Σε απόσταση αναπνοής από το Μαντείο των Δελφών, η σιδηρά κυρία του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί έστειλε χθες αυστηρά μηνύματα προς τράπεζες και κυβέρνηση. Αφού επισήμανε τους «θετικούς οιωνούς», ξεκαθάρισε πως άλλο είναι η ψήφιση των νόμων και άλλο η εφαρμογή τους και όταν επικεντρώθηκε στο θέμα των κόκκινων δανείων, χωρίς περιστροφές ζήτησε πανελλαδικούς πλειστηριασμούς ακινήτων και ταχύτερη δράση από τις τράπεζες.
«Το να περνάς νόμους, είναι το πρώτο βήμα. Οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν και στο μέτωπο αυτό υπάρχουν περιθώρια για επιτάχυνση» τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία της στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, επισημαίνοντας πως παρά την πρόοδο στη μείωση των κόκκινων δανείων, υπάρχει μια «παγίδα»: οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο και οι τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους.

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία όπως αποτυπώθηκαν στην έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν από 100,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017 σε 95 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, αλλά η αποτελεσματική διαχείρισή τους εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που η κρίση κληροδότησε στις τράπεζες και το οποίο καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν. Στο τέλος του 2019, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40%, σε περίπου 64 δισ. ευρώ. Η Ντανιέλ Νουί σημείωσε ότι το θέμα των κόκκινων δανείων δεν αφορά μόνο τις τράπεζες και τη ρυθμιστική Αρχή, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει να διευκολύνει, με δράσεις σε τομείς όπως το πτωχευτικό δίκαιο και τις εκτός δικαστηρίου ρυθμίσεις. Οπως κατέδειξαν όμως οι συζητήσεις κυβέρνησης – δανειστών, τα προβλήματα στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών παραμένουν, ενώ συνεχίζουν να αναζητούνται τρόποι αυστηροποίησης του νόμου Κατσέλη, ώστε να μη γίνεται χρήση των ευνοϊκών διατάξεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Μεγάλο μέρος της ομιλίας της Ντανιέλ Νουί απορρόφησαν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, στους οποίους ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έχει επανειλημμένα αναφερθεί προκαλώντας στο τελευταίο Eurogroup την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΕΙΔΕ ΠΡΟΟΔΟ. Σύμφωνα με την επικεφαλής του SSM, μέχρι πρότινος το σύστημα στηριζόταν σε φυσικούς πλειστηριασμούς οι οποίοι καθυστερούσαν από απεργίες και άλλους λόγους. «Εγινε η μετάβαση στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τώρα αυτό πρέπει να εφαρμοστεί» είπε αναγνωρίζοντας την πρόοδο. Τόνισε όμως παράλληλα την ανάγκη οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να καλύπτουν όλη την Ελλάδα και να προστατευθούν οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι γίνονται στόχος επιθέσεων.
«Οταν λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί οι δανειολήπτες θα αναγκαστούν να πάνε στις τράπεζες και να ρυθμίσουν τα δάνειά τους» εκτίμησε, θεωρώντας τους πλειστηριασμούς απαραίτητο στοιχείο της δημιουργίας νέας κουλτούρας πληρωμών.
Οσον αφορά την εξέλιξη των τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες, η Ντανιέλ Νουί κράτησε κλειστά τα χαρτιά της απαντώντας σε σχετική ερώτηση «δεν έχω κρυστάλλινη σφαίρα, δεν θα κάνω πρόβλεψη για καμία τράπεζα, ελληνική ή άλλη», αν και σημείωσε πως οι ελληνικές τράπεζες μετά τα δύσκολα, ανακάμπτουν. «Οπως συμβαίνει και με έναν ασθενή που για πολύ καιρό ήταν άρρωστος, έτσι και οι ελληνικές τράπεζες είναι λίγο αδύναμες και πρέπει να αναλάβουν δράση, αλλά οι χρησμοί είναι θετικοί», πρόσθεσε.