Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο επικεφαλής της Κομισιόν στους δανειστές Ντέκλαν Κοστέλο. «Σε επίπεδο νομοθέτησης μπορεί η Ελλάδα να είναι στο 100% αλλά σε επίπεδο εφαρμογής έχουν ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσουν». Στη λογική αυτή είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο επιτήρησης για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, καθώς όπως τόνισε τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Οπως είπε, χρειάζεται μια στρατηγική ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα τα επόμενα τρία, πέντε ή δέκα χρόνια. Επίσης ανέφερε ότι η εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ αναμένεται ώς τα μέσα Μαρτίου.
Πρόσθεσε ότι η ιδανική στιγμή για να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση που περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα είναι ο Μάιος. Αλλωστε το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου με στόχο να υπάρξει staff level agreement ώς το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Ο Κοστέλο μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους και τόνισε ότι το EuroWorking Group εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση με στόχο στο Eurogroup του Ιουνίου να υπάρξει λύση-πακέτο για το χρέος, το μαξιλάρι ασφαλείας και ίσως την επιστροφή των κερδών από τα SMP και ΑΝFA μέσω της σύνδεσής τους με «θετικές επενδυτικές πρωτοβουλίες».
ΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης τόνισε ότι αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό και έχει αξία να αναφέρεται στη δημόσια συζήτηση γύρω από την καθαρή έξοδο ή την προληπτική γραμμή είναι πως η Ελλάδα έχει ήδη καλυμμένες τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της έως το 2020. Οπως ανέφερε, η Ελλάδα έως το 2020 έχει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 44-45 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μέσω των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα καταγραφούν στην τριετία και των χρημάτων που θα αντλήσει από τον ESM και από τις αγορές θα έχει διαθέσιμα 48 δισ. ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες.
«ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ». Ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια κάνουν «αυταπάτη» την καθαρή έξοδο, τονίζοντας πως το κρίσιμο θέμα για την ελληνική οικονομία είναι πώς θα γυρίσουμε πίσω στους μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης που εκτιμούσαν οι εταίροι για την ελληνική οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες. «Χάσαμε το 50% της δυναμικής και αυτό είναι το κρίσιμο μέγεθος για να βελτιώσουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τα τελευταία τρία χρόνια λόγω “δημιουργικής ασάφειας” χάθηκε η αναπτυξιακή δυναμική που είχε δημιουργηθεί».