Μία τράπεζα θεμάτων με συνολικά 300 ερωτήσεις εισάγει πλέον το υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.
Οπως προανήγγειλαν χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο ειδικός τομεακός γραμματέας Ιθαγένειας Λάμπρος Μπαλτσιώτης, μέσα στο 2018 πρόκειται να δημιουργηθεί η δεξαμενή με τις ερωτήσεις και απαντήσεις, οι οποίες θα είναι ανηρτημένες στο Διαδίκτυο και θα αποτελέσουν το υλικό των συνεντεύξεων για τη χορήγηση ιθαγένειας. Ετσι, τα μέλη της επιτροπής μέσω λογισμικού θα δίνουν στον εξεταζόμενο –με τυχαία επιλογή –30 ερωτήσεις, εκ των οποίων θα πρέπει να απαντηθούν σωστά οι 20, προκειμένου ο εξεταζόμενος να λάβει την ελληνική ιθαγένεια.
«Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να μειώσουμε τους χρόνους απόδοσης της ιθαγένειας και παρόλο που κάποια πράγματα έχουν βελτιωθεί, απέχουν πολύ από τις δικές μας προσδοκίες» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
600.000 ΞΕΝΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ. Η ιθαγένεια, σύμφωνα με τον Μπαλτσιώτη, αφορά σχεδόν το 10% του πληθυσμού που διαβιοί στη χώρα. «Σήμερα, έχουμε γύρω στις 600.000 υπηκόους τρίτων χωρών, περί τις 150.000 υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τουλάχιστον 50.000 με διάφορες ειδικές άδειες παραμονής, περίπου 50.000 ομογενείς που δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια και αιτούντες άσυλο. Μιλάμε δηλαδή για τουλάχιστον 800.000 πληθυσμό που διαβιοί νομίμως στη χώρα. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι, όσοι παραμείνουν στη χώρα και συνδεθούν με αυτήν, είναι αυτοί που δικαιούνται ιθαγένεια».
Η τράπεζα θεμάτων έχει ως στόχο να εξαλείφει τις διαφοροποιήσεις ανά συνέντευξη. «Δυστυχώς έχουμε αποκεντρωμένες επιτροπές, οι οποίες κάνουν 60 – 70 εξαιρετικά δύσκολες ερωτήσεις, για παράδειγμα “Ποιος ήταν ο τάδε βυζαντινός συγγραφέας;” κ.τ.λ. και έχουμε κι άλλες επιτροπές που ρωτάνε “Ποιος είναι ο Πρωθυπουργός;”, “Ποιος είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;”, “Πόσοι είναι οι βουλευτές;” και αποδίδεται η ιθαγένεια. Ούτε το ένα είναι ορθό ούτε το άλλο, ούτε το ένα είναι στο πνεύμα του νόμου ούτε το άλλο» προσθέτει ο ειδικός τομεακός γραμματέας Ιθαγένειας.
Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, τα οποία αντλήθηκαν από το πληροφορικό σύστημα Ιθαγένεια, που χρησιμοποιείται από όλες τις υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας που χειρίζονται θέματα ιθαγένειας καθώς και από τη διεύθυνση Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, το 2017 απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια συνολικά 33.718 πολίτες. Από αυτούς, οι 24.785 την έλαβαν λόγω γέννησης ή φοίτησης στην Ελλάδα και ποσοστό 92,07% (δηλαδή 22.820) αυτών είχαν προηγουμένως αλβανική ιθαγένεια.
ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ. Το θέμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών είναι, σύμφωνα με το υπουργείο, προτεραιότητα. «Εχουμε παρατηρήσει ότι έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις στην πολιτογράφηση, αντί για έναν χρόνο που προβλέπει ο νόμος στην πολιτογράφηση πάμε στα δύο, στα τρία, ακόμη και στα έξι έτη αναμονής ώστε να αποκτήσει κάποιος ιθαγένεια. Πρόκειται για έναν πληθυσμό ο οποίος διαβιοί στη χώρα πάρα πολλά έτη. Ο μέσος όρος των ανθρώπων από τη στιγμή που έχουν αφιχθεί στη χώρα μέχρι που περνάνε συνέντευξη είναι πάνω από 20 έτη» σημειώνει ο Μπαλτσιώτης.
Παράλληλα, πρόκειται το επόμενο διάστημα με νομοθετικές ρυθμίσεις να αντιμετωπιστούν ειδικές κατηγορίες: οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, τα ΑμεΑ, τα άτομα με ψυχικά νοσήματα ή νοητική στέρηση καθώς και οι ανιθαγενείς Ρομά.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ψηφιστεί και διάταξη, βάσει της οποίας όσοι έχουν 12 χρόνια νόμιμης παραμονής στη χώρα θα μπορούν να αιτηθούν την κτήση ιθαγένειας. Μέχρι σήμερα, αν κάποιος είχε επτά χρόνια νόμιμης διαμονής και κάποιες συγκεκριμένες άδειες, μπορούσε να αιτηθεί την κτήση ιθαγένειας. Η διάταξη αυτή αφορά περίπου 250.000 υπηκόους τρίτων χωρών.
Τέλος, όπως τόνισαν οι Σκουρλέτης και Μπαλτσιώτης, πρόθεση του υπουργείου είναι η ψηφιοποίηση των φακέλων της ιθαγένειας. Εν έτει 2018, οι φάκελοι, για παράδειγμα, από την Πιερία ή την Αρκαδία μεταφέρονται χέρι με χέρι πολλές φορές.