«Ασφαιρο πολιτικό αντιπερισπασμό» χαρακτηρίζει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής το αίτημα της ΝΔ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στην υπόθεση Novartis και για τους πολιτικά υπεύθυνους στο πεδίο της υγείας την περίοδο της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο υπουργός Ναυτιλίας κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση, την οποία βλέπει ως μεγάλη ευκαιρία για να μπει φρένο στις παραβάσεις των πολυεθνικών στον χώρο του φαρμάκου, ενώ σχολιάζοντας τον ανασχημαστισμό αναφέρει ότι η υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη αποτελεί εξέλιξη που αναδεικνύει «τη διάθεση του Πρωθυπουργού να ξεπεραστούν τα εμπόδια για μια μετεκλογική, προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων».
Πώς σχολιάζετε την κίνηση της ΝΔ για Προανακριτική και τις καταγγελίες για κυβερνητική «επιχείρηση συγκάλυψης» των ευθυνών Κουρουμπλή;
Ρηχός και άσφαιρος πολιτικός αντιπερισπασμός. Διότι αν διατρέξει κανείς την πρόταση δεν στοιχειοθετείται τίποτα ούτε για τον Κουρουμπλή ούτε για τους άλλους δύο υπουργούς. Η όλη πρόταση στηρίζεται σε μια ανώνυμη καταγγελία, που φτάνει στο σημείο να αναφέρεται σε αποφάσεις του Κουρουμπλή τον Δεκέμβριο του 2016, όταν ο Κουρουμπλής δεν ήταν υπουργός Υγείας. Οποιος έχει αποφάσεις με την υπογραφή μου ως υπουργού Υγείας όφειλε με σεβασμό στην αλήθεια να τις καταθέσει μαζί με το δικόγραφο. Η κίνηση αυτή έχασε το νόημά της από τη στιγμή που δεν τεκμηριώθηκε. Δεν συμπεριέλαβε δηλαδή τις αποφάσεις με τις οποίες καταγγέλλεται ότι ζημίωσα το κράτος και τους πολίτες. Η ΝΔ όφειλε να τις έχει βρει και να τις συμπεριλάβει στο αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή. Οποιος έχει απόφασή μου με την οποία βλάπτονται το Δημόσιο ή οι πολίτες να την καταθέσει.
Για ποιον λόγο συμπεριλαμβάνεται το όνομά σας στη δικογραφία της Novartis που διαβιβάστηκε στη Βουλή;
Το έχω πει πολλές φορές. Διαβάστε τη δικογραφία. Πουθενά δεν αναφέρεται το όνομά μου στη δικογραφία για τη Novartis. Οσα έχουν γραφεί είναι παραπληροφόρηση, στο βούρκο της οποίας κόντεψα να πέσω κι εγώ ο ίδιος. Η μόνη περίπτωση στην οποία αναφέρεται το όνομά μου είναι αυτή η ανώνυμη καταγγελία, την οποία όφειλε απνευστί να στείλει η εισαγγελέας στη Βουλή από τη στιγμή που υπήρχε αναφορά πολιτικού προσώπου.
Τι περιμένετε να προκύψει από τον φάκελο της Novartis;
Πιστεύω ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και ότι είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, την οποία ρημάξανε επί μία δεκαετία οι πολυεθνικές. Να γίνει επιτέλους ένας έλεγχος και να επιβληθεί ένα μεγάλο πρόστιμο όπου προκύψουν παραβάσεις. Επιπλέον, δεν μπορεί οι πολυεθνικές να μην παρουσιάζουν κέρδη στην Ελλάδα και να φορολογούνται εκεί που τις βολεύει. Είναι ευκαιρία να απαιτήσουμε, επιτέλους, τουλάχιστον το 50% των καταναλώσεων που έχουν οι πολυεθνικές στη χώρα να παράγεται εδώ. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει.
