Υπό τον μανδύα της αναδιοργάνωσης των φυλακών Κορυδαλλού, που είναι ούτως ή άλλως σωφρονιστικό κατάστημα για υποδίκους, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχείρησε να ξεπεράσει τον σκόπελο της μεταγωγής του Κώστα Γιαγτζόγλου, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για την αποστολή τρομοδέματος στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμα.
Δικαστικές πηγές που έχουν γνώση της λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος επισημαίνουν ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης στην υπόθεση Γιαγτζόγλου έπρεπε να σταθμίσει και να ισορροπήσει από τη μία πλευρά τον κατευνασμό της βίας και από την άλλη τη διάσωση του γοήτρου της έννομης τάξης που επιβάλλει να μην υποκύπτει σε εκβιασμούς και σε αιτήματα από την πλευρά οποιασδήποτε κατηγορίας κρατουμένων».
Ετσι, προτάσσοντας τη λογική των γενικότερων μεταγωγών, το υπουργείο Δικαιοσύνης επέλεξε να εντάξει σε αυτό το πλαίσιο και τον Γιαγτζόγλου και ταυτόχρονα να δώσει το μήνυμα ότι δεν ικανοποίησε το αίτημά του αλλά αποφάσισε για αυτόν ό,τι και για άλλους υποδίκους.
ΟΙ ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ. Υπό αυτά τα δεδομένα όπως αναφέρεται και σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης στον Κορυδαλλό θα μεταχθούν συνολικά 27 υπόδικοι και θα φύγουν για άλλες φυλακές 52 κρατούμενοι που εκτίουν ήδη τις ποινές τους. Οι σχετικές μεταγωγές ανάμεσά τους και ο Γιαγτζόγλου αναμένεται να γίνουν με βάση τον προγραμματισμό ώς τις 10 Απριλίου 2018. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό σε αυτό το σχέδιο ανταλλαγής ποιοι άλλοι κρατούμενοι θα ενταχθούν καθώς ο κατάλογος θα συνταχθεί με βάση και τις δικαστικές εκκρεμότητες που υπάρχουν για τον καθέναν από αυτούς που θα φύγουν από τις φυλακές Κορυδαλλού.
Για την ιστορία πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Κορυδαλλός προορίζεται για υποδίκους αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού των κρατουμένων χρησιμοποιείται κατά κόρον και ως χώρος φιλοξενίας καταδίκων.
Η ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ. Οι υπεράριθμοι κρατούμενοι εξάλλου σε συνδυασμό με τις συνθήκες κράτησης και τις ελλείψεις σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της λειτουργίας των φυλακών. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, καταδικάζοντας όσα συνέβησαν πρόσφατα με αφορμή το αίτημα για τη μεταγωγή Γιαγτζόγλου έξω από το σπίτι του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη, σε ανακοίνωσή της θέτοντας επί τάπητος τα προβλήματα των φυλακών επισημαίνουν: «Η έλλειψη πολιτικής είναι η μήτρα της αυτοδικίας. Οταν επιλέγουμε την κατά περίπτωση καταδίκη της, μάλλον την ενισχύουμε και ενδεχομένως μερικώς να την νομιμοποιούμε. Για εμάς λοιπόν η επιλογή πολιτικής για τον εργασιακό μας χώρο και η διαμόρφωση των συνθηκών που θα διευκολύνουν την εφαρμογή της είναι μονόδρομος. Ενημερώνοντας τόσο καιρό τώρα για το τι πραγματικά συμβαίνει στον εργασιακό μας χώρο προειδοποιούσαμε και το πού θα καταλήξει. Δυστυχώς κάποιοι μας αμφισβήτησαν, κάποιοι άλλοι μας κατήγγειλαν και κανείς τους τελικά δεν μας πίστεψε. Νους ορά και νους ακούει. Διερωτώμεθα έπρεπε να φτάσουμε ως εδώ;».
Από την πλευρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης απαντώντας στις αιτιάσεις της ΝΔ αναφέρει ότι «δεν υπέκυψε σε κανένα εκβιασμό περί μεταγωγής εδώ και τώρα, καθώς λειτούργησε στη βάση προειλημμένων αποφάσεων για μετακίνηση κρατουμένων, η υλοποίηση των οποίων θα είναι προοδευτική σε χρόνο που ούτως ή άλλως θα ανέκυπταν για πολλούς απ’ αυτούς επιτακτικοί λόγοι διεξαγωγής δικών». Και προσθέτει πως η ΝΔ θέλει να ξεχνάει ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 όταν παρίστανε την άτεγκτη και κατόπιν έτρεξε στο τέλος πανικόβλητη να νομοθετήσει ειδικά μάλιστα για την περίπτωση Ρωμανού».