Ο στρατός ακολουθεί τους δικούς του κώδικες και οι δίαυλοι μπορούν να παραμένουν ανοικτοί ανάμεσα στα επιτελεία που βρίσκονται σε διαφορετική όχθη, ακόμη και τις ώρες που η πολιτική και η διπλωματία πυροδοτούν εντάσεις και οι «γραμμές» είναι κλειστές. Οι στρατηγοί, άλλωστε, στρέφουν το βλέμμα στα δικά τους κουμπιά και αναλαμβάνουν το κεντρικό πρόσταγμα στο κέντρο επιχειρήσεων, όταν η διπλωματική συζήτηση έχει πια εξαντληθεί. Στο περιστατικό του Εβρου, τα γαλόνια επιχείρησαν να επιλύσουν άμεσα και αθόρυβα το ζήτημα, όπως έχουν κάνει πάμπολλες φορές στο παρελθόν, πριν μπουν στη μέση οι πολιτικοί ιθύνοντες. Στο ελληνικό Πεντάγωνο δεν έχουν αμφιβολία ότι η εμπλοκή στις Καστανιές, με τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών, οφείλεται σε πολιτικό δάκτυλο, με έδρα στην Αγκυρα, και όχι σε αδυναμία χειρισμού της κατάστασης σε υπηρεσιακό επίπεδο.
Αν η Αγκυρα διαχειρίζεται την υπόθεση πολιτικά και κινεί από την πρώτη στιγμή τα νήματα, ενδεχομένως και μέσα από το Λευκό Παλάτι του Ερντογάν, οδηγώντας έναν έλληνα υπολοχαγό και έναν λοχία ΕΠΟΠ στην παρέα των τούρκων αντιφρονούντων που κρατούνται στις φυλακές τύπου F της Αδριανούπολης, η Αθήνα επιλέγει την υπηρεσιακή και νομική οδό αντίδρασης. Μπορεί να ενημέρωσε σε πολιτικό επίπεδο τους συμμάχους –σε ΕΕ και ΝΑΤΟ –στις Βρυξέλλες, αλλά το Μαξίμου δεν θέλει, τουλάχιστον προσώρας, να μπει σε κυβερνητικές διαπραγματεύσεις. Το τηλεφώνημα Τσίπρα στον Ερντογάν μπορεί να περιμένει. Η απάντηση του Πρωθυπουργού στον Μητσοτάκη δεν αφήνει αμφιβολία για το σχέδιο αναμονής και υπομονής που θα ακολουθήσει το Μαξίμου –ακόμη κι αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει αντιληφθεί και σπεύδει να εκμεταλλευθεί πολιτικά τη δυστοκία Τσίπρα, επιμείνει στις συστάσεις. Με εντολή Τσίπρα, η κεντρική διαχείριση της υπόθεσης θα παραμείνει στα χέρια του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη.
Ο λόγος δεν έχει να κάνει μόνο με την πρωθυπουργική εμπιστοσύνη στον αρχηγό. Σημαντικότερη είναι η ανησυχία του Μαξίμου ότι μια άμεση, προσωπική παρέμβαση Τσίπρα στον Ερντογάν μπορεί να περιπλέξει περισσότερο την κατάσταση και να επιβαρύνει τη θέση των δύο στρατιωτικών, αντί να οδηγήσει σε λύση. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο «σουλτάνος» θα εμφανιστεί κιμπάρης, ούτε ότι περιμένει μέσα από την υπόθεση των δύο Ελλήνων να κάνει επίδειξη γενναιοδωρίας. Αντιθέτως, μπορεί να μπει σε «παζάρι» εσωτερικής κατανάλωσης που θα στριμώξει στα σχοινιά τον Τσίπρα. Ακόμη και πριν φτάσει στην Αθήνα, άλλωστε, ο Ερντογάν είχε φροντίσει να διαμηνύσει ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός «τον κορόιδεψε» στο θέμα των οκτώ τούρκων αξιωματικών.
Ο ναύαρχος Αποστολάκης γνωρίζει επακριβώς την κατάσταση, προσπαθώντας να δείξει και πολιτική ευελιξία. Οσα συζήτησε επί δίωρο με τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ για το ζήτημα είναι μέρος της αποστολής. Η πολιτική παρέμβαση στην Αγκυρα μπορεί να ξεκινήσει από αλλού, αν ο ορίζοντας της νομικής λύσης μακρύνει. Με τον ομόλογό του στην αντίπερα όχθη, τον στρατηγό Χουλούσι Ακάρ, θα παραμείνει σε συνεχή επαφή, κατανοώντας ότι κι εκείνος σκόνταψε σε πολιτικές επιλογές όταν επιχείρησε μια διαφορετική διαχείριση της υπόθεσης. Σε αντίθεση με τον Ακάρ, ωστόσο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ λειτουργεί εσχάτως και ως υπουργός Αμυνας, αποτελώντας τον βασικό δίαυλο του Μαξίμου με το «Πεντάγωνο». Καταγράφηκε τη νύχτα του εμβολισμού στα Ιμια, όταν ο Τσίπρας και ο διπλωματικός σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης άφηναν τον Πάνο Καμμένο να ξεκουραστεί και μιλούσαν μόνο με τον Αποστολάκη. Μέσα σε αυτό το σκηνικό είναι αμφίβολο εάν ο αρχηγός μπορεί να αποτελέσει «άλλοθι» για τον Καμμένο όταν έρθει η ώρα των εξηγήσεων για τα βλήματα στην Αραβία. Εστω κι αν ο επιχειρηματίας από το Κιλκίς καταθέτει ότι μίλησε για τη συμφωνία με τον υπουργό παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.