Μεγάλες και δραματικές διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της δηλητηρίασης του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ. Τόσο ο ίδιος, όσο και η 33χρονη κόρη του Γιούλια, βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση, ενώ στην Εντατική μεταφέρθηκε και ο ένας από τους δύο αστυνομικούς που τους εντόπισε, ο οποίος σύμφωνα με τους γιατρούς δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ηταν ο πρώτος που έφθασε στο πάρκο της πόλης Σάλσμπερι, σε παγκάκι του οποίου είχαν καταρρεύσει ο Σκριπάλ και η κόρη του και τώρα νοσηλεύεται με τα ίδια συμπτώματα που παρουσίασαν και οι άλλοι δύο.
Στην ανακοίνωση που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη Βρετανία προέβη ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Σκότλαντ Γιαρντ, Μαρκ Ρόουλι, ο οποίος διευκρίνισε ότι έχει εντοπιστεί η ουσία αλλά δεν έχει γίνει επεξεργασία στο εργαστήριο. Ετσι, πρόσθεσε πως δεν μπορεί να δηλώσει ακόμα με σαφήνεια εάν πρόκειται για την ίδια ουσία που εντοπίστηκε στον οργανισμό του ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του. Η Βρετανία ξαναζεί την υπόθεση του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, που δηλητηριάστηκε στο Λονδίνο το 2006 από ραδιενεργό πολώνιο 210.
Πολιτικοί και ΜΜΕ στη Βρετανία υποψιάζονται ότι πίσω από την επίθεση εναντίον του Σκριπάλ κρύβεται το Κρεμλίνο, καθώς οι Ρώσοι τον θεωρούν προδότη. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να δηλώσει: «Εάν η Μόσχα βρίσκεται πίσω από το περιστατικό, τότε η Βρετανία πρέπει να επανεξετάσει τις κυρώσεις και να λάβει περαιτέρω μέτρα για να τιμωρήσει τη Ρωσία», την οποία χαρακτήρισε μοχθηρό κράτος.
Ο Λιτβινένκο, πρώην συνταγματάρχης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διαδόχου της KGB, ζήτησε το 2000 άσυλο στη Βρετανία. Δεν έκρυψε ποτέ την απέχθειά του για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Υπήρξε πληροφοριοδότης και τον είχε κατηγορήσει δημοσίως ότι κυβερνά ένα κράτος εγκληματιών. Κινούνταν σε έναν κύκλο εξόριστων αντιφρονούντων, στο κέντρο του οποίου βρισκόταν ο Μπόρις Μπερεζόφσκι, ρώσος ολιγάρχης και επικριτής του Πούτιν, που το 2013 βρέθηκε κρεμασμένος υπό συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες.
Ο Σκριπάλ όμως, πρώην μυστικός πράκτορας στη Ρωσία που έφτασε στη Βρετανία το 2010 στο πλαίσιο ανταλλαγής κατασκόπων, δεν ήταν τόσο προκλητικός. Ζούσε σε μια μικρή, φιλήσυχη πόλη, δεν ασκούσε δημοσίως κριτική και διατηρούσε χαμηλό προφίλ.
Ενώ οι βρετανικές Αρχές διαβλέπουν ρωσική παρέμβαση στην υπόθεση Λιτβινένκο, εφάρμοσαν περιορισμένα αντίμετρα, και οι δύο φερόμενοι ως δράστες ζουν ελεύθεροι στη Ρωσία, παρά τα αιτήματα για έκδοσή τους στη Βρετανία. Και στην περίπτωση του Σκριπάλ, οι Αρχές θεωρούν ότι Ρώσοι χρησιμοποίησαν τη νευροτοξική ουσία εν είδει αντιποίνων επειδή είχε δώσει στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες πληροφορίες για δεκάδες ρώσους πράκτορες. Μολονότι χθες η Μόσχα επανέλαβε ότι οι ισχυρισμοί περί παρέμβασής της χρησιμοποιούνται «με κυνικό τρόπο για τη δημιουργία αντιρωσικού κλίματος στη Βρετανία». Ο Τόνι Μπρέντον, πρεσβευτής της Βρετανίας στη Μόσχα την περίοδο 2004-2008, είπε αναφερόμενος στον Σκριπάλ: «Είμαι σίγουρος ότι ο Πούτιν τον θεωρεί προδότη».
Συνήθως σε περιπτώσεις ερευνών που σχετίζονται με δηλητηριάσεις Ρώσων, οι βρετανικές Αρχές κινούνται με αργούς ρυθμούς ή είναι αναποτελεσματικές. Το 2012, ο πληροφοριοδότης Αλεξάντερ Περεπιλίτσνι βρέθηκε νεκρός κοντά στο σπίτι του στα περίχωρα του Λονδίνου. Στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό της ασφαλιστικής του εταιρείας εντοπίστηκαν ίχνη εκχυλίσματος ενός σπάνιου τοξικού φυτού στο στομάχι του, η βρετανική αστυνομία όμως επέμεινε ότι δεν βρήκε τίποτα ύποπτο.