Κυβέρνηση και δανειστές παραδέχονται ότι υπάρχουν «τεχνικές δυσκολίες» στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στο τέλος Μαρτίου να μην ανακοινωθούν οι νέες τιμές. Οι εκτιμητές που τρέχουν τη δουλειά τα έχουν βρει μπαστούνια! Οι μεσίτες δεν τους βοηθούν για να διαμορφώσουν εικόνα της αγοράς, κυρίως σε μικρούς δήμους της περιφέρειας. Πολλοί αρνούνται να τους δώσουν τις τιμές που πωλούνται τα ακίνητα στην περιοχή τους, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας Δημήτρη Μπινιάρη να δικαιολογεί τη στάση τους λέγοντας ότι «δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος».
Οι αξίες που θα εισηγηθούν οι εκτιμητές θα βγουν από το γραφείο τους. Αυτοψίες στις περιοχές δεν θα γίνουν, αφού υπάρχουν εκτιμητές οι οποίοι κατοικούν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη και πρέπει να δώσουν τιμές για περιοχές της Κρήτης ή στην Πελοπόννησο. Ούτε τα υποθηκοφυλακεία θα επισκεφθούν για να ελέγξουν τις τιμές για μεταβιβάσεις που πραγματοποιήθηκαν. Ολη η δουλειά θα γίνει από το τηλέφωνο, το Διαδίκτυο ή τον τοπικό Τύπο με τις αγγελίες πώλησης ακινήτων.
Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, οι νέες τιμές ζώνης που θα εισηγηθούν οι εκτιμητές ακινήτων στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε πολλές περιπτώσεις θα είναι πλασματικές αφού, όπως λένε, υπάρχουν περιοχές στις οποίες τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν έχει γίνει ούτε μία αγοραπωλησία ακινήτου, αλλά δεν έχει κατασκευαστεί ούτε μία πολυκατοικία. Ετσι, οι στρεβλώσεις στην αγορά των ακινήτων θα διατηρηθούν μέχρι την επόμενη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ και τους υπόλοιπους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα σε τιμές που δεν θα έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι εκτιμητές θα πρέπει να εισηγηθούν αυξήσεις στις φθηνές, κυρίως λαϊκές περιοχές (Κερατσίνι, Πέραμα, Δραπετσώνα, Ελευσίνα) και μείωση στις άλλοτε ακριβές περιοχές.