Σε διπλωματικό – στρατιωτικό σίριαλ για γερά νεύρα εξελίσσεται, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, η υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτών που κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές στην Αδριανούπολη μετά την είσοδό τους στο τουρκικό έδαφος την περασμένη Πέμπτη 1 Μαρτίου. Χθες, το τουρκικό δικαστήριο της Αδριανούπολης απέρριψε την ένσταση που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι των δύο στρατιωτών, του υπολοχαγού Μηχανικού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία Μηχανικού Δημήτρη Κούκλατζη, ώστε να υπάρξει αναστολή της κράτησής τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της περιοχής και να μπορέσουν διαμείνουν στο ελληνικό προξενείο Αδριανούπολης. Την ίδια στιγμή, στο ελληνικό Πεντάγωνο, υπάρχει ξεκάθαρο κλίμα ανησυχίας, Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής επισκέφθηκε χθες την περιοχή ώστε να επιθεωρήσει από κοντά την κατάσταση.
Η απόρριψη της ένστασης για την αναστολή κράτησης είναι απλώς το πρώτο επεισόδιο του σίριαλ καθώς η εξέλιξή του παραμένει άγνωστη. Επειτα από την απόρριψη της ένστασης οι δύο στρατιωτικοί θα παραμείνουν προφυλακισμένοι.
Το χρονικό διάστημα παραμένει άγνωστο, αν και η Αθήνα επιδιώκει αυτό να είναι όσο το δυνατόν συντομότερο. Το επόμενο βήμα είναι πλέον ο ορισμός δικάσιμου ώστε να εξεταστεί η κατηγορία που τους έχει απαγγελθεί περί παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, η είδηση που κυκλοφόρησε ότι οι δύο άνδρες κατηγορούνται και για στρατιωτική κατασκοπεία δεν ευσταθεί, αν και οι τουρκικές Αρχές εξετάζουν εξονυχιστικά τα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων. Είναι άγνωστο όμως πότε θα δικαστούν, στοιχείο που θα καθορίσει και την επιστροφή τους. Η τακτική δικάσιμος θα οριστεί μόλις οριστικοποιηθεί το πόρισμα του εισαγγελέα. Νέα ένσταση για αναστολή της κράτησης μπορεί να υποβληθεί τουλάχιστον έπειτα από ένα μήνα.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η παράνομη είσοδος σε στρατιωτική περιοχή επισύρει για τούρκο υπήκοο ποινή περίπου 3-4 μηνών.
Της απορριπτικής απόφασης του 1ου Πρωτοδικείου Αδριανούπολης προηγήθηκε ένας καταιγισμός αντικρουόμενων πληροφοριών και διαρροών από διάφορες πλευρές, ιδιαίτερα λόγω των συνεχών δημοσιευμάτων από τουρκικά μέσα ενημέρωσης και ιστοσελίδες. Επί πολλές ώρες, δεν ήταν σαφές αν η ένσταση που κατέθεσαν οι δύο συνήγοροι Χακάν Γιαλτσιντούγ και Σελίν Οζέλ είχε γίνει δεκτή ή όχι.
Αποσύνδεση από τους οκτώ. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί πάντως να περάσει απαρατήρητη η δήλωση στην οποία προέβη το απόγευμα της Δευτέρας ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, ο οποίος αποσυνέδεσε την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών από εκείνη των 8 τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 στην Τουρκία.
Η δήλωση Μποζντάγ είναι ίσως η μόνη επίσημη δημόσια δήλωση, μέχρι στιγμής, που αναφέρεται με σχετική σαφήνεια στην κατάσταση. «Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία, οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα».
Οπως διευκρίνισε, «αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία».
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο και δη το εθιμικό δίκαιο». Κατά τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, η Αγκυρα δεν θα πρέπει να εξελίξει «μία καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο πολιτικό και νομικό πρόβλημα».
NAVTEX ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ. Σε μία άλλη εξέλιξη που συντηρεί το παιχνίδι των προκλήσεων και την ένταση στο Αιγαίο, η Τουρκία εξέδωσε χθες νέα NAVTEX για άσκηση έρευνας και διάσωσης (για τις 7 Μαρτίου) με την οποία επικαλύπτει μεγάλη περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου.