Η Τουρκία επιμένει να προκαλεί και στην κυπριακή ΑΟΖ. Μετά την ιταλική κοινοπραξία Eni, τα βάζει τώρα και με την αμερικανική ExxonMobil, ενώ στην περιοχή πλέει ήδη ο 6ος Στόλος των ΗΠΑ ως «ασπίδα» στο γεωτρύπανο. Κύριος στόχος της Αγκυρας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι να συμμετάσχει (με οποιονδήποτε τρόπο) στην εκμετάλλευση (και στη μεταφορά στην Ευρώπη) του φυσικού αερίου που βρέθηκε στη Μεσόγειο. Αλλωστε η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι τα όποια σχέδια για την εκμετάλλευση του αερίου θα πρέπει… αναγκαστικά να περνούν και από την Τουρκία, είτε με απευθείας συμφωνίες είτε με διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στα κράτη στις ΑΟΖ των οποίων βρέθηκε φυσικό αέριο.

Ετσι δεν διστάζει να τα βάλει και με την αμερικανική εταιρεία ExxonMobil (που θα κάνει γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ), αλλά και με τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ που περιπολεί στην κυπριακή ΑΟΖ, μετέχοντας σε κοινή άσκηση με το Ισραήλ. Ενδεικτικό είναι πως ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε πως η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της ExxonMobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και ξεκαθάρισε πως η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Ενας άλλος σύμβουλος του τούρκου προέδρου, ο Γιγίτ Μπουλούτ, επιτέθηκε με ασυνήθιστη διπλωματική γλώσσα εναντίον του 6ου Στόλου, λέγοντας: «Οχι ο 6ος Στόλος, ο 66ος να έρθει, εμάς τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει. Ας βγει, ας κοπιάσει, εμάς ούτε ο 6ος ούτε ο 66ος Στόλος, τίποτα δεν μπορεί να μας γονατίσει. Αυτό να μην το ξεχνάει κανείς. Αυτός ο λαός όταν ορθώνει το ανάστημά του, και το έχει κάνει ήδη, όταν λοιπόν το κάνει, καμία δύναμη, ούτε και παγκόσμια, δεν μπορεί να τον λυγίσει».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού κολοσσού πετρελαιοειδών δήλωσε πως ο προγραμματισμός της εταιρείας, που αφορά τις εργασίες στο Οικόπεδο 10, προχωρά κανονικά, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.