Καταδικασμένοι να νοσηλεύονται στα ράντζα είναι οι πολίτες της Δυτικής Αττικής: το Νοσοκομείο Αττικόν –που σημειωτέον, όταν ιδρύθηκε είχε χαρακτηριστεί ως το στολίδι του ΕΣΥ –λυγίζει υπό το βάρος των εφημερίων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να λαμβάνουν υπηρεσίες β’ κατηγορίας.
Τα νούμερα καταγράφουν μία πραγματικότητα που δεν χωρεί αμφισβήτηση. Το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 620 κλίνες, όμως ύστερα από κάθε εφημερία προστίθενται στους διαδρόμους επιπλέον 100-150 ράντζα (αριθμός που αντιστοιχεί σε επιπλέον 4-5 κλινικές).
Στο προσωπικό έχει μείνει αξέχαστη η «μαύρη Τρίτη», όπως την περιγράφουν, στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου. Εκείνη την ημέρα τα Επείγοντα είχαν πλημμυρίσει από ασθενείς, με τους ειδικούς να ασκούν –όπως οι ίδιοι λένε στα «ΝΕΑ» –ιατρική σε συνθήκες καταστροφής. Τότε μέσα σε λίγες ώρες αναπτύχθηκαν 157 ράντζα (χρησιμοποιήθηκαν και τα φορεία, καθώς τα ράντζα είχαν εξαντληθεί), δεδομένου ότι το νοσοκομείο δέχτηκε συνολικά 1.300 ασθενείς. Μοιραία, οι παθολογικές κλινικές κατέγραψαν αριθμό ρεκόρ σε εισαγωγές. Ειδικότερα, 103 νέοι ασθενείς κρίθηκε ότι χρήζουν νοσηλείας όταν ο αριθμών των κλινών των δύο κλινικών είναι περίπου 100.
Το παράδοξο είναι ότι το ίδιο «έμφραγμα» εκδηλώνεται σε κάθε γενική εφημερία ανά τέσσερις ημέρες, με τους ιθύνοντες να επιτρέπουν το Αττικόν να νοσεί επί τουλάχιστον επτά χρόνια.
ΟΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΤΗΣ ΜΕΘ. Αντίστοιχο μπλακάουτ καταγράφεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου 11 κλίνες παραμένουν κλειστές. Ειδικότερα, το νοσηλευτικό ίδρυμα διαθέτει 27 κλίνες ΜΕΘ, όμως μόνον οι 16 λειτουργούν εξαιτίας των μόνιμων ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Για την ιστορία, το 2010 ήταν η μοναδική χρονιά κατά την οποία μόνον δύο κρεβάτια παρέμεναν κλειστά. Από τότε οι απώλειες αυξομειώνονται καθώς κατά καιρούς προσλαμβάνονται συμβασιούχοι νοσηλευτές, προσφέροντας λύσεις-μπαλώματα έως ότου λήξουν οι συμβάσεις τους.
Μοιραία στα ράντζα στοιβάζονται ακόμη και βαριά περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε εντατική, εντούτοις δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη. Η εικόνα αυτή είναι καθημερινή. Τις καλές ημέρες τα ράντζα έξω από τη Μονάδα δεν ξεπερνούν τα 3, τις κακές όμως αγγίζουν τα 10, φιλοξενώντας διασωληνωμένους πάσχοντες.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1989. Εν τω μεταξύ, χρόνο με τον χρόνο παροπλίζεται και ο εξοπλισμός της ΜΕΘ. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι κάποιοι αναπνευστήρες είναι μοντέλα του ’89 που έχουν αποσυρθεί από την αγορά. Και καθώς οι προϋπολογισμοί λιτότητας δεν επιτρέπουν την ανανέωση, ό,τι βγαίνει εκτός λειτουργίας αντικαθίσταται άμεσα –οι γιατροί ξηλώνουν αναγκαστικά τον εξοπλισμό των κλειστών κλινών ΜΕΘ.
Επιπλέον, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Αττικόν, «ο μαγνητικός τομογράφος παραμένει εκτός λειτουργίας», όπως και 5 από τις συνολικά 14 χειρουργικές αίθουσες. Συνολικά σύμφωνα με τον Σύλλογο, πάνω από 350 οργανικές θέσεις είναι κενές. «Οι βάρδιες δεν βγαίνουν, όλα τα τμήματα έχουν γίνει επικίνδυνα για τις συνθήκες νοσηλείας. Εξακολουθεί η στέρηση αδειών και ρεπό, οι συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα».
Κάπως έτσι, ο εργασιακός κανιβαλισμός αποτελεί τον κανόνα. «Τα ωράρια εργασίας παραβιάζονται», το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό εξαναγκάζεται να κάνει ακόμη και 10 νυχτερινές βάρδιες σε ένα μήνα, ενώ «οι νοσηλείες για τμήματα των 32 κλινών, στις οποίες προστίθενται και ράντζα, πραγματοποιούνται ακόμη και στην πρωινή βάρδια από 2 νοσηλευτές και σπουδαστές».
