Στάση αναμονής τηρούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, προσδοκώντας τη δικαίωσή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την απόφαση του Μισθοδικείου η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τιςπερικοπές των συντάξεων των δικαστών και εισαγγελέων.
Η σημαντικότερη απόφαση του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου δεν έχει ακόμη εκδοθεί (συζητήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο) και αναμένεται εντός των προσεχών μηνών. Συνολικά έγιναν στο ΣτΕ 23 προσφυγές κατά του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) με τον οποίο καθορίστηκε ο νέος τρόπος ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ, καθώς και οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει φορείς και οργανώσεις πολιτών, μεταξύ των οποίων ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, Ενώσεις αποστράτων αξιωματικών κ.λπ., οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί ο ασφαλιστικός νόμος.

Πάντως, χθες, χιλιάδες συνταξιούχοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας. Οι συνταξιούχοι διαμαρτυρήθηκαν για «τον σφαγιασμό των συντάξεων, των δώρων, των κοινωνικών δικαιωμάτων, την αφαίρεση του ΕΚΑΣ», αλλά και για το ότι «τώρα έρχονται να εφαρμόσουν τις μειώσεις της προσωπικής διαφοράς, την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, τη μείωση του αφορολογήτου με τον νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), που μας αφαιρούν ακόμα τρεις έως τέσσερις συντάξεις τον χρόνο». Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών των επικεφαλής των οργανώσεων στην Πλατεία Κοτζιά ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιο Πετρόπουλο, και του παρέδωσε υπόμνημα με αιτήματα. Ο υφυπουργός έκανε λόγο στη συνάντηση περί ανοίγματος ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αίτησης προς επιστροφή των «παρανόμως παρακρατηθέντων» σε περίπου δύο εβδομάδες. Οπως είπε ο πρόεδρος συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, επί της ουσίας δεν πήραν κάποια άλλη «υπόσχεση» ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.