δανειστές θα λύνει προβλήματα.
ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ. Στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται η παραδοχή ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας θα συγκροτηθεί μέσα στον Μάρτιο. Με αυτή την προϋπόθεση, οι συζητήσεις της Αθήνας κατέληξαν σε ένα χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ολοκλήρωση του κύριου όγκου (κοντά στο 90%) των 88 προαπαιτουμένων έως το τέλος Μαΐου, αφού έχει προηγηθεί, τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου, μία ακόμα κάθοδος του κουαρτέτου, με στόχο την ολοκλήρωση του παζλ με χρέος, πρόγραμμα και εποπτεία στο τέλος Ιουνίου.
Καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος και της λεγόμενης παγκόσμιας συμφωνίας είναι η 21η Ιουνίου «ή το πολύ αρχές Ιουλίου», όπως ανέφερε χθες πηγή με γνώση των συζητήσεων. Κάθε αντίθετο σενάριο, παράτασης των διαπραγματεύσεων, παρεκκλίνει από τις ομαλές εξελίξεις, απαρέγκλιτη προϋπόθεση των οποίων είναι η ολοκλήρωση του συνόλου των μεταρρυθμίσεων του τρίτου προγράμματος. Αυτή άλλωστε θεωρείται, κατά την άποψη των δανειστών, καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα.
Η ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟΣ. Οπως φάνηκε από τις δηλώσεις του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της Moody’s Κόλιν Ελις (στη «Ναυτεμπορική») και κατά την άποψη του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι το συνώνυμο της καθαρής εξόδου. «Μια προληπτική γραμμή πίστωσης δεν σημαίνει ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας δεν θα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία» δήλωσε ο Ελις απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη προληπτική γραμμή, την ώρα που διεθνείς αναλυτές προδιαγράφουν ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία με διευθέτηση χρέους σε συνάρτηση με μακροχρόνιες δεσμεύσεις.
Το νερό στο αυλάκι των αποφάσεων αναμένεται να αρχίσει να μπαίνει στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, μετά τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ ο κλήρος για την ενδεχόμενη μείωση του αφορολογήτου από το 2019, αντί για το 2020, θα τραβηχτεί τον Μάιο, όταν θα υπάρχουν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για την πορεία τόσο της οικονομίας όσο και του προϋπολογισμού. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας πως επί του παρόντος δεν έγινε καμία συζήτηση για το αφορολόγητο και τα μέτρα της ερχόμενης διετίας, παρέπεμψε χθες στον Μάιο για τις αποφάσεις.
ΔΙ’ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει με χίλια για να κλείσει δεκάδες προαπαιτούμενα. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, συνεχίζοντας να κρατούν σε εκκρεμότητα την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Οι δανειστές απαιτούν πανελλαδική κάλυψη και υψηλές ταχύτητες. Τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα όμως χθες ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων Αθηνών – Πειραιώς δείχνουν προς άλλη κατεύθυνση. Χθες είχαν προγραμματιστεί να εκτελεστούν 261 πλειστηριασμοί. Από αυτούς, 76 κρίθηκαν γόνιμοι, 50 πλειστηριασμοί ανεστάλησαν κατόπιν συνεννόησης των οφειλετών και του επισπεύδοντος και 135 κηρύχθηκαν άγονοι και θα επαναληφθούν εν ευθέτω χρόνω.
Οι δανειστές όσον αφορά τους πλειστηριασμούς «αξιολογούν τα στοιχεία», σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το οποίο, έχοντας γνώση των δεδομένων –όπως σημείωσε -, εξέφρασε αισιοδοξία για εκταμίευση της δόσης εντός Μαρτίου.
Παράλληλα, τις επόμενες εβδομάδες θα ανταλλάσσονται ιδέες και παρατηρήσεις σχετικά με ανοιχτά θέματα που αφορούν αντικειμενικές αξίες, την οργάνωση του λεγόμενου ΣΔΟΕ των εισαγγελέων, εξωδικαστικό συμβιβασμό, νόμο Κατσέλη, επιδόματα και αλλαγές στα εργασιακά.
Στο θέμα των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι αυξάνεται η πίεση και επιχειρείται να κλείσει το ζήτημα εντός Μαρτίου, χωρίς νέα παράταση.
Με μια λιτή ανακοίνωσή τους οι δανειστές από την πλευρά τους τόνισαν χθες πως έγιναν στην Αθήνα «εποικοδομητικές συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι μέρος των προγραμμάτων του ESM και του ΔΝΤ», προσθέτοντας ότι «η δουλειά θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες για περαιτέρω πρόοδο και ολοκλήρωση». Σημείωσαν επίσης πως «οι ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν τις απαραίτητες δράσεις για να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM έγκαιρα, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».