—- Υπό τα δεδομένα αυτά και με το σύνθημα «Τα νοσοκομεία δεν είναι αποθήκες. Τέρμα στα ράντζα και τις υπεράριθμες νοσηλείες» ο Σύλλογος Εργαζομένων έχει προγραμματίσει για σήμερα στάση εργασίας από τη 1 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 2 μ.μ. Την κινητοποίηση στηρίζει και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΜΥ στα Καμίνια. Την πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Αττική, στα Καμίνια του Πειραιά, εγκαινίασε χτες το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Υπερασπιζόμενος το προσωπικό του στοίχημα για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επισήμανε ότι στόχος είναι να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα περισσότερες μονάδες στην Αττική, με προτεραιότητα περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν τις ΤΟΜΥ, σημειώνοντας ότι «για τον σκοπό αυτό εισάγουμε δύο νέα δεδομένα στη φιλοσοφία του συστήματος Υγείας, που είναι η αξιολόγηση από τους πολίτες της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και η δημόσια λογοδοσία προς την κοινωνία, για τα αποτελέσματα αυτής της μεταρρύθμισης».
Κλείνουν χειρουργεία λόγω έλλειψης προσωπικού
Με λουκέτο απειλούνται και τα χειρουργεία του νοσοκομείου της Κεφαλονιάς λόγω των τραγικών ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, με το θέμα να απασχολεί πλέον και την Εισαγγελία.
Δεδομένου μάλιστα ότι σύντομα σηκώνεται η αυλαία της τουριστικής περιόδου, με το νησί να δέχεται χιλιάδες τουρίστες κατά τους θερινούς μήνες, οι υγειονομικοί υπάλληλοι ζητούν επιτακτικά λύση.
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Τα νούμερα που παραθέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποδεικνύουν ότι το προσωπικό των χειρουργείων είναι κάτω από το όριο ασφαλείας.
Ειδικότερα, στο νοσηλευτικό ίδρυμα λειτουργούν τρεις χειρουργικές αίθουσες για την αντιμετώπιση χειρουργικών, ορθοπεδικών, γυναικολογικών, ουρολογικών και οφθαλμολογικών περιστατικών. Για την εξυπηρέτηση των περιστατικών εργάζονται επτά νοσηλευτές, οι οποίοι εντούτοις επαρκούν μόνον για την πρωινή βάρδια.
Ετσι, όταν προκύπτουν επείγοντα περιστατικά, οι νοσηλευτές καλούνται εκτάκτως απόγευμα και νύχτα ώστε να συνδράμουν. Σύμφωνα όμως με την ΠΟΕΔΗΝ, το προσωπικό που συμμετέχει στα χειρουργεία εκτός ωραρίου είναι ακάλυπτο νομικά. Υπό τις συνθήκες αυτές, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση: «Οι νοσηλευτές κουράστηκαν. Δεν αντέχουν. Είναι παράνομο. Γι’ αυτό κλείνουν τα χειρουργεία».
60% ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή λειτουργία όλων των χειρουργικών τραπεζών του νοσοκομείου χρειάζονται 14 νοσηλευτές, παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει καν η δυνατότητα εσωτερικής μετακίνησης προσωπικού, καθώς αντίστοιχες ελλείψεις εντοπίζονται στο σύνολο των κλινικών του δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος στην Κεφαλονιά.
Συγκεκριμένα, από τις 47 οργανικές θέσεις νοσηλευτών ΤΕ οι 21 είναι κενές. Αντίστοιχα, από τις 51 οργανικές θέσεις για ΔΕ νοσηλευτικό προσωπικό, μόνον οι 37 είναι καλυμμένες, ενώ το νοσοκομείο αιμορραγεί και εξαιτίας των ελλείψεων σε βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό (το ποσοστό των ακάλυπτων θέσεων αγγίζει το 60%).
Αντίστοιχα κενά προκύπτουν και στο μαιευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα «τουλάχιστον δέκα υπάλληλοι να εργάζονται στο νοσοκομείο με ελαστικές σχέσεις εργασίας».
Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ. Οι ελλείψεις αποτυπώνονται στις αναγκαστικές εκπτώσεις στην ποιότητα της νοσηλείας των ασθενών. «Σε κάθε νοσηλευτικό τμήμα κάνει βάρδια ένας και στην καλύτερη περίπτωση δύο νοσηλευτές», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.
Πώς αποτυπώνεται αυτό στην πράξη; Στην Καρδιολογική – Παθολογική Κλινική, όπου νοσηλεύονται 36 ασθενείς (εκ των οποίων και βαριά περιστατικά, όπως εμφραγματίες), υπάρχουν ένας ή δύο νοσηλευτές για να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες τους.
Και παρότι καθημερινά δοκιμάζεται το όριο των αντοχών του προσωπικού, «οφείλονται άδειες από το έτος 2015».