«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» έλεγε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η –κατά πολλούς λεπτομέρεια, αλλά κατά άλλους κομβική –λέξη «εμπλοκή» που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος στη χθεσινή Σύνοδο των ομολόγων του υπουργών της ΕΕ για τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών προκάλεσε τριγμούς στο κυβερνητικό οικοδόμημα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εξαρχής είχαν αποφασίσει, ανεξάρτητα, εάν θα τεθεί το θέμα σε διάφορα επίπεδα, να τηρήσουν χαμηλούς τόνους και να κλιμακωθούν σταδιακά οι όποιες κινήσεις, αν και μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η λέξη «εμπλοκή» που έβαλε στο τραπέζι ο Πάνος Καμμένος ανέδειξε τη διαφορετική οπτική που υπάρχει στο συγκεκριμένο ζήτημα σχετικά με τους χειρισμούς στην υπόθεση, για την οποία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας παρενέβη ύστερα από έξι ημέρες.
«Η σύλληψη των δυο ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο, το οποίο συνήθως λυνόταν δια της διαπραγματεύσεως των δύο διοικητών έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μια εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας, με την άρνησή της, εκ μέρους του εισαγγελέα της Τουρκίας, οι δυο στρατιωτικοί, να παραμείνουν στην Τουρκία μέχρι στην εκδίκαση της δίκης αλλά στο προξενείο» είπε, προκαλώντας ερωτήματα.
Αν και στο πρωθυπουργικό επιτελείο γνώριζαν ότι ο Πάνος Καμμένος θα έθετε, όπως και έγινε, το θέμα στη Σύνοδο υπουργών της ΕΕ, όπως έπραξε και ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εντούτοις, δεν ανέμεναν ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα έβαζε σε αυτή τη διάσταση το ζήτημα.
ΚΛΙΜΑΚΩΤΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «δεν θέλουμε να αναδειχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο», σημείωναν πως οι πιέσεις προς την Τουρκία θα γίνονται κλιμακωτά, και διευκρίνιζαν: «Από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές και από τις δύο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων». Λίγη ώρα μετά τη δήλωση του Πάνου Καμμένου στις Βρυξέλλες, ξεκίνησε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνεδρίαση του άτυπου Κυβερνητικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου και εξέτασαν όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Και σε ένα ακόμα επεισόδιο με την Τουρκία, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν παρέστη, αν και ήταν δικαιολογημένα απών στις Βρυξέλλες. Ομως, αυτή η σύσκεψη θα μπορούσε να γίνει προχθές, ώστε να παραστεί ο Πάνος Καμμένος, διαλύοντας κάθε φήμη για απόσταση με το Μαξίμου.
Ως εκ τούτου συνάγεται το συμπέρασμα περί της μη ενεργού εμπλοκής του υπουργού σε μια σειρά ζητημάτων. Αυτό είχε συμβεί και στο θερμό επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων με την επιθετική κίνηση της τουρκικής ακταιωρού να εμβολίσει πλοίο του Λιμενικού Σώματος όταν υπήρξε η καθυστερημένη αντίδρασή του, αλλά και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη και όχι από ίδιο.
Ενα άλλο σημείο στο οποίο εστιάζουν διπλωματικοί παράγοντες με μακρά διαδρομή, είναι η κίνηση του Πάνου Καμμένου να μιλήσει και για ευθύνες της ΕΕ. Και αυτό διότι μόλις χθες η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» στην υπόθεση των ελλήνων στρατιωτικών έθεσε και ζήτημα παράνομων μεταναστευτικών επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα, μιλώντας για ευθύνες όλης της ΕΕ.
«Είναι θέμα το οποίο απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι δυο στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή όπου έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών και δράση διακινητών… Ακολουθώντας συγκεκριμένα στίγματα, τα οποία κατ’ αυτούς θα οδηγούσαν σε παράνομους διακινητές και μετανάστες που μπαίνανε στη χώρα από αυτό το σημείο, με αποτέλεσμα να περάσουν στο τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα και εκεί συνελήφθησαν. Είναι θέμα που αφορά και τη σχέση ΕΕ – Τουρκίας» είπε ο Πάνος Καμμένος, δίνοντας λαβή σε επικριτές του να υποστηρίξουν ότι επιβεβαίωσε με αυτόν τον τρόπο εμμέσως τους τουρκικούς ισχυρισμούς.
Η ΕΕ περιορίστηκε σε ευχολόγια, όπως με την Υπατη Εκπρόσωπό της για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι που αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη των χωρών – μελών προς την Ελλάδα και την ελπίδα να υπάρξει ταχεία και θετική επίλυση στο ζήτημα της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ που ενημερώθηκαν από τον Πάνο Καμμένο εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και την ελπίδα να επιλυθεί το ζήτημα με ταχύ και θετικό τρόπο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είπε ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχοινάς, «ελπίζει σε ένα ήρεμο και θετικό αποτέλεσμα, που βασίζεται στην καλή γειτονία, όπως άλλωστε αρμόζει σε δύο μέλη του ΝΑΤΟ».