Η Τουρκία διαβίβασε στη Γερμανία επίσημο αίτημα σύλληψης και έκδοσης του αξιωματούχου των Κούρδων της Συρίας Σάλεχ Μούσλιμ, μερικές ημέρες μετά τη σύντομη σύλληψή του στην Τσεχική Δημοκρατία έπειτα από αίτημα της Άγκυρας, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».
Το αίτημα για τη «σύλληψη και έκδοση» του Μούσλιμ διαβιβάστηκε στη Γερμανία όπου μετέβη μετά την απελευθέρωσή του από τις τσεχικές αρχές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».
Το αίτημα έγινε σε σχέση με μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που προκάλεσε 36 θανάτους στην Άγκυρα τον Μάρτιο του 2016, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν Κούρδοι μαχητές, σύμφωνα με το Ανατολή. Τουρκικό δικαστήριο είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα τη σύλληψη του Μούσλιμ για τη φερόμενη εμπλοκή του στην επίθεση αυτή.
Συμπρόεδρος έως το περασμένο έτος του Κόμματος Δημοκρατική Ενότητα (PYD), ο Μούσλιμ, που χαρακτηρίζεται από την Τουρκία «επικεφαλής τρομοκρατικής οργάνωσης», συνελήφθη στις 24 Φεβρουαρίου στην Πράγα, όπου συμμετείχε σε μία συνάντηση.
Η Τουρκία είχε ζητήσει αμέσως την έκδοσή του, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος τρεις ημέρες αργότερα, δίνοντας την «υπόσχεση» ότι δεν θα εγκαταλείψει το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Μούσλιμ εθεάθη το Σάββατο στο Βερολίνο, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της επίθεσης που πραγματοποιεί η Τουρκία εναντίον των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG), ένοπλου βραχίονα του PYD, στο καντόνι Αφρίν (βορειοδυτική Συρία).
Το PYD και οι YPG θεωρούνται από την Άγκυρα προέκταση στη Συρία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.
Πλάνα από τη διαδήλωση του Σαββάτου έδειξαν σημαίες των YPG, καθώς και πορτρέτα του ιστορικού ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος είναι φυλακισμένος στην Τουρκία από το 1999.
Βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook από το παράρτημα Βερολίνου του PYD δείχνει επίσης τον Μούσλιμ να παίρνει τον λόγο στη διάρκεια της διαδήλωσης και να λέει:
«Πιστεύουμε στους δικαστές στην Ευρώπη. Τα παιχνίδια (…) της Τουρκίας δεν θα περάσουν ποτέ στην Ευρώπη. Τώρα είμαι ελεύθερος, και θα είμαι μέχρις ότου εξασφαλίσουμε τη νίκη στο Αφρίν και στη Συρία».
Σε βάρος του Σάλεχ Μούσλιμ είχε εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2016 ένταλμα σύλληψης από τις τουρκικές αρχές σε σχέση με μια άλλη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο του 2016 (29 νεκροί), για την οποία αρνείται κάθε ανάμιξη.
Αν δικαστεί στην Τουρκία, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως 30 ετών.
Η απελευθέρωσή του στην Πράγα προκάλεσε την οργή των τουρκικών αρχών, που χαρακτήρισαν την απόφαση αυτή «σκανδαλώδη» και «απαράδεκτη».