Πέρσι τον Μάιο διήνυσε 2.500 χιλιόμετρα για να παραστεί στην παρουσίαση του έργου του «Συμφωνία αρ. 2. Το Τραγούδι της Γης» στο Ντύσελντορφ από τη συμφωνική ορχήστρα της πόλης και το κοινό τον καταχειροκρότησε. Το 1988, στη Δυτική Γερμανία, ένα χρόνο ύστερα από μια συναυλία του στην πρώην Ανατολική Γερμανία, είχαν διοργανωθεί με δική του πρωτοβουλία δύο ιδρυτικά συνέδρια της κίνησης Πολιτισμός για την Ειρήνη στο Τίμπινγκεν και στην Κολωνία: συμμετείχαν πολιτικοί όπως ο Οσκαρ Λαφοντέν και ο Γιοχάνες Ράου.
Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει ομολογήσει τις επιρροές του από τη γερμανική μουσική. «Τα πρότυπά μου υπήρξαν ο Μπαχ, ο Μπετόβεν και ο Σούμπερτ που τους μελέτησα σε βάθος», έχει δηλώσει. «Γι’ αυτόν τον λόγο νομίζω ότι είναι φυσικό η μουσική μου, παρά την ελληνικότητά της, να έχει στοιχεία που παραπέμπουν στη γερμανική μουσική. Ακόμα και τα τραγούδια μου. Ισως για αυτό οι Γερμανοί, περισσότερο από κάθε άλλον λαό, αγαπούν τη μουσική μου».
ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. Την αγαπούν και το δείχνουν με μια σειρά συναυλιών, τιμητικών εκδηλώσεων και αφιερωμάτων που θα πραγματοποιηθούν από τον Μάιο σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας και της Αυστρίας και που θα έχουν στο επίκεντρό τους το έργο και τη ζωή του έλληνα συνθέτη. Μια παρουσίαση με τίτλο «Theodorakis Classics», που περιλαμβάνει τα έργα «Πρώτη Συμφωνία», «Ραψωδία για τσέλο και ορχήστρα», «Πρώτη σουίτα για πιάνο και ορχήστρα» και «Αντάτζιο για κλαρινέτο και ορχήστρα», θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαΐου στο Laeiszhalle του Αμβούργου (μαζί με την απονομή του βραβείου του Ιδρύματος Christoph und Stephan Kaske στον Μίκη για το σύνολο του έργου του) και την 6η Μαΐου στη Στουτγάρδη με μαέστρο τον Εκτορα Ταρτάνη· το «Canto General» θα ακουστεί στη Δρέσδη (4 Μαΐου με μαέστρο τον Εκεχαρντ Κλεμ), στη Βόννη (1η Ιουλίου) και στην Κολωνία (7 Ιουλίου), ενώ το «Αξιον Εστί» θα παιχτεί στο Brucknerhaus του Λιντς της Αυστρίας (9 Ιουνίου)· και στην Stifstkirche του Τίμπινγκεν (8 Μαΐου) θα παρουσιαστούν τα έργα «Λειτουργία αρ. 2 για Χορωδία a capella» και «Χορός Ασίκικος για Cello Solo» ως επετειακός εορτασμός των 30χρονων της κίνησης Πολιτισμός για την Ειρήνη.
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ. Δεν είναι ωστόσο μόνο μουσικές οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Θεοδωράκη: στις 2 Μαΐου, στον κινηματογράφο Babylon στο Βερολίνο, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Dance Fight Love Die – With Mikis on the road», ένα ιδιότυπο road movie γύρω από το σύμπαν του συνθέτη, παρουσία του ιδίου, διά χειρός Αστέρη Κούτουλα, ο οποίος τον ακολούθησε επί τριάντα χρόνια, καταγράφοντας συνολικά εξακόσιες ώρες φιλμ με συναυλιακές ή προσωπικές του στιγμές –στις 10 του ίδιου μήνα η ταινία θα πάρει διανομή στους κινηματογράφους της Γερμανίας. Στις 3 Μαΐου, η Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου θα παρουσιάσει μια βιογραφία του στα γερμανικά ενώ στις 6 Ιουνίου το Πανεπιστήμιο του Ζάλτσμπουργκ στην Αυστρία αναμένεται να τον ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα.