Τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία χωρίς να έχει ούτε πολιτική ούτε στελέχη για την οικονομία. Μπροστάρης ήταν ο Γιάνης –ουάου! –Βαρουφάκης, ένας σόουμαν που είχε άποψη μόνο για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές –ακόμα και στις παρασκηνιακές αναλύσεις του, βέβαια, αυτή φέρεται να κινούνταν στη σφαίρα της δημιουργικής ασάφειας. Το τι έγινε στη συνέχεια, είναι γνωστό. Τρία χρόνια αργότερα, ωστόσο, με την Ελλάδα να βλέπει «έξοδο από το πρόγραμμα» του Αυγούστου του 2015 και την κυβερνώσα Αριστερά, παρέα με τους ΑΝΕΛ, να παραμένει στην εξουσία ένα είναι σίγουρο: Ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε οικονομική πολιτική, έστω κι αν είναι αμφιλεγόμενη, καθώς στοχοποιεί τη μεσαία τάξη. Απέκτησε και οικονομικό επιτελείο, το οποίο διαθέτει στελέχη πρώτης, δεύτερης και τρίτης γραμμής, αλλά και τους τεχνοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι ως επί το πλείστον πανεπιστημιακοί ή σπουδασμένοι οικονομολόγοι. Συνήθως έχουν μούσι –στις περισσότερες περιπτώσεις είναι άντρες. Εχουν άποψη, ενίοτε και φανατισμό για τα οικονομικά, ενώ οι ηλικίες τους είναι το πολύ 40 ετών. Ενας από αυτούς είναι και ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης του οποίου η μετακίνηση μερικά τετράγωνα βόρεια από το υπουργείο Οικονομικών προς το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προκάλεσε την τελευταία εβδομάδα σχόλια, συζητήσεις και την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Ισως σ’ αυτό να συνέβαλε η επίθεσή του κατά του Γιάννη Στουρνάρα στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τραπέζης της Ελλάδος, τον περασμένο Φεβρουάριο, τον οποίο θεωρεί ότι υπονομεύει την προοπτική της «καθαρής εξόδου». Οπως και οι τοποθετήσεις του στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς. «Θέλεις να έχεις μια φθηνή χρηματοδότηση και να αναλάβεις μια σειρά αυστηρών πολιτικών δεσμεύσεων; Ή θέλεις να απελευθερωθείς από τις πολιτικές δεσμεύσεις και αυτό να κοστίσει σε μεγαλύτερες αποπληρωμές; Προσωπικά προτιμώ το δεύτερο, για λόγους αρχής» είπε ο Κουτεντάκης, για να λάβει δηκτική απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγες μέρες αργότερα στη Βουλή. «Μας είπε ότι προτιμά την απελευθέρωση από τις πολιτικές δεσμεύσεις και ας μας στοιχίσει αυτό λίγο ακριβότερα. Τι τον νοιάζει; Aυτός θα τα πληρώσει; Οχι βέβαια. Οι συνεπείς φορολογούμενοι που τους έχετε διαλύσει, αυτοί θα τα πληρώσουν» επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα για τη ΝΔ. Η Μαρία Σπυράκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με έναν τέτοιο κομματικό επιχειρεί να αλώσει το κράτος. Ορθό; Σε μεγάλο, αλλά όχι απόλυτο βαθμό. Διότι, πράγματι, υπάρχουν πολλά γεγονότα την τελευταία τριετία που συνηγορούν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα –ναι, ακόμα και ο διορισμός ενός κομματικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ σε μία Ανεξάρτητη Αρχή θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ως ένα από αυτά. Ωστόσο, ο Κουτεντάκης δεν είναι ο μόνος κομματικός που έχει περάσει από τη θέση του συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Ο προκάτοχός του Παναγιώτης Λιαργκόβας ήταν επιλογή του Αντώνη Σαμαρά και είχε συμπεριληφθεί στην πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ στις εκλογές του 2009 ενώ υπήρξε ένα από τα πρόσωπα που μίλησαν στο πρόσφατο συνέδριό της.
Βεβαίως ο Λιαργκόβας, σε αντίθεση με τον Κουτεντάκη, ήταν πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του –εξαίρεση αποτελούν οι χειρισμοί του στην τριμηνιαία έκθεση του Γραφείο Προϋπολογισμού τον περασμένο Νοέμβριο που επικαλέστηκε παλαιότερα στοιχεία για το δημόσιο χρέος. Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά λέγεται στη Βουλή, οι σχέσεις του με τον Νίκο Βούτση ήταν άριστες –παρά τις αντιθέσεις τους στα θέματα της οικονομίας –μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Ως ένα πρόσωπο που χαίρει της εκτίμησης όλων των «φυλών» του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφεται ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης από «συντρόφους» του. Κι αυτό, μάλιστα, μολονότι εκ της θέσεως του στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε τον ρόλο του… κακού όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος. Ο ίδιος σε συνομιλητές του έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται να πολιτευτεί στις επόμενες εκλογές –κάτι που, κατά τις ίδιες πηγές, σκοπεύει να καταστήσει σαφές και δημοσίως.
Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στις βιομηχανικές σχέσεις στο University of Warwick. Το 2006 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στα οικονομικά της εργασίας «Κατακερματισμός της αγοράς εργασίας: Η προσωρινή απασχόληση στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας» και σήμερα είναι λέκτορας του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Θεωρείται πουλέν του Γιώργου Σταθάκη αλλά όχι μόνο του υπουργού Περιβάλλοντος. Υπήρξε σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα προερχόμενος από την ομάδα Δραγασάκη. Συγκεκριμένα ο Γιάννης Δραγασάκης, ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, είχε φτιάξει διάφορες ομάδες εργασίας. Σε αυτές θήτευσε και ο Κουτεντάκης αναλαμβάνοντας στο πρώτο μέρος της «πρώτη φορά Αριστεράς» σύμβουλος επί των Οικονομικών. Συμμετείχε, μάλιστα, στην ομάδα διαπραγμάτευσης καθώς και σε όλες τις αξιολογήσεις που ακολούθησαν. Τον Οκτώβριο του 2015 ορίστηκε στη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Είναι παντρεμένος με την ειδική γραμματέα ΕΣΠΑ Ευγενία Φωτονιάτα.