Πολιτικό μήνυμα να εγκαταλείψει ή τουλάχιστον να αλλάξει δραστικά το σχέδιό του για την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα στέλνει στον Ντόναλντ Τραμπ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν ετοιμάζει λίστα με αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα επιβάλει δασμούς 25% εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανάψει πράσινο φως για αντίστοιχους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Μάλιστα πολλές από τις αμερικανικές εταιρείες που κινδυνεύουν με δασμούς εδρεύουν ή έχουν μονάδες παραγωγής σε πολιτείες – κλειδιά των ΗΠΑ (όπως το Ουισκόνσιν και το Κεντάκι) όπου διατηρεί ισχυρή εκλογική δύναμη το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Τραμπ, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Σύμφωνα με τη λίστα που έχει ήδη φτιάξει η Κομισιόν, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει υψηλούς δασμούς σε σειρά καταναλωτικών και γεωργικών προϊόντων καθώς και προϊόντων χαλυβουργίας από τις ΗΠΑ. Πρόκειται μεταξύ άλλων για πουκάμισα, καλλυντικά, γιοτ, χυμούς πορτοκαλιού, καλαμπόκι, μοτοσικλέτες, παντελόνια τζιν και ουίσκι, σύμφωνα με προκαταρκτική λίστα της ΕΕ την οποία επικαλείται το Bloomberg. Το θέμα των αντιποίνων φέρεται ότι συζητήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας σε συνάντηση της Κομισιόν με εκπροσώπους κυβερνήσεων χωρών της ΕΕ σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Με τον τρόπο αυτό οι Βρυξέλλες θέλουν να ασκήσουν πίεση στην Ουάσιγκτον, όπου ήδη αρκετοί Ρεπουμπλικανοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τα σχέδια του Τραμπ.
Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, ο οποίος εκλέγεται στο Ουισκόνσιν. Εκεί εδρεύει η εταιρεία κατασκευής μοτοσικλετών Harley Davidson, που μπορεί να μπει στο στόχαστρο της Κομισιόν. Ο Ράιαν έχει ήδη αναφέρει ότι «ανησυχεί πολύ για τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου».
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜακΝτόνελ εκλέγεται στο Κεντάκι όπου παράγονται μεγάλες ποσότητες ουίσκι μπέρμπον. Επίσης, στο Σαν Φρανσίσκο, όπου εκλέγεται η ηγέτιδα της μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι εδρεύει η εταιρεία κατασκευής τζιν Levi’s.
Η ΕΕ ανησυχεί πολύ για την επιβολή δασμών σε προϊόντα χάλυβα, καθώς ο κλάδος αυτός έχει ετήσιες πωλήσεις 170 δισ. ευρώ και απασχολεί πάνω από 300.000 άτομα σε όλη την Ευρώπη.
Ερευνες των ΗΠΑ. Περισσότεροι από επτά μήνες θα απαιτηθούν για να ολοκληρωθεί η έρευνα των αμερικανικών αρχών, για το ενδεχόμενο πώλησης στις ΗΠΑ σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος κάτω του κόστους. Η έρευνα κινήθηκε εναντίον της Ελλάδας και πέντε ακόμη χωρών (Καναδά, Κίνας, Ινδίας, Κορέας, Τουρκίας), κατόπιν καταγγελίας έξι αμερικανικών βιομηχανιών. Οι αρχές τώρα θα εξετάσουν την πιθανότητα επιβολής δασμών εισαγωγής.
Η Cenergy Holdings (όμιλος Στασινόπουλου), όπως ανακοίνωσε, η θυγατρική της «Σωληνουργεία Κορίνθου», τίθεται υπό το καθεστώς της έρευνας καθώς είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα παραγωγός τέτοιων σωλήνων. Σύμφωνα με τον όμιλο που εδρεύει στο Βέλγιο, «ως αποτέλεσμα των αιτήσεων», των έξι βιομηχανιών των ΗΠΑ, «η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου της χώρας απεφάνθη ότι υπάρχει εύλογη ένδειξη ουσιώδους βλάβης ή απειλής ουσιώδους βλάβης εναντίον της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ λόγω των εισαγωγών σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος από τις προαναφερόμενες χώρες».