«’Ανθρωποφαγική’ διάθεση που στοχοποιεί πρόσωπα και οικογένειες για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους» βλέπει το υπουργείο Εργασίας στο δημοσίευμα σχετικά με τη νύφη του Αλέξη Τσίπρα και την απασχόλησή της στο υπουργείο Εργασίας.
Ως προς την ουσία αποσαφηνίζει ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος του ΕΦΚΑ, με τις γνώσεις και την εμπειρία της, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για τα θέματα οργάνωσης των ΠΕΚΑ και τονίζει ότι αυτό που σκοπίμως αποσιωπάται είναι ότι διοικητικά και οργανωτικά, η παροχή της υπηρεσίας των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται, κατά την πάγια διαδικασία της δημόσιας διοίκησης, με παράλληλη απασχόληση.
Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται:
«Με σημερινό δημοσίευμα, ο “Ελεύθερος Τύπος” επιχείρησε να στραφεί εναντίον εργαζόμενης- υπαλλήλου του ΕΦΚΑ, όχι επειδή απασχολείται νόμιμα και με αυξημένα καθήκοντα στο πολιτικό γραφείο του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά για το όνομα και τη συγγένεια που φέρει!»
» Το συγκεκριμένο δημοσίευμα εμφανίζει ως δήθεν «ρουσφέτι» το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος του ΕΦΚΑ, με τις γνώσεις και την εμπειρία της, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για τα θέματα οργάνωσης των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ).»
» Παράλληλα, αποσιωπά ότι, διοικητικά και οργανωτικά, η παροχή της υπηρεσίας των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται, κατά την πάγια διαδικασία της δημόσιας διοίκησης, με παράλληλη απασχόληση. Ουδέν μεμπτό.»
«Αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο μιας «δημοσιογραφίας» που δεν σέβεται τίποτα. Με ‘ανθρωποφαγική’ διάθεση, στοχοποιεί πρόσωπα και οικογένειες για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Τι ανέφερε το δημοσίευμα
Έγγραφο με το οποίο αποδεικνύεται ότι η Αικατερίνη Λιάκου, σύζυγος του αδερφού του Αλέξη Τσίπρα, κατέχει παράλληλα θέση στο Δημόσιο, αλλά και στο γραφείο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, ως μετακλητή (και όχι αποσπασμένη) υπάλληλος, δημοσίευσε ο Ελεύθερος Τύπος.
Θέτοντας το ζήτημα στον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο η εφημερίδα πήρε την εξής απάντηση: Η κ. Λιάκου «είναι ικανό στέλεχος σε θέματα οργάνωσης ελεγκτικού έργου, του ΕΦΚΑ και η δουλειά που κάνει είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί το πλάνο δράσης των ΠΕΚΑ πανελλαδικά», δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος, προσθέτοντας ότι «επελέγη για το έργο αυτό και όταν ολοκληρωθεί θα επιστρέψει στην κύρια θέση της».
Στο μικροσκόπιο οι κινήσεις της κυβέρνησης μετά την υπόθεση Αντωνοπούλου
Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης της επιδότησης ενοικίου της Ράνιας Αντωνοπούλου, που έγινε η αφορμή για να βρεθούν και άλλα στελέχη της αριστερής κυβέρνησης που έκαναν χρήση αυτού του νόμιμου -αλλά προκλητικού δεδομένης και της κοινωνικής κατάστασης- δικαιώματος, η κυβέρνηση βρέθηκε σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση. Απόδειξη η άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού που απέπεμψε την κυρία Αντωνοπούλου, ενώ χωρίς δεύτερη σκέψη κατάργησε και την επίμαχη διάταξη που έδινε το δικαίωμα επιδότησης ενοικίου σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης.
Σαφώς η άμεση αποπομπή της υφυπουργού και η δέσμευσή της για επιστροφή των χρημάτων, καθώς και το γεγονός ότι και τα άλλα μέλη της κυβέρνησης που κατηγορήθηκαν για χρήση της επίμαχης διάταξης, έσπευσαν να δώσουν εξηγήσεις, και κάποιοι -που αποδεικνύεται ότι αντικειμενικά βάσει της οικονομικής κατάστασής του δεν τα χρειάζονταν- είπαν ότι θα τα επιστρέψουν είναι κινήσεις που έχουν τη σημασία τους και τον συμβολισμό τους.
Θετικά λειτουργεί για τους πολίτες και η άμεση αναγνώριση του λάθους από την κυβέρνηση και τα πολιτικά πρόσωπα που έκαναν -νόμιμα μεν, καταχρηστικά δε- χρήση της διάταξης, χωρίς να προσπαθούν να «βαφτίσουν το κρέας ψάρι». Η Ράνια Αντωνοπούλου, στην πρώτη συνέντευξή της μετά την αποπομπή της ζήτησε ευθαρσώς συγγνώμη, και έδωσε εξηγήσεις.
Σαφές όμως είναι ότι έχει γίνει και ζημιά και το πλήγμα στο «ηθικό πλεονέκτημα» που προτάσσει η κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν είναι καθόλου μικρό. Η κυβέρνηση έδωσε «πάτημα», ενισχύοντας την καχυποψία στην κοινωνία, κάτι που η Αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο.
Ήδη, προσπαθώντας να υπονομεύσει το κυβερνητικό αφήγημα περί «εντίμων» και «διεφθαρμένων» πολιτικών, περί του «νέου» και του «παλαιού» πολιτικού συστήματος, ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», έχει δώσει εντολή στους τομεάρχες του κόμματός του να ασκούν καθημερινό έλεγχο στις υπουργικές αποφάσεις και να εντοπίζουν θέματα που χρήζουν έρευνας και κατόπιν αφού συλλέξουν στοιχεία να τα προβάλλουν, είτε με ερωτήσεις στη Βουλή είτε με δημόσιες τοποθετήσεις.
Τα θέματα αυτά δεν αφορούν μόνον τη διαχείριση δημόσιου χρήματος, που ούτως ή άλλως αποτελεί μείζον θέμα, αλλά και προσλήψεις, διορισμούς στελεχών στη δημόσια διοίκηση, πολυτελή ταξίδια στο εξωτερικό κ.λπ.
Το κρίσιμο βέβαια και ευθύνη όλων -τουλάχιστον των σοβαρών και δημοκρατικών- πολιτικών δυνάμεων του τόπου είναι να ασκείται σωστός και υπεύθυνος έλεγχος και να αναδεικνύονται ζητήματα που πραγματικά αφορούν σπατάλη δημοσίου χρήματος ή κακοδιοίκηση κτλ.
Η σκανδαλολογία, στην οποία -δυστυχώς- επιδίδονται εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως -κάποια μάλιστα με αξιοσημείωτη συστηματικότητα και ζέση- κρύβει πολλούς κινδύνους, αποσυντονίζει και αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά διακυβεύματα την κοινή γνώμη, δηλητηριάζει την πολιτική ζωή και δίνει άλλοθι για ανάδειξη πολύ επικίνδυνων για την Δημοκρατία και την κοινωνία τάσεων και «πολιτικές στροφές» των πολιτών.