Ο Ρώσος, πρώην διπλός κατάσκοπος, Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας, η οποία απηύθυνε έκκληση σε τυχόν αυτόπτες μάρτυρες να καταθέσουν πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση.

Ο 66χρονος Σκριπάλ και η 33χρονη Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι την Κυριακή σε ένα παγκάκι έξω από ένα εμπορικό κέντρο της πόλης Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας έχοντας εκτεθεί σε άγνωστη ουσία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θέλει να μιλήσει με όποιον πιθανόν να επισκέφθηκε δύο χώρους στην πόλη, τους οποίους ο Σκριπάλ και η κόρη του εικάζεται ότι είχαν επισκεφθεί: την πιτσαρία Zizzi και την παμπ Bishop’s Mill.

«Το επίκεντρο σε αυτή τη φάση είναι να διακριβώσουμε τι ήταν αυτό που τους έφερε σε αυτή την κατάσταση”, δήλωσε ο Μαρκ Ρόουλι, ο επικεφαλής της μονάδας αντιτρομοκρατίας της αστυνομίας του Λονδίνου, που προίσταται των ερευνών.

Αστυνομικές κορδέλες παρέμεναν και σήμερα σε πολλές τοποθεσίες του Σάλσμπερι, ενώ τοποθετήθηκαν και νέες κοντά στο Solstice Park της γειτονικής πόλης Έιμσμπερι.

Υπουργική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων

Βρετανοί ερευνητές θα ενημερώσουν υπουργική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων σχετικά με την μυστηριώδη υπόθεση με ενδεχόμενη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του. Της επιτροπής θα προεδρεύσει η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ, ο οποίος υπήρξε συνταγματάρχης της GRU, της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού, και η 33χρονη κόρη του Γιούλια, βρέθηκαν την Κυριακή αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από ένα εμπορικό κέντρο του Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν εκτεθεί σε μια άγνωστη ουσία. Δύο ημέρες αργότερα νοσηλεύονταν αμφότεροι στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αντιτρομοκρατική μονάδα της αστυνομίας ηγείται πλέον της έρευνας και το ερευνητικό εργαστήριο του βρετανικού στρατού στο Πόρτον Ντάουν προσπαθεί να εντοπίσει ποια ήταν η ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση του Σκριπάλ και της κόρης του.

Η Βρετανία έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι αν το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από την υπόθεση τότε θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις.

Το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε πως δεν έχει «καμιά πληροφορία». Όμως οι αποκαλύψεις για ενδεχόμενη δηλητηρίαση επανέφεραν στη μνήμη την υπόθεση Λιτβινένκο, από το όνομα ενός πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) και επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δηλητηριάστηκε το 2006 στο Λονδίνο με πολώνιο-210, μια εξαιρετικά τοξική ραδιοενεργή ουσία.

Έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία οδήγησε στις ρωσικές αρχές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε «πιθανόν εγκρίνει» τον φόνο του πρώην κατασκόπου, μια κατηγορία που χαρακτηρίσθηκε «αστεία» από τη Μόσχα.

Ο θάνατος του Αλεξάντρ Λιτβινένκο, την 1η Νοεμβρίου 2006, είχε προκαλέσει σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Μόσχα και το Λονδίνο.