«Καμπανάκια» για την ελληνική οικονομία και μετά το τέλος του μνημονίου, χτυπούν δύο βασικοί πρωταγωνιστές τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για τον Κλάους Ρέγκλινγκ και τον Πιέρ Μοσκοβισί που «θαμπώνουν» το σενάριο της «καθαρής» εξόδου.
Ο επικεφαλής του ESM, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, επισημαίνει ότι είναι απαραίτητη η προληπτική γραμμή διότι παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στις αγορές, τους πολίτες και στους επενδυτές.
Ο κ. Ρέγκλινγκ προειδοποιεί επίσης ότι αν η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2019, οι περικοπές δηλαδή που έχουν αποφασιστεί, ακυρωθούν, τότε θα καταρρεύσουν και τα υπόλοιπα και ουσιαστικά θα πάμε από την αρχή.
Λέει επίσης ότι αν υπάρξει πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους τότε μπορεί να υπάρξει και πρόσθετη επιτήρηση κι ότι το πρώτο εξάμηνο του ΣΥΡΙΖ κόστισε 86 δις, ένα μεγάλο, τρίτο μνημόνιο. Το θετικό σήμα που στέλνει είναι ότι αν οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι θετικές τότε θα ενεργοποιηθεί πακέτο θετικών μέτρων, προφανώς αύξηση κατώτατου μισθού, φοροελαφρύνσεις, κάποιες παροχές κ.λπ.
Ακόμη πιο δηκτικός είναι ο Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος λέει ότι: «Μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, θα υπάρξει εποπτεία στην Ελλάδα, η οποία θα διασφαλίσει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Πόσο στενή θα είναι αυτή η εποπτεία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τη Γερμανία.
Αυτό, όμως, δεν θα είναι ένα νέο πρόγραμμα με όρους, αλλά αφορά σε μια αξιολόγηση, όπως για κάθε μέλος της ευρωζώνης, με τα αντίστοιχα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δεν απαλλάσσουμε τη χώρα από το ένα πρόγραμμα για να τη στείλουμε στο επόμενο», τονίζει ο κ. Mοσκοβισί.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων σχολιάζοντας την πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, τονίζει:
«Σαφώς η συνεργασία με τον Oλαφ Σολτς θα είναι διαφορετική σε σύγκριση με τον προκάτοχό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Για ένα πράγμα όμως είμαι βέβαιος: θα είναι ένας γνήσιος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πιστός στην παράδοση της σταθερότητας. Αυτό είναι μέρος της γερμανικής ιδιοσυγκρασίας και κουλτούρας».
Αναφορικά με τις προσδοκίες από το σχηματισμό της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο Moσκοβισί αναφέρει: «Στους ταραγμένους καιρούς που βρίσκεται η Ευρώπη εξαιτίας του αυξανόμενου λαϊκισμού και εθνικισμού, το Βερολίνο, το Παρίσι και οι Βρυξέλλες έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να επεξεργαστούν ένα θετικό και ρεαλιστικό μοντέλο για την Ευρώπη. Νομίζω ότι αυτό συνάδει με την κληρονομιά που θέλει να αφήσει η Καγκελάριος».