Αλληλοκατηγορίες για λανθασμένους χειρισμούς γύρω από τα εθνικά θέματα και για «μυστική διπλωματία» όσον αφορά το Σκοπιανό αντάλλαξαν ο Νίκος Κοτζιάς και η Ντόρα Μπακογιάννη, την ώρα που προετοιμάζεται εντατικά η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια.

Αφορμή για τη σφοδρή αντιπαράθεση στάθηκε η επίκαιρη ερώτηση της πρώην υπουργού σχετικά με τη συμφωνία θαλάσσιων ζωνών με την Αλβανία, όπου επανέφερε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άμεση ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής από το υπουργείο Εξωτερικών για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Η βουλευτής της ΝΔ καταλόγισε ανευθυνότητα στην κυβέρνηση για κρίσιμα ζητήματα, λέγοντας πως αντιμετωπίζει τα σοβαρά ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής χωρίς συνεννόηση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. «Η μυστική διπλωματία από τη Βουλή και τα κόμματα μετατρέπουν την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία σε υποδεέστερη από τη δημοκρατία της Αλβανίας», δήλωσε με αυστηρό τόνο, καλώντας τον υπουργό Εξωτερικών να δεσμευθεί για το πότε θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας. «Τα θέματα αυτά δεν τα χειρίζεται ένα κόμμα, τα χειρίζεται το έθνος. Ακούστε και την άποψη της αντιπολίτευσης, μπορεί να σας βοηθήσει» επέμεινε. Στη συνέχεια ο Νίκος Κοτζιάς ανήγγειλε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρξει ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας για την ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι στην Επιτροπή θα προσέλθει για να ενημερώσει και ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, που θα βρίσκεται στην Ελλάδα.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ. Οσον αφορά τις κατηγορίες της Μπακογιάννη περί «μυστικής διπλωματίας», ο υπουργός πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας πως οι κυβερνήσεις της ΝΔ ήταν εκείνες που έκαναν μυστικές διαπραγματεύσεις και μυστικές συμφωνίες και ειδικότερα η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τα Σκόπια, μέσω «ενός πράκτορα της ΚΥΠ», όπως είπε, αναφερόμενος προφανώς στον στρατηγό Νίκο Γρυλλάκη. «Μυστικές συμφωνίες γίνονται έξω από τις νόμιμες διαδικασίες του κράτους. Σε αυτές το κόμμα σας ήταν υπόδειγμα. Εμείς τέτοια δεν κάνουμε» πρόσθεσε ο Κοτζιάς. Η Ντόρα Μπακογιάννη σήκωσε το γάντι, λέγοντας πως όταν η ίδια ως υπουργός Εξωτερικών ενημέρωνε τον Αλέξη Τσίπρα για το Σκοπιανό, ο Κοτζιάς «ήταν στο ΠΑΣΟΚ». Επανέλαβε δε το αίτημα της ΝΔ να πραγματοποιηθεί ανοικτή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και όχι κεκλεισμένων των θυρών.