Δρακόντεια μέτρα λαμβάνει η Βρετανία κατά των ρώσων ολιγαρχών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρούνται ύποπτοι για ανάμειξη με το οργανωμένο έγκλημα, να εξηγήσουν στις αρχές την προέλευση των κεφαλαίων στα οποία στηρίζουν τον πολυτελή τους τρόπο διαβίωσης.
Στο Λονδίνο εδώ και δύο εβδομάδες τέθηκαν σε ισχύ οι Διατάξεις Αδικαιολόγητου Πλουτισμού, σύμφωνα με τις οποίες οι Αρχές μπορούν να κατάσχουν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν σε βρετανικό έδαφος πλούσιοι για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν κέρδη από εγκλήματα. Οι διατάξεις περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της εγκληματικής χρηματοδότησης που εγκρίθηκε πέρσι, όμως μόλις τώρα άρχισαν να εφαρμόζονται. Αναγκάζουν πλούσιους πολίτες από άλλες χώρες να εξηγήσουν στις βρετανικές αρχές πως απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 50.000 στερλινών.
Πρόκειται για μια κίνηση της βρετανικής κυβέρνησης που θα έπρεπε να έχει βρει μιμητές και σε άλλες χώρες. Ειδικά στην Ελλάδα όπου πολλά από αυτά που συμβαίνουν στην Βρετανία θυμίζουν και την εγχώρια κατάσταση.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο κ. Κοντονής, οι δικαστές, όπως η εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου του πλούτου, θα έπρεπε να έχουν επιληφθεί και στη χώρα μας και να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση πλουσίων για τους οποίους υπάρχουν είτε υπόνοιες, είτε ακόμη και αποδείξεις ότι κερδίζουν χρήματα από έκνομες δραστηριότητες και τα «ξεπλένουν» με διάφορους τρόπους.
Οι κανόνες που εφαρμόζει η Βρετανία μπορούν να αποτελέσουν και για την Ελλάδα τον «μπούσουλα» ώστε να αντιμετωπιστεί καίρια η εγκληματική χρηματοδότηση δραστηριοτήτων και οι πλούσιοι πολίτες να είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν την πηγή του πλούτου τους.
Απίστευτο «ξέπλυμα»
Στη Βρετανία, πάντως, τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: Αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι περίπου 90 δισεκατομμύρια στερλίνες, που προέρχονται από έκνομες δραστηριότητες, ξεπλένονται κάθε χρόνο στη χώρα!
Ο υπουργός Ασφαλείας παραδέχθηκε πως το πρόβλημα είναι παλιό, όμως η κυβέρνηση θέλησε να εκμεταλλευθεί την επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς του BBC, «McMafia» προκειμένου να τονίσει την απειλή και την διαφθορά που αποτελούν για τη χώρα αυτή – αλλά και για κάθε χώρα, όπως είπε – τα διεθνή εγκληματικά δίκτυα, ακόμα και εάν εμφανίζονται με την μορφή πλούσιων ρώσων ολιγαρχών.
«Η κυβέρνηση θα ρίξει όλο το βάρος της στην υπόθεση αυτή», σημείωσε ο Μπεν Γουάλας, «για να εντοπίσουμε τους ξένους εγκληματίες αλλά και τους διεφθαρμένους πολιτικούς που χρησιμοποιούν την χώρα μας ως καταφύγιο». Και πρόσθεσε: «Θα σας βρούμε, θα σας πιάσουμε, θα κατασχέσουμε τα περιουσιακά σας στοιχεία και θα σας κάνουμε τη ζωή πολύ δύσκολη».
Η σειρά βασίζεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου Μίσα Γκλένι που κυκλοφόρησε το 2008 με τίτλο «McMafia: Εγκλημα Χωρίς Σύνορα» (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πάπυρος. Ο Γκλένι ήταν επί χρόνια ανταποκριτής στην κεντρική Ευρώπη της «Guardian» και κατόπιν του BBC. Για την έρευνά του μίλησε με αστυνομικούς, γκάνγκστερ και θύματα του οργανωμένου εγκλήματος. Εκείνο που διαπίστωσε ήταν πως «οι σύγχρονοι εγκληματίες δεν είναι πια μόνο σκληροί γκάνγκστερ. Μπορεί να είναι τραπεζίτες, πολιτικοί, δικηγόροι. Οι γραμμές έχουν μπλεχτεί και τα όρια είναι πολύ πιο ρευστά». Αλλωστε το λέει και ο ήρωας της τηλεοπτικής σειράς: «Οι σύγχρονοι πόλεμοι συμμοριών διεξάγονται πλέον στις αίθουσες των διοικητικών συμβουλίων, όχι στους δρόμους».
Ο υπουργός Γουάλας δεν φαίνεται να διαφωνεί σε αυτό. Μάλιστα, επαυξάνει: «Η σειρά αποτελεί μια πολύ καλή απεικόνιση των καλοβαλμένων πλούσιων που, όμως, εάν ακολουθήσεις τα χρήματά τους θα βρεις πολύ διαφθορά. Κάτω από την γυαλιστερή επιφάνεια υπάρχει πολύ σκοτάδι. Το οργανωμένο έγκλημα πλέον έχει διεθνή φύση και μέχρι τώρα στις περισσότερες χώρες, υπάρχει ατιμωρησία. Θέλουμε αυτό να σταματήσει για την Βρετανία. Και προτρέπουμε και άλλες χώρες να προχωρήσουν σε παρόμοια μέτρα».
Σε εκτενή συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Times» ο υπουργός Ασφαλείας ανέφερε πως μεταξύ εκείνων για τους οποίους θα γίνει έρευνα βάσει των Διατάξεων Αδικαιολόγητου Πλουτισμού, θα είναι «εμβληματικές» φυσιογνωμίες με διεθνή φήμη. «Οι διατάξεις αδικαιολόγητου πλουτισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των πάντων: από έναν μικρό έμπορο ναρκωτικών έως τον πιο γνωστό ολιγάρχη στον κόσμο», σημείωσε. «Εάν στη χώρα τους είναι βουλευτές και λαμβάνουν μικρό μισθό και ξαφνικά αποκτήσουν ένα όμορφο σπίτι στο Khnightsbridge που αξίζει εκατομμύρια στερλίνες χωρίς να μπορούν να αποδείξουν από που προήλθαν τα χρήματα για να το αγοράσουν, θα προχωρήσουμε στην κατάσχεση του ακινήτου, θα το εκποιήσουμε και με τα έσοδα θα χρηματοδοτήσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας μας. Θα τους κυνηγήσουμε όλους».
Ο Γουάλας υπενθύμισε και την περίφημη υπόθεση Laundromat, στην οποία 21 εταιρίες-φαντάσματα είχαν χρησιμοποιηθεί για να ξεπλυθούν βρώμικα ρωσικά κεφάλαια μέσω τραπεζών στη Δύση – σαν παράδειγμα αυτού που απερίφραστα περιέγραψε ως δεσμούς μεταξύ του ρωσικού κράτους και του οργανωμένου εγκλήματος. «Εκείνο που μάθαμε από την υπόθεση Laundromat», πρόσθεσε, «είναι ότι υπάρχουν δεσμοί με το ρωσικό κράτος, πέραν πάσης αμφιβολίας. Η άποψη της κυβέρνησής μας είναι ότι γνωρίζουμε τα όσα κάνουν και τους τρόπους με τους οποίους τα κάνουν και δεν θα αφήσουμε πλέον να συμβαίνουν όλα αυτά στη χώρα μας».