Κίνδυνο για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα και από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία δημιουργεί η πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «υποσχέθηκε» αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι θα ανακοινώσει επίσημα τους δασμούς την ερχόμενη εβδομάδα, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των κύριων εμπορικών εταίρων της χώρας του από κάθε γωνιά του κόσμου. Οι πρώτοι τριγμοί φάνηκαν ήδη στα χρηματιστήρια όπου βασικοί δείκτες στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ κατέγραψαν μεγάλες διακυμάνσεις προκαλώντας νέο γύρο ανησυχίας μεταξύ των επενδυτών.

Ενας τέτοιος εμπορικός πόλεμος δημιουργεί τις προοπτικές για αύξηση των τιμών προϊόντων για καταναλωτές και επιχειρήσεις οι οποίες αγοράζουν πρώτες ύλες όπως χάλυβα και αλουμίνιο. Επίσης δημιουργεί προοπτικές να χαθούν θέσεις εργασίας. Πρόκειται για καίριο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία που το τελευταίο διάστημα παρουσίαζε μεγάλη βελτίωση.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για άκρατο προστατευτισμό από την πλευρά των ΗΠΑ και υποσχέθηκε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει σε αντίμετρα. Η Κομισιόν είναι ήδη έτοιμη να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την επιβολή δασμών στις ΗΠΑ υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Τη μεγάλη της ανησυχία για την κίνηση Τραμπ εξέφρασε και η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε με τη σειρά του την ΕΕ να απαντήσει ανάλογα. Σε συνέντευξή της στους «Φαινάνσιαλ Τάιμς» η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ είπε ότι οι Βρυξέλλες περιμένουν από τις ΗΠΑ τις επίσημες ανακοινώσεις και λεπτομέρειες για τους δασμούς ώστε να δουν τις μέτρα θα πάρουν.

Η ένωση ευρωπαϊκών χαλυβουργιών Eurofer ανακοίνωσε ότι με την επιβολή υψηλών δασμών οι ΗΠΑ δείχνουν ότι θέλουν εμπορικό πόλεμο –σε διαφορετική περίπτωση θα επέβαλαν όρια στις εισαγωγές χάλυβα ώστε να διατηρήσουν την παρουσία τους στις ΗΠΑ οι εταιρείες.

Για πολύ μεγάλη ανησυχία από τις εξελίξεις έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του και το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας που ζήτησε από την Ουάσιγκτον να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Κίνα μαζί με την Ευρώπη επηρεάζονται περισσότερο από την επιθετική εμπορική πολιτική του Τραμπ, ο οποίος θέλει να εκπληρώσει προεκλογικές του υποσχέσεις και να προστατέψει τις εγχώριες χαλυβουργίες και εταιρείες παραγωγής αλουμινίου.

@realDonaldTrump

Σε ανάρτησή του στο twitter μάλιστα ο αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε την απόφασή του λέγοντας ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί», επειδή οι ΗΠΑ σήμερα χάνουν πολλά δισ. δολάρια από τις συναλλαγές με τους εμπορικούς τους εταίρους.