Τον υπουργό Αμυνας αφήνει εκτεθειμένο ο φερόμενος ως «μεσάζοντας της Σαουδικής Αραβίας» στην κατάθεσή του στην εισαγγελέα Διαφθοράς, η οποία διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή και συμπεριελήφθη στη σχετική δικογραφία, καθώς –σύμφωνα με πληροφορίες –αναφέρει πως η συμφωνία για την πώληση 300.000 βλημάτων είχε τη σύμφωνη γνώμη του Πάνου Καμμένου και κλείστηκε παρουσία του στο «Πεντάγωνο».

Ο επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδόπουλος φέρεται να υποστηρίζει ότι πρώτα απευθύνθηκε στον Πάνο Καμμένο, τον οποίο και συνάντησε στο υπουργείο Αμυνας, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του για την αγορά οπλικών συστημάτων ως νόμιμος εκπρόσωπος των Σαουδαράβων στις αρχές του 2016. Επειτα από αυτήν τη συνάντηση με τον υπουργό, μπήκαν σε τροχιά οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΕΘΑ για να προχωρήσει η συμφωνία. Ο ίδιος επιμένει, πάντως, ότι διέθετε όλα τα νόμιμα παραστατικά της εκπροσώπησής του, τα οποία στη συνέχεια κατέθεσε στο υπουργείο Αμυνας για να λάβουν χώρα οι διαπραγματεύσεις για την τελική συμφωνία.

Ωστόσο, τα σχετικά έγγραφα δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία, καθώς όταν η εισαγγελέας Διαφθοράς ζήτησε από τον Παπαδόπουλο να τα καταθέσει, εκείνος επιφυλάχθηκε να τα προσκομίσει στο μέλλον.

Με την κατάθεσή του επιρρίπτει ευθύνες για την ακύρωση της διακρατικής συμφωνίας στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και στον ταξίαρχο Μισαήλ Παπαδάκη –τον αποστρατευθέντα πλέον αξιωματικό που έφερε στο φως την υπόθεση -, υποστηρίζοντας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αμφισβητούσε την εξουσιοδότησή του από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Ενα σκοτεινό σημείο στη δικογραφία –κατά τις ίδιες πληροφορίες –είναι ότι ο Παπαδόπουλος δεν αποσαφηνίζει τον ακριβή αριθμό των βλημάτων που θα αφορούσε η διακρατική συμφωνία. Σε ένα σημείο της κατάθεσής του αναφέρει πως πρόκειται για συμφωνία ύψους 66 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να αναφέρει τον αριθμό των βλημάτων, ενώ σε άλλο σημείο τονίζει πως επιθυμία των Σαουδαράβων ήταν η αγορά 100.000 βλημάτων, χωρίς σε αυτή την περίπτωση να αναφέρει το τελικό τίμημα. Οταν ο ίδιος ρωτήθηκε από την εισαγγελέα για το αν υπήρξε ζημιά του ελληνικού Δημοσίου από την ακύρωση της συμφωνίας ή κάποια σκοπιμότητα, ο επιχειρηματίας απάντησε πως δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό.

Η εμπλοκή. Σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις, η εμπλοκή στη διακρατική συμφωνία προέκυψε για το ζήτημα της μεταφοράς και της επιθεώρησης των βλημάτων. Παραδέχεται πως επιθυμία του ίδιου ήταν η μεταφορά των βλημάτων να γίνει με εταιρεία της επιλογής του και να αφορά 300.000 βλήματα, ενώ από τη ΓΔΑΕΕ τον ενημέρωσαν πως πρόκειται για τη μεταφορά 100.000 βλημάτων.

Το γεγονός όμως που, κατά τον ίδιο, έφερε την οριστική ρήξη στη συμφωνία είναι η επιθεώρηση των βλημάτων που συνοδεύτηκε από την άφιξη των Σαουδαράβων στην Αθήνα. Στην κατάθεσή του επιβεβαιώνει πως υπήρξε διαφωνία, καθώς ενημερώθηκε από τη ΓΔΑΕΕ πως καταφθάνει στην Αθήνα κλιμάκιο Σαουδαράβων για να επιθεωρήσει το αμυντικό υλικό. Τότε αντέδρασε λέγοντας πως έχει ήδη επιθεωρήσει το υλικό ο ίδιος.

Μηνύματα στον Καμμένο. Στη συνέχεια αναφέρει ότι αντάλλαξε μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου με τον Πάνο Καμμένο, όπου τον ενημέρωσε για την εμπλοκή που έχει προκύψει γύρω από την τελική συμφωνία, αναφέροντάς του τις ενστάσεις της ΓΔΑΕΕ σχετικά με τη μεταφορά και την επιθεώρηση των αμυντικών συστημάτων.

Ενα εντυπωσιακό στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι πως ενώ ο Παπαδόπουλος κατέθετε επί τρεις ολόκληρες ώρες στην εισαγγελέα Διαφθοράς στα τέλη Φεβρουαρίου, η δικογραφία της κατάθεσής του που διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή είναι μόλις δύο σελίδες. Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στα πηγαδάκια του Κοινοβουλίου έκαναν λόγο για άλλη μία κατάθεση που έχει σημάδια «συρραφής», συνδέοντάς τη με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση της Novartis. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έχει προαναγγείλει πως θα καταθέσει αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής όσον αφορά την υπόθεση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.