Με συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν –ο οποίος χαιρέτισε το κομματικό του ακροατήριο με το σήμα των Γκρίζων Λύκων –αλλά και με την έκδοση νέων NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τα μικρασιατικά παράλια, η Τουρκία επιμένει να συντηρεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις επιχειρούν ρελάνς με σειρά επικοινωνιακών κινήσεων, όπως ήταν η επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή το Σαββατοκύριακο στον Εβρο σε ασκήσεις της Εθνοφυλακής. Ο τούρκος πρόεδρος, σε ένα παραλήρημα που ξεπέρασε κάθε όριο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Σαγγάριο, απάντησε χθες σε πρόσφατες δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου, καλώντας τον έλληνα Πρόεδρο να «φρεσκάρει τη μνήμη του» και να κοιτάξει την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας. «Οσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους πρώτα να διαβάσουν βιβλία ιστορίας. Ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στον Σαγγάριο και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα» ανέφερε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να αναβιώσει στη μνήμη σκηνές από τα πεδία μάχης με τον στρατό του Κεμάλ Ατατούρκ και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι προκλήσεις της Τουρκίας συνεχίζονται όμως και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Με νέα NAVTEX δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ για την πραγματοποίηση άσκησης από τις 11 έως τις 18 Μαρτίου και από 22 έως τις 29 του μηνός. Ταυτόχρονα, αυτήν την εβδομάδα έχει προγραμματίσει στρατιωτικές ασκήσεις στα τουρκικά παράλια εντός των χωρικών της υδάτων. Συγκεκριμένα δεσμεύει περιοχές στον κόλπο της Σμύρνης, στον κόλπο Ξηρού απέναντι από τη Σαμοθράκη, αλλά και στον κόλπο Φετχιγιέ κοντά στη Ρόδο. Σημειώνεται ότι μία από τις περιοχές στη Σμύρνη είναι η Φώκαια όπου εδρεύει η Ταξιαρχία Πεζοναυτών της Τουρκίας και ο αποβατικός της στόλος και το πιθανότερο είναι οι ασκήσεις της να είναι και αποβατικές.

Πηγές του ΓΕΕΘΑ πάντως υποβάθμιζαν τις τουρκικές ασκήσεις, αναφέροντας πως «οι Τούρκοι κάνουν στρατιωτικά γυμνάσια, όπως «κάνουμε κι εμείς. Κάνουν συνεχώς. Οχι μόνο αυτή την περίοδο». Σημείωναν, ωστόσο, πως σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα τις παρακολουθούν.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ. Την ίδια ώρα, μετά το επεισόδιο στον Εβρο και τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών, αυξημένα είναι τα μέτρα επιτήρησης των συνόρων και στα ελληνικά νησιά κοντά στην Τουρκία έπειτα από οδηγίες της στρατιωτικής ηγεσίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αυξηθεί ο βαθμός των μονίμων αξιωματικών που συμμετέχουν στα περίπολα.

Σε μια μάχη εντυπώσεων με την Τουρκία, εξάλλου, έχει μπει και ο ελληνικός Στρατός. Το Σαββατοκύριακο ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής επισκέφτηκε την περιοχή ευθύνης της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «Ρίμινι» και συγκεκριμένα το Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές, εκεί δηλαδή όπου περιπολούσαν οι δύο στρατιωτικοί. Χθες μάλιστα, ο αρχηγός ΓΕΣ παρακολούθησε άσκηση του Τάγματος Εθνοφυλακής Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο εκπαίδευσης του προσωπικού με προφανή στόχο να καταδείξει την επιχειρησιακή ετοιμότητα στελεχών, εφέδρων και εθνοφυλάκων. Επιπλέον, το Γενικό Επιτελείο Στρατού δημοσιοποίησε βίντεο από το Δ’ Σώμα Στρατού στη Θράκη με εικόνες από τις δραστηριότητές του και τις ασκήσεις στον Εβρο.