Νέα πυρηνικά όπλα, μεταξύ των οποίων και ένας νέος αόρατος βαλλιστικός πύραυλος που μπορεί να πραγματοποιήσει χτύπημα σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη χωρίς να αναχαιτισθεί, αποκάλυψε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χθες σε μια από τις πιο πολεμοχαρείς ομιλίες του τα τελευταία χρόνια. Σε συνδυασμό με πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ οι αναλυτές εκτιμούν πως μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο ανταγωνισμού των εξοπλισμών μεταξύ Μόσχας και Δύσης.
Στην ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου –τις οποίες αναμένεται να κερδίσει εύκολα –ο Πούτιν τόνισε ότι οποιαδήποτε πυρηνική επίθεση εναντίον συμμάχου της Μόσχας θα θεωρηθεί ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία και θα προκαλέσει την άμεση απάντησή της. Ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του σχεδιάζει νέα υποβρύχια drone που θα μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές καθώς και πυραύλους Κρουζ με μη προβλέψιμη πορείας πτήσης και απεριόριστο βεληνεκές. Ο 65χρονος ρώσος πολιτικός που μονοπωλεί την εξουσία στη χώρα του εδώ και δύο δεκαετίες υποστήριξε τα λεγόμενά του με βίντεο ορισμένων από τους πυραύλους στους οποίους αναφέρθηκε. «Προχωρήσαμε στην ανάπτυξη αυτών των υπερόπλων επειδή οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν» από την αντιβαλιστική πυραυλική συμφωνία του 1972 είπε. «Δεν ακούσατε τη χώρα μας τότε. Ακούστε μας τώρα».
Η ύπαρξη των πυρηνικών πυραύλων όπως ο RS-28 Sarmat, βάρους 200 τόνων ή ο Satan 2, που «κανένα αντιπυραυλικό σύστημα δεν μπορεί να αναχαιτίσει» ήταν γνωστή στους ειδικούς. Ομως καινούργιο είναι το αφήγημα του Πούτιν ότι η Ρωσία εκσυγχρονίζει το οπλοστάσιό της ως μια κίνηση αντίδρασης στην αμερικανική πολιτική μετά το 2001.
Οι ειδικοί παρατηρούν πως η ομιλία του ρώσου προέδρου πραγματοποιείται μόλις λίγες ημέρες αφότου το Πεντάγωνο δημοσιοποίησε τη νέα πολιτική του για τα πυρηνικά όπλα, η οποία ακολουθεί την υπόσχεση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναπτύξει οπλοστάσιο «τόσο ισχυρό ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε επίθεση». Ο Πούτιν έστειλε χθες το δικό του μήνυμα. «Θέλω να πω σε όσους προσπαθούν να κλιμακώσουν τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να κερδίσουν πλεονέκτημα εις βάρος της Ρωσίας, επιβάλλοντας περιορισμούς και κυρώσεις, ότι η προσπάθεια να υποτάξετε την Ρωσία έχει αποτύχει».
Οι σκληρές αυτές δηλώσεις περιλαμβάνονταν στην 14η ετήσια ομιλία του στην πολιτική ελίτ της χώρας του μαζί με πολλές οικονομικές υποσχέσεις όπως μείωση κατά 50% της φτώχειας τα επόμενα 6 χρόνια και σειρά επενδύσεων στις υποδομές και στην υγεία. Το 2000, παρατήρησε, «42 εκατομμύρια Ρώσοι ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο αριθμός σήμερα έχει μειωθεί στα 20 εκατομμύρια, όμως πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά». Κύριος στόχος του Κρεμλίνου είναι να ενισχυθεί η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές οι οποίες πραγματοποιούνται σε 17 ημέρες και θα σημάνουν, όπως όλα δείχνουν, την τέταρτη θητεία του Πούτιν στην προεδρία.