Σε μια νέα πολιτική περίοδο φαίνεται να εισέρχεται η Κίνα δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ κηρύσσει την έναρξη των εργασιών της ετήσιας συνεδρίασης του Κοινοβουλίου με την προτροπή προς τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος να «αναγνωρίσουν» την αυθεντία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και «να ακολουθούν τη σκέψη, τα λόγια και τις πράξεις του». Οι εργασίες, στη διάρκεια των οποίων ο Σι θα ανακηρυχθεί ισόβιος ηγέτης, θα διαρκέσουν 15 ημέρες. Ο Λι ζήτησε από την πολιτική ελίτ της αχανούς χώρας να συνταχθεί με έναν ηγέτη που θεωρείται ο πιο ισχυρός από την εποχή του Μάο.
Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ο 64χρονος Σι είχε σκοπό να ζητήσει από τους συνέδρους να καταργήσουν το όριο των δύο προεδρικών θητειών, μια κίνηση που του ανοίγει το δρόμο να κυβερνήσει για τις επόμενες δεκαετίες και η οποία έχει προκαλέσει ανησυχίες για επιστροφή στο δεσποτισμό της εποχής Μάο. Σε μια ομιλία διανθισμένη με επαίνους για τον πρόεδρο, ο Λι έδειξε στους 3.000 συνέδρους ότι θα πρέπει να υποστηρίξουν τις προτάσεις που θα έρθουν προς ψήφιση το Σάββατο. Προέτρεψε τους παριστάμενους να «μάθουν σε βάθος τις μεγάλες πολιτικές ομιλίες του Σι Τζινπίνγκ», «να υιοθετήσουν τους βασικούς πυλώνες της σκέψης του Σι Τζιπνίνγκ για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων» και «να δράσουν βάσει της οικονομικής σκέψης του Σι Τζινπίνγκ για τη «νέα σοσιαλιστική εποχή» με τα κινεζικά χαρακτηριστικά».
Ο πρωθυπουργός της Κίνας επαίνεσε την «ισχυρή ηγεσία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος» με το Σι στον πυρήνα του, επειδή βοήθησε την Κίνα να ξεπεράσει «πολλούς κινδύνους και προκλήσεις», από το 2012 όταν ανέλαβε την εξουσία. Ανακοινώνοντας τα σχέδια για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 6,5% φέτος, ο Λι έκανε λόγο για τις «τρεις κρίσιμες μάχες», την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών κινδύνων, της φτώχειας και της μόλυνσης.
Οι κινεζικές αμυντικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 8,1% σε σύγκριση με το 2017, ώστε ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός να γίνει «ισχυρός σαν βράχος». Ο πρόεδρος Σι, ο οποίος αναμένεται να λάβει και τυπικά το πράσινο φως από τη Βουλή για να παραμείνει στο αξίωμα όσο επιθυμεί, έχει υποσχεθεί στους συμπολίτες του ότι η χώρα θα αποκτήσει έναν στρατό «παγκόσμιας κλάσης» μέχρι το 2050. Το ποσό που ξόδεψε η Κίνα το 2017 για τις ένοπλες δυνάμεις ανέρχεται στα 151 δισ. δολάρια, δηλαδή τετραπλάσιο των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ.
Κατανοώντας πάντως, τις ανησυχίες για την ενίσχυση των εξουσιών του Σι, ο κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε: «Την εξουσία δεν την χειρίζεται κάποιος όπως του αρέσει. Η άσκηση της εξουσίας πρέπει να υπόκειται σε ελέγχους. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με δημοκρατικό τρόπο βάσει του νόμου και έπειτα από εκτενείς συζητήσεις».
Ο Καρλ Μίνζνερ, συγγραφέας ενός νέου βιβλίου για την πορεία της πολιτικής στην Κίνα, παρατηρεί στον «Guardian»: «Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Κίνα ξέφυγε από την περίοδο του Μάο και πέρασε από την παντοκρατορία του ενός στη συλλογική ηγεσία. Εφυγε από την προσωπολατρεία και ξεκίνησε μια προσπάθεια να κυβερνηθεί η χώρα με πιο σταθερές, γραφειοκρατικές νόρμες. Σήμερα βλέπουμε τα πράγματα να αλλάζουν».