«Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή, δίνοντας την εντύπωση ότι αψηφά τη διεθνή κατακραυγή στο σχέδιό του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που προκάλεσε πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε σε αυστηρά αντίμετρα, η Κίνα κάλεσε τον Τραμπ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και ο Καναδάς, ο μεγαλύτερος τροφοδότης χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα εάν πληγεί από τους αμερικανικούς δασμούς.
Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι δασμοί ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, που στόχο έχουν να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ απέναντι στα φθηνότερα ξένα προϊόντα, θα ανακοινωθούν επίσημα την επόμενη εβδομάδα.
«Όταν μία χώρα (ΗΠΑ) χάνει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στο εμπόριο ουσιαστικά με κάθε χώρα με την οποία συναλλάσσεται, οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα», έγραψε πρωί πρωί στον λογαριασμό του στο Twitter ο Τραμπ.
«Παράδειγμα, όταν είμαστε 100 δισεκατομμύρια δολάρια κάτω με μία ορισμένη χώρα και κάνουν τους έξυπνους, κόβουμε τις συναλλαγές-κερδίζουμε πολλά. Είναι εύκολο!» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τους δασμούς κραυγαλέα παρέμβαση που ισοδυναμούν με προστατευτισμό. Υποσχέθηκε να ενεργήσει με αυστηρό τρόπο, αναφερόμενη σε αντίμετρα που θα συμβαδίζουν με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
«Βλέπουμε τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις ως μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Δεν την βλέπουμε ως μια κατάσταση όπου, όπως σε ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, η μία πλευρά χάνει διότι η άλλη κερδίζει. Το εμπόριο είναι επωφελές για όλους. Χρειάζεται να διεξάγεται στη βάση κανόνων και αυτοί οι κανόνες υπάρχουν».
«Απολύτως ακατανόητη», χαρακτήρισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την σχεδιαζόμενη από τις ΗΠΑ επιβολή δασμών στην εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα επηρέαζε σημαντικά την γερμανική βιομηχανία και προειδοποίησε ότι «ένας εμπορικός πόλεμος δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον κανενός».
«Η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά δασμούς και θέματα εμπορίου είναι γνωστή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ένας εμπορικός πόλεμος δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον απολύτως κανενός», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ αντιδρώντας στις χθεσινές δηλώσεις του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε ότι “ο σωστός δρόμος δεν είναι η απομόνωση, αλλά το ελεύθερο εμπόριο και οι ανοιχτές αγορές».
Σημείωσε ακόμη ότι η γερμανική κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον και θα αξιολογήσει τις συνέπειες για την γερμανική και την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και των ανοιχτών αγορών και σε αυτό το ζήτημα θα συνεχίσει να συζητά με τις ΗΠΑ. «Έχουμε τονίσει κατ΄επανάληψη ότι έχουμε πολύ μεγάλο συμφέρον να έχουμε με την Αμερική μια ζωντανή, δίκαιη, ελεύθερη οικονομική εταιρική σχέση, μια εμπορική εταιρική σχέση», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» και πως η Ουάσινγκτον μπορεί να περιμένει «μια ισχυρή, ομόφωνη και συντονισμένη» απάντηση από την ΕΕ.
«Αυτά τα μονομερή μέτρα δεν είναι αποδεκτά. Θα είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία και σε γαλλικές επιχειρήσεις όπως η Vallourec και η Arcelor», δήλωσε ο Λεμέρ, αναφερόμενος στην χαλυβουργία ArcelorMittal.
Οι φόβοι για αντίποινα από τον Καναδά, την Κίνα και την Ευρώπη οδήγησαν σε απώλειες τις παγκόσμιες μετοχές και έστρεψαν τους επενδυτές προς τα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων και του ιαπωνικού γεν.
«Είναι πραγματική ανησυχία διότι η Ευρώπη είναι μια ανοικτή παγκόσμια οικονομία, άλλα δεν είναι απλά οι ΗΠΑ έναντι της Κίνας», δήλωσε ο Ίαν Όρμιστον, διαχειριστής κεφαλαίων στην Old Mutual Global Investors.
Η ArcelorMittal, η μεγαλύτερη στον κόσμο χαλυβουργία με σημαντικές δραστηριότητες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι αξιολογεί τις πιθανές συνέπειες, αν και είπε ότι οι κυβερνήσεις ορθώς υιοθετούν μια σκληρή προσέγγιση στο αθέμιτο εμπόριο.
Τέλος τα σχέδια των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προκαλούν ανησυχία και στο Κρεμλίνο, το οποίο δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ ότι «αυτό το μέτρο στρέφεται εναντίον πολλών χωρών».