Αύγουστος 2004: Στα καταγάλανα νερά του Σαρωνικού ολοκληρώνεται μια από τις κορυφαίες διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων όλων των εποχών στην ιστιοπλοΐα, με την Ελλάδα να πανηγυρίζει την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 470 από τη Σοφία Μπεκατώρου και την Αιμιλία Τσουλφά και του ασημένιου μεταλλίου από τον Νικόλα Κακλαμανάκη στην ιστιοσανίδα τύπου Μιστράλ.
Μάρτιος 2018: Το Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας στη χώρα μας είναι πλέον γεγονός και φιλοξενεί την πρώτη μεγάλη διοργάνωση, το 28ο Athens Eurolymp Week με τη συμμετοχή πάνω από 600 ιστιοπλόων από 11 χώρες.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο όνειρο της ελληνικής ιστιοπλοϊκής οικογένειας που πλέον αποτελεί πραγματικότητα, έστω και αν χρειάστηκε να περάσουν 30 και πλέον χρόνια από τότε που η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία ξεκίνησε τις προσπάθειες για την υλοποίηση αυτού του ονείρου.
Τέλος στην ξενιτιά
«Είναι ένα όνειρο ζωής για την ελληνική ιστιοπλοΐα που μπορεί να αλλάξει άρδην την ιστορία όχι μόνο του αθλήματος, αλλά και γενικότερα της ίδιας της χώρας σε έναν κομβικό ρόλο, αυτόν του αθλητικού τουρισμού» λέει στα «ΝΕΑ» ο ολυμπιονίκης μας και εκ των κορυφαίων ελλήνων ιστιοπλόων Αιμίλιος Παπαθανασίου, που όπως και οι συναθλητές του όλα αυτά τα χρόνια έχουν αντιμετωπίσει υποχρεωτικά το θέμα της… ξενιτιάς.
«Ξέρεις τι είναι να αναγκαζόμαστε να φεύγουμε στο εξωτερικό για προετοιμασία, που σημαίνει μεγάλα έξοδα και φυσικά διαρροή συναλλάγματος, όταν τόσα χρόνια θα μπορούσαμε να προπονούμαστε στην καλύτερη θάλασσα του κόσμου, την ελληνική; Είναι πραγματικά ένα όνειρο ζωής για μας, που πλέον θα μπορούμε να μένουμε Ελλάδα και να προπονούμαστε στα δικά μας γνώριμα νερά.
Πιστέψτε με, είναι αυτά που προτιμούν οι περισσότεροι ξένοι ιστιοπλόοι, όπου ιδιαίτερα τον χειμώνα ψάχνουν με το κιάλι να βρουν τέτοιον ιδανικό χώρο με καθαρά νερά, που να μην έχει πάγο και χιόνι.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η Πάλμα ντε Μαγιόρκα είναι αυτή που έχει συγκεντρώσει σχεδόν όλα τα σκάφη ανά την Ευρώπη κυρίως και φυσικά όλα τα οικονομικά οφέλη. Πλέον αυτό θα μπορεί να γίνεται στην Ελλάδα» καταλήγει ο Αιμίλιος Παπαθανασίου, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Αντώνη Δημητρακόπουλο να συμπληρώνει:
«Ηδη στους τρεις πρώτους μήνες της λειτουργίας του το Διεθνές Ιστιοπλοϊκό Κέντρο έχει φιλοξενήσει ιστιοπλόους 11 εθνικών ομάδων και η ομοσπονδία περιμένει πολλούς ακόμη από ολόκληρο τον κόσμο. Για να γίνει βέβαια αυτό θα χρειαστεί η βοήθεια της πολιτείας και διάφορων φορέων, έτσι ώστε οι αθλητές να προπονούνται με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε θάλασσα και στεριά. Η χώρα μας, άλλωστε, θα έχει σημαντικά έσοδα και γι’ αυτό επιβάλλεται να τακτοποιηθούν άμεσα κάθε είδους εκκρεμότητες».
Η γραφειοκρατία νικήθηκε και το Διεθνές Ιστιοπλοϊκό Κέντρο είναι γεγονός, με το υπουργείο Αθλητισμού να είναι αρωγός σε αυτό το εγχείρημα που μόνο κέρδη μπορεί να φέρει στη χώρα. Πλέον προέχει η βελτίωση των εγκαταστάσεων (αποδυτήρια) και η δημιουργία ξενώνα και εστιατορίου.
- Γιατί κλιμακώνεται επικίνδυνα ο πόλεμος στην Ουκρανία – Η απόφαση Μπάιντεν με φόντο την προεδρία Τραμπ
- Η σφαγή του Jonestown στις ΗΠΑ: Πώς ένας άνθρωπος έπεισε 913 άτομα να αυτοκτονήσουν σε μια μέρα
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας – «Δεν υπάρχει ενημέρωση για την κρατική αρωγή»