Το περιβάλλον όπως εκφράζεται γενικότερα από τον τρόπο ζωής και τις συνθήκες διαβίωσης του κάθε ανθρώπου έχει αναμφισβήτητα ενοχοποιηθεί για τις βλάβες του τοιχώματος των αρτηριών. Χαρακτηριστικά η αθηροσκλήρωση, δηλαδή η δημιουργία πλακών κυρίως από χοληστερίνη πάνω στα τοιχώματα των αρτηριών, θεωρείται υπεύθυνη για το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κύριος κορμός της πρόληψης των καρδιαγγειακών επεισοδίων στηρίζεται στο πώς διατρέφεται ο άνθρωπος, πώς γυμνάζεται ή κινείται και τι πρέπει να αποφεύγει, όπου πρωτεύοντα ρόλο έχει το κάπνισμα και φυσικά η διακοπή του.
Ομως, μέσα στο πλαίσιο του καθημερινού τρόπου ζωής και συμπεριφοράς του ατόμου εντάσσονται και οι κάθε λογής θόρυβοι που προέρχονται από διάφορες αιτίες.
Πρόσφατα σε ένα από τα μεγαλύτερα καρδιολογικά έντυπα του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (JACC) δημοσιεύθηκε ένα άρθρο που αξιολογούσε όλες τις μελέτες που έγιναν για τους πάσης φύσεως θορύβους και τις επιπτώσεις τους. Από το σύνολο των μελετών προκύπτει ότι οι πλέον καταστροφικοί θόρυβοι είναι οι θόρυβοι του αεροπλάνου κυρίως την ώρα της απογείωσης, του τρένου, των μεγάλων φορτηγών τύπου νταλίκας και της έντονης θορυβώδους μουσικής.
Οι επιπτώσεις του θορύβου είναι ισοδύναμες του έντονου stress το οποίο προκαλεί αύξηση των νευροορμονών του οργανισμού με επιπτώσεις στον εσωτερικό χιτώνα των αρτηριών (ενδοθήλιο) που θεωρείται η μεγαλύτερη πηγή ορμονών και γενικότερα βιοχημικών ουσιών του οργανισμού, που όταν βρίσκονται σε ισορροπία προστατεύουν τις αρτηρίες του σώματος και ιδιαίτερα τις αρτηρίες της καρδιάς και του εγκεφάλου. Αντίθετα, όταν διαταράσσεται η ισορροπία τους τότε αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης ενός εμφράγματος ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι πάσης φύσεως θόρυβοι αποπροσανατολίζουν τελείως το σύνολο των βιοχημικών ορμονών του τοιχώματος των αρτηριών με αποτέλεσμα την εκδήλωση εμφραγμάτων του μυοκαρδίου, εγκεφαλικών επεισοδίων και θανατηφόρων αρρυθμιών. Παράλληλα, ο συνεχής και ενοχλητικός θόρυβος επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, προδιαθέτει σε παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη και τελικά καρδιακή ανεπάρκεια.
Τέλος, όσον αφορά τον εγκέφαλο, οι ενοχλητικοί συνεχείς θόρυβοι δημιουργούν διαταραχές στη λειτουργία του εγκεφάλου με συχνά αποτελέσματα την αϋπνία με ανησυχία, τη διαταραχή της πνευματικής διαύγειας και τη συναισθηματική και συμπεριφορική αστάθεια.