Ως τμήμα ενός «τριγώνου του κακού» περιγράφει την Τουρκία το οποίο περιλαμβάνει επίσης το Ιράν και σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές οργανώσεις, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σύμφωνα με δημοσίευμα της αιγυπτιακής εφημερίδας Αλ-Σορούκ.
Ο σαουδάραβας πρίγκιπας κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι προσπαθεί να επαναφέρει το Ισλαμικό Χαλιφάτο, που καταργήθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα, όταν κατέρρευσε η Οθωμανική αυτοκρατορία.
Τα σχόλια αυτά αντανακλούν τη βαθιά καχυποψία της Σαουδικής Αραβίας για τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κόμμα του οποίου, το κυβερνών AKP, έχει τις καταβολές του στην ισλαμιστική πολιτική και ο οποίος έχει κάνει τη χώρα του σύμμαχο του Κατάρ στη διένεξη του τελευταίου με τη Σαουδική Αραβία και μερικά άλλα κράτη του Κόλπου.
Η Τουρκία έχει επίσης εργαστεί τους τελευταίους μήνες με το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι μάχες στη βόρεια Συρία, ενώ ιρανοί και τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αντάλλαξαν πέρυσι επισκέψεις.
Σύμφωνα με την Αλ-Σορούκ, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ δήλωσε πως «το σύγχρονο τρίγωνο του κακού περιλαμβάνει το Ιράν, την Τουρκία και εξτρεμιστικές θρησκευτικές οργανώσεις».
Ο πρίγκιπας μίλησε σε διευθυντές αιγυπτιακών εφημερίδων στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κάιρο, η οποία ήταν το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό από πέρυσι που έγινε ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου.
Ο ίδιος δήλωσε πως η διένεξη με το Κατάρ μπορεί να διαρκέσει και τη συνέκρινε με το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα που επιβλήθηκε πριν από 60 χρόνια, όμως υποβάθμισε τις επιπτώσεις της, λέγοντας πως το εμιράτο αυτό του Κόλπου είναι «μικρότερο από έναν δρόμο του Καΐρου».
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές και τις εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ τον περασμένο Ιούνιο, κλείνοντας τις αεροπορικές και τις θαλάσσιες οδούς προς τη χώρα αυτή, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ωστόσο ο πρίγκιπας Σαλμάν δήλωσε πως δεν θα απαγορευθεί στο Κατάρ να συμμετάσχει στην αραβική σύνοδο κορυφής που πρόκειται να φιλοξενήσει αργότερα αυτόν τον μήνα η Σαουδική Αραβία.