Υπάρχει στέρεο έδαφος για την εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά του «παλαιού συστήματος»; Η υπόθεση με την επιδότηση ενοικίων δεν θαμπώνει την εικόνα;
Καθόλου κατά τη γνώμη μου. Το αντίθετο. Δείχνει πόσο διαφορετικά από το παλιό σύστημα αντέδρασε ο Πρωθυπουργός.
Ο ανασχηματισμός μπορεί όντως να δώσει ώθηση στην κυβέρνηση;
Κάθε ανασχηματισμός εμπεριέχει τη βούληση για ανασύνταξη και καινούργια δυναμική με σκοπό την αποτελεσματική τελική προσπάθεια. Η τοποθέτηση μάλιστα του Γιάννη Δραγασάκη σε μάχιμο παραγωγικό υπουργείο δημιουργεί προσδοκίες στην αγορά και εμπεδώνει κλίμα εμπιστοσύνης σε ένα ευρύτατο φάσμα της κοινωνίας που εκτείνεται πέραν της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχει στον ορίζοντα καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια;
Ολοι οι παράγοντες της οικονομίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό συνηγορούν ότι η Ελλάδα έχει διανύσει τους δύσκολους δρόμους και έχει πετύχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα που εξασφαλίζουν την αναγκαία εμπιστοσύνη για καθαρή έξοδο. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό όλοι έχουν καταλάβει με ποια πολιτική και με ποιους χειρισμούς η χώρα περνά το κατώφλι των αγορών, ισότιμα με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η ελληνική κοινωνία σταδιακά ανταμείβεται για τις θυσίες της. Οσο η κατάσταση εξομαλύνεται τόσο η κοινωνία επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Κι αν μπορώ να κάνω μια σύγκριση, η Ελλάδα βγαίνει τώρα στις αγορές πιο ασφαλής από ό,τι μπήκε στην ΟΝΕ το 2000.
Στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν μια επιστροφή στο «βρώμικο ’89». Η εξέλιξη δεν κλείνει οριστικά τον δρόμο για μια προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με τον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς;
Το «βρώμικο ’89» σκηνοθετήθηκε στην Ελλάδα. Θα ήταν αστείο να πιστεύει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τους μάρτυρες της Novartis να πουν αυτά που είπαν ώστε να στηθεί σκάνδαλο. Είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε τα ζητήματα με ψυχραιμία. Κανείς δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι κινήσεις της Novartis ήταν δημιούργημα του ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλουμε όλοι να διατηρούμε σε υψηλό επίπεδο το αίσθημα του τεκμηρίου της αθωότητας γιατί πίσω μας υπάρχουν οικογένειες, παιδιά, εγγόνια. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει σε βάθος και επιτέλους να πληρώσουν εκείνοι που πραγματικά κερδοσκόπησαν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, δεν κάνει κάτι για να εμποδίσει την προσέγγιση με την Κεντροαριστερά. Το αντίθετο. Η υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη είναι μια πρωτοβουλία που εκδηλώνει τη διάθεση του Πρωθυπουργού να ξεπεραστούν τα εμπόδια για μια μετεκλογική, προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων.
Η ένταση με την Τουρκία μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις;
Η Ελλάδα είναι η ήρεμη δύναμη των Βαλκανίων. Η στάση μας είναι νηφάλια, ψύχραιμη και ταυτόχρονα αποφασιστική. Η Τουρκία είναι νευρική γιατί έχει πολλά ανοιχτά ζητήματα. Σε αυτά πρόσθεσε τώρα έναν πόλεμο στη Συρία όπου συντελείται μια ανθρωπιστική καταστροφή. Οι επιχειρήσεις με θύματα αμάχους και παιδιά προκαλούν αποτροπιασμό. Σε αυτή τη φρίκη έχει αναμειχθεί η Τουρκία και παράλληλα εκδηλώνει μια επιθετικότητα όχι μόνο προς την Ελλάδα αλλά και προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ενεργητικότητα της ελληνικής διπλωματίας και ο επαγγελματισμός των Ενόπλων Δυνάμεων εγγυώνται ότι θα αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.