Ανησυχία στις αγορές προκαλεί το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, όπου οι ευρωσκεπτικιστές αύξησαν σημαντικά τη δύναμή τους. Δεν είναι ξεκάθαρο πλέον αν θα είναι εύκολο να συσταθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα νέα κυβέρνηση στη χώρα. Τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας αυξήθηκαν κατά επτά μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 2,10%, ενώ η διαφορά τους (σπρεντ) από τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα αναφοράς (Bund) έφτασε το 1,48% με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες το σπρεντ μπορεί να φτάσει το 1,60%.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε εξάλλου το Χρηματιστήριο στο Μιλάνο, όπου ο δείκτης MIB έφτασε να καταγράφει απώλειες άνω του 2% και έκλεισε τελικά με πτώση 1,3%. Μεγάλες χαμένες ήταν οι ιταλικές τράπεζες, οι οποίες είδαν τις μετοχές τους να μπαίνουν στο στόχαστρο των πωλητών καταγράφοντας απώλειες που ξεπέρασαν ακόμη και το 7%. Στάση αναμονής τήρησαν οι επενδυτές στα άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Οικονομολόγοι και αναλυτές ανέφεραν στο Bloomberg ότι οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ιταλίας είναι αυτές που δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, επειδή από τις εκλογικές εξελίξεις θα εξαρτηθούν φλέγοντα θέματα όπως η προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πιέσεις δέχτηκε και το ευρώ, το οποίο υποχώρησε στα 1,226 δολάρια. Το ενιαίο νόμισμα είχε φτάσει σε υψηλά δύο εβδομάδων, πάνω από τα 1,236 δολάρια, όταν οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ. Ομως το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία έδειξε ότι τα αντιευρωπαϊκά κόμματα εξακολουθούν να παραμένουν ισχυρά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σηματοδοτώντας τις προκλήσεις που υπάρχουν, ανέφεραν αναλυτές στο Reuters.
Η μεγαλύτερη απειλή για την Ιταλία και για όλη την ευρωζώνη είναι ένα ενδεχόμενο άλμα στο κόστος δανεισμού της χώρας λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Ερευνα που πραγματοποίησε λίγο πριν από τις εκλογές το Bloomberg με συμμετοχή αναλυτών και οικονομολόγων έδειξε ότι εάν επικρατήσουν ευρωσκεπτικιστές, όπως κι έγινε, τότε μπορεί το κόστος δανεισμού της Ιταλίας ακόμη και να διπλασιαστεί. Το πιο δυσμενές σενάριο έκανε λόγο για αύξηση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας της Ιταλίας στα επίπεδα του 2,60% με ταυτόχρονη διεύρυνση των σπρεντ πάνω από το 3%. Επίσης, οι ίδιες προβλέψεις κάνουν λόγο για υποχώρηση του ευρώ ακόμη και κάτω από τα 1,21 δολάρια.
Μέχρι τώρα η αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας βασιζόταν στα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της οικονομικής ανάπτυξης. Εάν όμως υπάρξουν σημάδια ότι η ανάκαμψη στην Ιταλία θα δεχτεί πλήγμα από νέο γύρο πολιτικής αβεβαιότητας, τότε οι αγορές ομολόγων, μετοχών και νομισμάτων μπορεί επηρεαστούν αρνητικά. Ηδη το ενιαίο νόμισμα έχει υποχωρήσει αρκετά από τα υψηλά τριετίας όπου είχε φτάσει στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν διαμορφωνόταν στα 1,255 δολάρια.