Πόλωση, αδιαλλαξία και προσωπικές αναφορές σε υποτιμητικό ύφος χαρακτήρισαν τη χθεσινή συζήτηση επί του αιτήματος της ΝΔ για Προκαταρκτική Επιτροπή που θα διερευνούσε ενδεχόμενες ευθύνες των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη στον τομέα του φαρμάκου. Η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, επέλεξε να κινηθεί με «δύο μέτρα και σταθμά» σε σχέση με την Προανακριτική για τους δέκα πολιτικούς αντιπάλους της.
Η πρόταση απορρίφθηκε –με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να είναι ο πιο ευνοημένος, συγκεντρώνοντας 151 κατά και 86 ψήφους υπέρ της παραπομπής. Ο Ανδρέας Ξανθός συγκέντρωσε 145 κατά και 88 υπέρ, ενώ ο Παύλος Πολάκης 149 κατά και 86 υπέρ. Κανένας τους δεν συγκέντρωσε τον απόλυτο αριθμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας (154), αλλά η στήριξή τους δεν υπολείπεται –τουλάχιστον αριθμητικά –των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Απουσίαζε ο Μάρκος Μπόλαρης, ενώ με επιστολική ψήφο ψήφισαν ο Σταύρος Κοντονής και ο Πάνος Καμμένος.
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΡΩΜΑ. Μολονότι ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν «στην ώρα τους», το ύφος της χθεσινής συνεδρίασης ήταν έντονα προεκλογικό. Περιθώριο για συνεννόηση –αφού η συναίνεση είναι άγνωστη λέξη –δεν υπήρξε. Οχι μόνο στο υπό συζήτηση θέμα αλλά ούτε και στα εθνικά. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνώρισαν πως η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά είναι όχι απλώς κρίσιμη αλλά πρωτοφανής. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλυψε πλήρως τους αναφερόμενους υπουργούς του, καθώς και όλα τα ατοπήματα των στελεχών του –δικαιολόγησε ακόμα και την παραιτηθείσα Ράνια Αντωνοπούλου στο θέμα της επιχορήγησης ενοικίου. Παραλλήλως επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αρχικά επέλεξε ήπιο και θεσμικό ύφος, όμως η δευτερολογία του έλαβε χαρακτηριστικά μεγάλης πολιτικής οξύτητας.
ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗ. Σε ένα τέτοιο σκηνικό η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα, όπως στο Σκοπιανό, την Ασφάλεια, αλλά και την πρόσφατη τροπολογία για τους συμβασιούχους, με το συμπέρασμα να παραμένει ίδιο: ότι οι δύο άνδρες δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτε –πέραν ίσως από την απαξίωση που επιφυλάσσει ο ένας στον άλλο.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαίωσε αυτό που διαφαινόταν από νωρίς χθες στη Βουλή, ότι δηλαδή η πρόταση της ΝΔ δεν συμπαρέσυρε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι αναδείχθηκαν περαιτέρω διαφοροποιήσεις, με τον Βαγγέλη Βενιζέλο να στηρίζει την πρόταση της ΝΔ, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του ότι «η άκυρη ψήφος, όπως και η δήλωση “παρών” λειτουργεί ως απορριπτική της πρότασης, δηλαδή ως ψήφος απαλλακτική για τις ευθύνες των τριών υπουργών».