Η ενεργοποίηση μιας τροπολογίας που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Αύγουστο φέρνει πάλι στο προσκήνιο το «βρώμικο» –όπως πολλάκις έχει χαρακτηριστεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας –Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Ομως, ενώ θα περίμενε κανείς την επιτάχυνση της δρομολογημένης εξυγίανσης του Κέντρου, εντούτοις δόθηκε προτεραιότητα και συνεπώς ειδικό βάρος στις απολαβές του προέδρου και του αντιπροέδρου, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά.
Μάλιστα, οι μισθοί που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν προκλητικοί, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των περικοπών που έχουν υποστεί τα ελληνικά νοικοκυριά.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση –που φέρει τη «διπλή» υπογραφή της Αριστοτέλους, καθώς τη συνυπογράφουν ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης –ο πρόεδρος του Κέντρου θα έχει να λαμβάνει εφεξής μηνιαίως 3.900 ευρώ, εφόσον έχει διοριστεί με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Αντίστοιχα, οι μηνιαίες απολαβές του αντιπρόεδρου διαμορφώνονται στα 3.200 ευρώ, εφόσον είναι και αυτός πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Σε περίπτωση όμως, που ο αντιπρόεδρος επιλέξει καθεστώς μερικής απασχόλησης, ο μισθός του διαμορφώνεται στα 2.400 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται οι πάσης φύσεως αποδοχές.
ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ. Σημαντική δε λεπτομέρεια είναι ότι η απόφαση αυτή έχει αναδρομική ισχύ. Συνεπώς, οι τακτικές αποδοχές τους «τρέχουν» μεν από τον Μάρτιο, το Δημόσιο όμως οφείλει τόσο στον πρόεδρο όσο και στον αντιπρόεδρο επτά μισθούς –δεδομένου ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και των Οικονομικών καθυστέρησαν επτά μήνες να εκδώσουν την υπουργική απόφαση που θα όριζε το ύψος των αποδοχών.
Μοιραία για το περασμένο έτος προκαλείται δαπάνη ύψους 35.500 ευρώ, ενώ για το 2018 και για τα χρόνια που ακολουθούν (εφόσον δεν μεταβληθεί το ύψος των αποδοχών με νέα απόφαση) η δαπάνη διαμορφώνεται σε 85.200 ευρώ ετησίως. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν οι θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ αντιμετωπίζονταν ως «τιμητικές» και συνεπώς δεν προβλεπόταν μισθός για τα καθήκοντά τους. Συγκεκριμένα, αμείβονταν αποκλειστικά και μόνον για τη συμμετοχή τους στα Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζονται σε τέσσερα κατά μέσο όρο μηνιαίως.
Για παράδειγμα, η προηγούμενη ηγεσία του Κέντρου με έδρα το Μαρούσι, προγραμμάτιζε δύο Διοικητικά Συμβούλια τον μήνα, με τις αποδοχές του προέδρου να μην ξεπερνούν τα 100 ευρώ ανά συνεδρίαση.
Οι ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους ανοίγουν ένα νέο οικονομικό κεφάλαιο που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ δικαιολογώντας τη δαπάνη ως… καθυστερημένη αναγνώριση της «ιδιαιτερότητας», της «σπουδαιότητας» και του «κομβικού ρόλου» του Κέντρου για την προστασία και την προαγωγή της δημόσιας υγείας.
Υπό το σκεπτικό αυτό, υπογραμμίζουν ότι «επιβάλλεται οι επικεφαλής της Διοίκησής του να εργάζονται απερίσπαστα για το Κέντρο».
Υπενθυμίζεται ότι το τιμόνι του ΚΕΕΛΠΝΟ κρατά ο χειρουργός και ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ενώ στη θέση του αντιπροέδρου έχει τοποθετηθεί ο παιδίατρος Αγάπιος Τερζίδης.