Και οι τρεις υπουργοί που βρέθηκαν στο στόχαστρο της ΝΔ με την πρόταση για την παραπομπή τους σε Προανακριτική Επιτροπή, αντιμετώπισαν περισσότερο ως πολιτική διαδικασία τη χθεσινή συζήτηση και απέφυγαν να κινηθούν σε μια γραμμή απολογίας με νομικής βάσης επιχειρηματολογία. Με συνεχείς αναφορές περί «ανυπόστατων» και «ατεκμηρίωτων» καταγγελιών, οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης αντεπιτέθηκαν –με βασικό σύνθημα «Δεν είμαστε όλοι το ίδιο» –και κατηγόρησαν τη ΝΔ για «προσπάθεια συμψηφισμού ευθυνών» στην υπόθεση Novartis.

Παναγιώτης Κουρουμπλής

«Ανυπόστατες» καταγγελίες

«Μνημείο πολιτικού αντιπερισπασμού» χαρακτήρισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής την πρόταση της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ανακάλυψε μια ασυνάρτητη καταγγελία, λίγες μόνο ημέρες μετά την παραπομπή των δικών της στελεχών για την υπόθεση Novartis. Χαρακτήρισε «ανυπόστατες» τις καταγγελίες σχετικά με την καθυστέρηση της έκδοσης δελτίου τιμών το πρώτο εξάμηνο του 2015, και εξήγησε πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την καθυστέρηση επειδή υπάρχει clawback. Η καθυστέρηση είπε πως οφειλόταν στις ειδικές συνθήκες που επικρατούσαν με τη διαπραγμάτευση και την επιβολή των καπιτάλ κοντρόλ. Μάλιστα πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας πως η ΝΔ εξυπηρετεί το σχέδιο των πολυεθνικών για τεχνητές ελλείψεις φαρμάκων με σκοπό να πέσει η κυβέρνηση.

Ακόμη είπε ότι είναι ο μοναδικός έλληνας πολιτικός που έχει κάνει μηνύσεις στις φαρμακοβιομηχανίες για τις τεχνητές ελλείψεις που προσπάθησαν να επιβάλουν στην αγορά, προκαλώντας τη ΝΔ να κατονομάσει έστω και μία εταιρεία που έτυχε προνομιακής μεταχείρισης επί υπουργίας του. Καταλόγισε σύγχυση και πανικό στα στελέχη της ΝΔ εξαπολύοντας προσωπικές επιθέσεις στο Κυριάκο Μητστοτάκη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. «Εγώ και οι σημερινοί υπουργοί δεν φοβόμαστε τίποτα και δεν θα μας βρείτε σε καμία λίστα» ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την υπόθεση Siemens.

Ανδρέας Ξανθός

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο»

Για «ατεκμηρίωτο, άγαρμπο και αδέξιο πολιτικό αντιπερισπασμό της ΝΔ» έκανε λόγο ο Ανδρέας Ξανθός τονίζοντας πως ήταν αδύνατον στο πρώτο εξάμηνο του 2015, με τις συνθήκες αστάθειας που επικρατούσαν στη χώρα να υπάρξει έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων. «Εχουμε διαφανέστατη διαδικασία τιμολόγησης, έχουμε βγάλει πέντε δελτία τιμών και δεν έχει πει κανείς ούτε κουβέντα» ανέφερε στη συνέχεια. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ, είπε ότι ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι μπορεί να πιάσει τόπο η προσπάθεια συμψηφισμού ευθυνών τους με την υπόθεση Νοβάρτις. «Δεν είμαστε όλοι το ίδιο», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι συγκάλυψε το πάρτι που είχε στηθεί στον χώρο του φαρμάκου ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξυγιαίνει και διερευνά τον χώρο του φαρμάκου. Προέβαλε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς λέγοντας πως η ΝΔ άφηνε χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη τους πολίτες, ενώ η κυβέρνηση της Αριστεράς προχωρά στην ίδρυση κοινωνικών ιατρείων και κοινωνικών φαρμακείων. «Γελάει ο κόσμος όταν ακούει το επιχείρημα ότι εσείς είστε οι διώκτες της φαρμακοβιομηχανίας και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει βρει μαζί τους και τους κάνει τα χατίρια» συμπλήρωσε. Επίσης, προανήγγειλε πως το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να ελαχιστοποιηθεί ή να μηδενιστεί η συμμετοχή των πολιτών στη αγορά των γενόσημων φαρμάκων.

Παύλος Πολάκης

«Εδιωξα τους εργολάβους»

«Οσο και να ψάχνετε δεν θα μας βρείτε πουθενά γιατί δεν χρωστάμε πουθενά», είπε ο Παύλος Πολάκης, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, υποστηρίζοντας πως στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο για κανένα από τα τρία κυβερνητικά στελέχη.

Με ειρωνικό ύφος ανέφερε πως εγκαλείται από την αντιπολίτευση όχι για το αδίκημα της απιστίας στην τιμολόγηση των φαρμάκων, αλλά γιατί αύξησε τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, γιατί επανέφερε το σύστημα του άγονου αγροτικού γιατρού, γιατί έτρεξε τον διαγωνισμό που προμήθευσε ασθενοφόρα το ΕΚΑΒ, γιατί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου υλοποιείται, γιατί φτιάχτηκε το κέντρο αεροδιακομιδών στη Σύρο, γιατί αύξησε τον προϋπολογισμό του ΕΚΑΒ και ξεπληρώνει τα χρέη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γιατί «έδιωξε τους εργολάβους από τα νοσοκομεία». «Μας παραδώσατε πρωτοβάθμια με απολυμένους και εμείς καταφέραμε να έχουμε 3.500 νέους εργαζόμενους.Μας κατηγορείτε γιατί διαγράψαμε τα χρέη των ανασφάλιστων» συμπλήρωσε κι αντέκρουσε τις καταγγελίες της ΝΔ για πράξεις και παραλείψεις, λέγοντας πως ο ίδιος και η οικογένειά του δέχονται ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα.