Το Ιράκ διέταξε την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν και 4.257 αξιωματούχων του καθεστώτος του που κατέρρευσε κατά την εισβολή υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2003, καθώς και εκείνων συγγενών τους, αναφέρεται τη Δευτέρα σε επίσημη ανακοίνωση.
Ο κατάλογος των αξιωματούχων καταρτίστηκε από την ιρακινή υπηρεσία που έχει αναλάβει τον εντοπισμό των πρώην μελών του κόμματος Μπάαθ. Περιλαμβάνει τις συζύγους, τα παιδιά και εγγόνια τους καθώς και τους συγγενείς τους δευτέρου βαθμού.
Το όνομα του Σαντάμ Χουσέιν εμφανίζεται πρώτο στον κατάλογο, συνοδευόμενο από τα «παιδιά, τα εγγόνια, τους οικείους και τους συγγενείς δευτέρου βαθμού καθώς και τους δικαιούχους του».
Μετά την πτώση του καθεστώτος, παραστρατιωτικοί, οι ένοπλες δυνάμεις καθώς και αξιωματούχοι της νέας εξουσίας απέκτησαν τον έλεγχο πολλών ιδιοκτησιών που ανήκαν στην οικογένεια του Σαντάμ Χουσέιν και πρώην ηγετών. Το μέτρο αυτό έχει σκοπό να επισημοποιήσει την κατάσχεση αυτών των περιουσιακών στοιχείων.
Ακολουθούν 52 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, καθώς και το σύνολο των κυβερνητών στη διάρκεια των περίπου 25 χρόνων διακυβέρνησης του έκπτωτου δικτάτορα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του κόμματος Μπάαθ, καθώς και στρατηγοί των δυνάμεων ασφαλείας.
Μεταξύ των τελευταίων, ο Άχμαντ Σαντάκ, ταξίαρχος την εποχή του Σαντάμ Χουσέιν. Επικεφαλής της αστυνομίας της αλ-Άνμπαρ μετά το 2003, σκοτώθηκε πριν από τρία χρόνια ενώ πολεμούσε την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ο Άλι Χάσαν αλ-Ματζίντ, εξάδελφος του Σαντάμ Χουσέιν με το παρατσούκλι «Ο χημικός Άλι» που εκτελέστηκε το 2010, καθώς και ο ετεροθαλής αδελφός του Ιρακινού ηγέτη, ο Μπαρζάν Ιμπραχίμ αλ-Χάσαν, επίσης εκτελεσθείς.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη τον πρώην αντιπρόεδρο Τάχα Γιασίν Ραμαντάν και τον ιδιαίτερο γραμματέα του Σαντάμ Χουσέιν, τον Άμπεντ Χαμίντ Μαχμούντ, που έχουν αμφότεροι εκτελεσθεί.
Περιλαμβάνει επίσης τον Τάρεκ Αζίζ, συνεργάτη από την πρώτη στιγμή του Σαντάμ Χουσέιν που πέθανε το 2015 και είχε φυλακιστεί μετά την παράδοσή του το 2003.
Ο γιος του, ο Ζιάντ Τάρεκ Αζίζ, κατήγγειλε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο μια απόφαση «που δεν έχει άλλο σκοπό από τη συγκομιδή ψήφων ενόψει των [βουλευτικών] εκλογών» που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 12 Μαΐου.
«Είναι 15 χρόνια τώρα που υφιστάμεθα πιέσεις, διώξεις και αδικίες, φτάνει! Πότε θα τελειώσει αυτή η έχθρα της λεγόμενης κυβέρνησης;» δήλωσε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το πρακτορείο από την Ιορδανία, όπου διαμένει από τότε.
Μοναδικός χριστιανός ανάμεσα στους στενούς συνεργάτες του Ιρακινού ηγέτη, ο Τάρεκ Αζίζ διετέλεσε πολλές φορές υπουργός, κυρίως υπουργός Εξωτερικών από το 1983 έως το 1991.
«Ακούσαμε να μιλούν για κυρώσεις με στόχο εκείνους που κατηγορούνται ότι διέπραξαν δήθεν εγκλήματα σε βάρος του ιρακινού λαού, αλλά γιατί να τεθούν στο στόχαστρο οι συγγενείς δευτέρου βαθμού, τα εγγόνια;», είπε ακόμη ο γιος του.
Διέψευσε, εξάλλου, ότι κατέχει περιουσιακά στοιχεία είχε δανειστεί η οικογένειά του, λέγοντας πως το «σπίτι του πατέρα μου στη Βαγδάτη έχει ήδη κατασχεθεί στην πραγματικότητα από τον Άμαρ αλ-Χακίμ», σιίτη αξιωματούχο και ηγέτη του πολιτικού κινήματος “al Hikma” που το χρησιμοποιεί ως αρχηγείο του.