Ανεξάρτητα από τις καλές προθέσεις όλων των πλευρών για την συνένωση της Κεντροαριστεράς, σε κάθε ομάδα που συμμετέχει στο εγχείρημα γνώριζαν ότι η μεταβατική φάση από έναν συνασπισμό κομμάτων σε έναν ενιαίο φορέα θα απαιτούσε χρόνο και προσπάθεια. Η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιώνεται δύο εβδομάδες πριν το ιδρυτικό Συνέδριο, κυρίως λόγω των λεπτών ισορροπιών στα οργανωτικά ζητήματα, τα οποία αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα προκύψει η σύνθεση των νέων οργάνων, ειδικά δε της Κεντρικής Επιτροπής.
Οι μεγαλύτερες αντιθέσεις προκύπτουν, καθώς δεν γίνεται αποδεκτή από όλες τις πλευρές η αρχική πρόθεση για ένα όργανο που θα αναδειχθεί το μισό μέσω εκλογής και το άλλο μισό μέσω αναλογικού ορισμού. Ως παράπλευρη απώλεια, πέραν του Ποταμιού, που δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές συνέδρων την επόμενη Κυριακή, την ίδια στάση φαίνεται πως σκέφτονται να κρατήσουν και οι Κινήσεις Πολιτών, για διαφορετικούς όμως λόγους.
Παράλληλα, η ενόχληση που υπήρξε σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τον Σταύρο Θεοδωράκη και τη στάση του Ποταμιού σε μια σειρά από ζητήματα έδωσε αφορμή για φήμες ότι η Φώφη Γεννηματά δέχεται εισηγήσεις για διαγραφή του επικεφαλής του Ποταμιού. Στελέχη της Σεβαστουπόλεως εξηγούν πως «κάποιοι παλαιοκομματικοί δεν θέλουν να αποδεχτούν πως το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει όλες τις ζωντανές δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Με κάθε τρόπο, όλους αυτούς τους μήνες, προσπαθούν να σαμποτάρουν το άνοιγμά μας στην κοινωνία και προσπαθούν να το ελέγξουν. Συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες, πολεμούν τους συνιδρυτές. Δεν θα τα καταφέρουν», υπογραμμίζοντας την πίστη του Σταύρου Θεοδωράκη στο νέο εγχείρημα. Οπως επισημαίνουν, ωστόσο, θα υπάρξει πρόβλημα για όλους τους πολίτες που «πιστεύουμε στο νέο και στο μεγάλο» στην περίπτωση που «το Κίνημα Αλλαγής υποταχθεί στα δικά τους μέτρα». Θυμίζουν, μάλιστα, την πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού πως το Κίνημα Αλλαγής «είτε θα υπάρξει ως πραγματικό κίνημα αλλαγής, χρήσιμο για τη χώρα και τον χώρο, ή δεν θα υπάρξει».
Η Γεννηματά, στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», είχε ήδη φροντίσει να κάνει λόγο για «συνεργασία που κατακτάται μέρα με τη μέρα». «Ο πλουραλισμός είναι πλεονέκτημα όταν υπάρχει δημιουργική σύνθεση και κοινή τελικά απόφαση που μας δεσμεύει όλους. Εγώ λέω ναι στην πολυφωνία, αλλά λέω όχι στη Βαβυλωνία», ήταν το δικό της μήνυμα που είχε αποδέκτες και στη Σεβαστουπόλεως.