Τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2015 και 2016 (που καλύπτουν την εκδοτική παραγωγή του 2014 και του 2015) απονεμήθηκαν την Τετάρτη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια κατάμεστη αίθουσα.
Υποδεχόμενη τους βραβευμένους συγγραφείς, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου σημείωσε πως τα βραβεία είναι ενδεικτικά της συγγραφικής δύναμης και πολυφωνίας που εκδηλώνεται στο πεδίο, τόσο της λογοτεχνίας όσο και του θεάτρου: «Οι πνευματικές μας δυνάμεις ανταποκρίνονται με γόνιμο τρόπο στο δημιουργικό έναυσμα της “κρίσης”, αποτυπώνοντας μια κοινωνία στο μεταίχμιο της ανανέωσής της. Ο ζωντανός διάλογος που εκπορεύεται από τη λογοτεχνία και το θέατρο δίνει σχήματα στα ερωτήματα τα οποία μας απασχολούν και διαμορφώνει τις σχετικές απαντήσεις. Η επιλογή των νικητών ήταν δύσκολη και προβλημάτισε ευχάριστα τα μέλη των κριτικών επιτροπών. Στόχος μας, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι να δώσουμε στον θεσμό των κρατικών βραβείων ένα μέρος από την ενάργειά του, παράλληλα με τον ορισμό των μελών νέων επιτροπών. Η Απονομή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων θα επανέλθει στην αμέσως επόμενη χρονιά από το έτος έκδοσης των βιβλίων. Παράλληλα σχεδιάζουμε καινοτομίες με βάση τις προτάσεις που έχει υποβάλει η ομάδα εργασίας για το βιβλίο την οποία έχει συγκροτήσει το υπουργείο Πολιτισμού».
Η υπουργός έδωσε τα συγχαρητήριά της στους βραβευμένους και ευχήθηκε τα καλύτερα για τη συνέχιση του έργου τους, μιλώντας και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει το υπουργείο σε σχέση με το θέατρο: από την επανενεργοποίηση των επιχορηγήσεων, το άνοιγμα ειδικού σχετικού λογαριασμού στον κρατικό προϋπολογισμό και την υποστήριξη νέων θεατρικών σχημάτων μέχρι τον επαναπροσδιορισμό του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ, την προώθηση της έρευνας για το αρχαίο δράμα, την οριστική λύση για την εγκατάσταση του Θεατρικού Μουσείου και τη θεατρική και μουσική συνεργασία με την Κίνα και την Ιταλία.
«Όσοι έλαβαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας μέρος στη διαδικασία των κρίσεων, έκαναν μεγάλη προσπάθεια να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» παρατήρησε ο Αλέξης Ζήρας, πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων για το 2015 και το 2016, συμπληρώνοντας ότι έχει επέλθει το πλήρωμα του χρόνου για την εισδοχή νέων μελών στις τάξεις των επιτροπών.
Παραλαμβάνοντας το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το 2015, ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, που δεν μπόρεσε λόγω ασθένειας να παραστεί στην τελετή της απονομής, το αφιέρωσε στους «πατέρες της διηγηματογραφίας μας παράδοσης, που μας χάρισαν ατέλειωτες ώρες αναγνωστικής απόλαυσης και παραμυθίας». Παραλαμβάνοντας το ίδιο βραβείο για το 2016, ο Βασίλης Βασιλικός ζήτησε «να προχωρήσουμε μπροστά με τα βραβεία», συμβάλλοντας στην ανανέωση της ελληνικής λογοτεχνίας.
Τα Λογοτεχνικά Βραβεία (μυθιστόρημα, διήγημα-νουβέλα, ποίηση, δοκίμιο-κριτική, μαρτυρία-βιογραφία-χρονικό-ταξιδιωτική λογοτεχνία και πρωτοεμφανιζόμενοι ποιητές και πεζογράφοι) για το 2015 έλαβαν οι Χρήστος Χωμενίδης, Ανδρέας Μήτσου, Ζέφη Δαράκη, Κατερίνα Σχινά, Νίκος Μπακουνάκης, Χρίστος Κυθρεώτης, Μαρία Φίλη και Ρίκα Μπενβενίστε. Τα Λογοτεχνικά Βραβεία για το 2016 έλαβαν οι Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Ηλίας Παπαμόσχος, Δημήτρης Αγγελής, Σοφία Κολοτούρου, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Γιώργος Βέης, Σοφία Νικολαϊδου, Βασιλεία Γεωργίου και Χρήστος Κολτσίδας. Απονεμήθηκαν επίσης για τις δύο χρονιές τα Βραβεία Απόδοσης, Μετάφρασης, Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά και Βιβλίου για Ευαίσθητα Κοινωνικά Θέματα. Απονεμήθηκαν ακόμα τιμητικές διακρίσεις σε περιοδικά.