Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες των διαδικασιών. Ο λόγος για την Προκαταρκτική Επιτροπή για τη Novartis, η οποία έκανε «πρεμιέρα» χθες στη Βουλή, αλλά προτού μπει στην ουσία της υπόθεσης ήρθε αντιμέτωπη με ζητήματα διαφορετικής φύσης από το αντικείμενό της. Αυτά, μάλιστα, τέθηκαν εκτός αιθούσης μέσω μιας επιστολής που εστάλη στο Προεδρείο της Βουλής αλλά και στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπου αναφέρεται ότι υπάρχει θέμα ασυμβίβαστου για συγκεκριμένο μέλος της Επιτροπής, το οποίο κατηγορήθηκε από φιλοκυβερνητική εφημερίδα ότι «ήταν ευνοούμενο από τη Novartis». Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ωστόσο ήδη από την αντιπολίτευση γίνεται λόγος για «προσπάθεια στοχοποίησης, ακόμα και μελών της Eπιτροπής, και μάλιστα προτού αυτή ξεκινήσει το έργο της». Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε χθες πως η ΝΔ προσέρχεται με σκοπό «να αποκαλυφθούν η έκταση και το μέγεθος του ζητήματος εκεί όπου πραγματικά υπάρχει, αλλά και ταυτόχρονα να αποκαλυφθεί η σκευωρία από κυβερνητικής πλευράς με την κατασκευή δήθεν υπόπτων». Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «η Επιτροπή θα ασκήσει πλήρως τις αρμοδιότητές της. Θα εξετάσει μάρτυρες, ανάμεσα στους οποίους και τους λεγόμενους “προστατευόμενους”. Και θα κάνει όλες τις ενέργειες που της αναθέτει ο νόμος προκειμένου να φανεί η αλήθεια».
Ο Βορίδης, πάντως, δεν ήταν ο μόνος που έσπευσε να προσδιορίσει το έργο της Επιτροπής. Σε επιστολή του προς τα μέλη της Προκαταρκτικής, ο Βαγγέλης Βενιζέλος εγείρει θέμα εγκυρότητας της διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι παραβιάζονται οι προϋποθέσεις του άρθρου 154 (παρ. 3, εδ. α’) του Κανονισμού της Βουλής, κατά το οποίο «η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης των υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν». Στο κείμενό του τονίζει ότι στην κυβερνητική πρόταση δεν εξατομικεύονται και δεν προσδιορίζονται καθόλου οι πράξεις ή οι παραλείψεις που θεωρούνται αξιόποινες και επαναλαμβάνει το αίτημά του να μπει η Επιτροπή στην ουσία της υπόθεσης με εξέταση μαρτύρων –από τον Κωνσταντίνο Φρουζή και τη διοίκηση της Novartis μέχρι τους προστατευόμενους. «Φοβούμαι ότι δεν θα ειπωθεί τίποτα επί της ουσίας (…). Ζητώ από την Επιτροπή να αναπτύξω ενώπιόν της, αυτοπροσώπως και προφορικώς, τις ενστάσεις που προβάλλω» είπε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Προανήγγειλε δε, αναφερόμενος στα μέλη της πλειοψηφίας, ότι «αγνοούν και παραβιάζουν δύο ρητές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα». Επιφυλάχθηκε, ωστόσο, να πει περισσότερα επ’ αυτού, δίνοντας ραντεβού για τις επόμενες συνεδριάσεις.
ΔΥΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ. Κατά τα λοιπά, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν το «προοίμιο των διαδικασιών», όπως την περιέγραψε μέλος της, προερχόμενο από την αντιπολίτευση. Αποφασίστηκε ότι για την τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρξουν δύο συνεδριάσεις –η μία σήμερα το απόγευμα και η άλλη την Παρασκευή. Παράλληλα απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα του Γιώργου Αμυρά (Ποτάμι) και του Θόδωρου Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ) να υπάρξει δημόσια μετάδοση των συνεδριάσεων. «Από το “όλα στο φως” στο “όλα εν κρυπτώ”, μια κυβερνητική απόφαση δρόμος» σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Νωρίτερα, κατά την εκλογή προεδρείου, ο Θοδωρής Δρίτσας εξελέγη πρόεδρος (12 υπέρ – 8 λευκά), αντιπρόεδρος ο Γιώργος Λαζαρίδης (12 υπέρ – 8 λευκά) και γραμματέας η Παναγιώτα Κοζομπόλη (13 υπέρ – 7 λευκά). Από τα 21 μέλη της Επιτροπής ψήφισαν 20, καθώς ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ενωση Κεντρώων έφτασε στην αίθουσα με καθυστέρηση.