Τις νέες ισορροπίες του ψάχνει το Κίνημα Αλλαγής, με το ρολόι να μετρά πλέον αντίστροφα για το ιδρυτικό Συνέδριο. Στόχος της Φώφης Γεννηματά είναι να σταματήσει η εσωστρέφεια που τις τελευταίες ώρες δείχνει να απειλεί το εγχείρημα, προχωρώντας ενωτικά και χωρίς άλλα εμπόδια τα τελευταία μέτρα μέχρι την Παρασκευή. Τα ανεβασμένα ποσοστά, άλλωστε, στην τελευταία δημοσκόπηση (Rass για το Action24) έδειξαν το ενδιαφέρον που υπάρχει για το νέο εγχείρημα, το οποίο μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση –και σε αυτό στάθηκε κι εκείνη, ξεκαθαρίζοντας (Σκάι) ότι το Κίνημα Αλλαγής στέκεται ενάντια στη «συντήρηση και στον λαϊκισμό».

Στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η επικεφαλής του νέου φορέα αναμένεται να αναφερθεί στα ζητήματα που προέκυψαν με φόντο τη συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Αλέξη Τσίπρα –χωρίς από τη Χαριλάου Τρικούπη να γίνεται λόγος για πολιτικό πρόβλημα, καθώς η κατάσταση φαίνεται πως αποκλιμακώθηκε μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ποταμιού στα «ΝΕΑ» («Δεν είμαστε ρεζέρβες του Τσίπρα και δεν μας ενδιαφέρει να αντικαταστήσουμε τον Καμμένο»). Η Γεννηματά, ωστόσο, θα θέσει θέμα κανόνων, στηρίζοντας μεν το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη, αλλά τονίζοντας ότι μετά το Συνέδριο ο νέος φορέας πρέπει να αρχίσει να έχει «δομή κόμματος».

Παράλληλα, η συζήτηση θα κινηθεί γύρω και από τα τελευταία οργανωτικά ζητήματα, πρωτίστως τη διαδικασία μέσα από την οποία θα συγκροτηθούν τα όργανα από το Συνέδριο. Το ανοιχτό αυτό θέμα έχει ταλαιπωρήσει τα κεντροαριστερά στελέχη: η αρχική πρόταση Γεννηματά, πριν από την απόφαση για ματαίωση των εκλογών των συνέδρων, έκανε λόγο για αναλογία 50-50 ορισμένων και εκλεγμένων μελών στην Κεντρική Επιτροπή. Ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστηρίζει ότι το σύνολο των οργάνων πρέπει να οριστεί αναλογικά και ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει στην άποψή του πως πρέπει σε οποιαδήποτε περίπτωση να στηθεί κάλπη. Από τη δική του πλευρά, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος πάει στη συνεδρίαση προτείνοντας στο μεταβατικό στάδιο η Κεντρική Επιτροπή «να αποτελείται από 251 μέλη που θα εκλεγούν με καθολική ψηφοφορία στο Συνέδριο, με καθορισμένες κοινά αποδεκτές αναλογίες μεταξύ των κομμάτων και των κινήσεων».

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ. Στο προηγούμενο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, που έγινε στην Αγίου Κωνσταντίνου, η Επιτροπή Επικοινωνίας κατέθεσε τρεις προτάσεις για το σήμα του νέου φορέα στα ανώτατα στελέχη. Η πρώτη ήταν ένα λουλούδι –που παραπέμπει περισσότερο σε μίνιμαλ τριαντάφυλλο ή τουλίπα -, το οποίο έχει άμεση αναφορά στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Η δεύτερη ήταν ένα δέντρο, εμπνευσμένο από το σήμα της ειρήνης, και η τρίτη ήταν μια λιτή παραλλαγή του ήλιου, «από το μέλλον». Αυτές οι τρεις είναι και οι τελικές ιδέες που συζητιούνται, τις τελευταίες δέκα ημέρες, αναμένοντας τη σημερινή εισήγηση της Φώφης Γεννηματά. Είναι ξεκάθαρο πως στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο τριαντάφυλλο, το οποίο αισθάνονται πιο οικείο, όμως η απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί –μια παραλλαγή της ιδέας του λουλουδιού αναμένεται να καταθέσει στη σημερινή συνεδρίαση και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η συζήτηση, βέβαια, δεν θα αφορά μόνο το σύμβολο, αλλά και το χρώμα: πολλοί ποντάρουν σε έναν συνδυασμό του κόκκινου, του πράσινου και του γαλάζιου, ο οποίος θα συμβολίζει τον συνδυασμό όλων των δυνάμεων στον νέο φορέα. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι να πρόκειται για κάτι που δεν θα αποξενώσει τους πράσινους ψηφοφόρους, οι οποίοι, κατά γενική ομολογία, αποτελούν και τη μερίδα του λέοντος της δύναμης του νέου φορέα –ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει ακόμα συζητηθεί αν το νέο σύμβολο θα κοσμεί μόνο του το ψηφοδέλτιο των επόμενων εκλογών ή αν θα συνοδεύεται, όπως είναι και το πιο πιθανό, από τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ και τα σήματα τα οποία αντιπροσωπεύουν τους άλλους κομματικούς σχηματισμούς που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής.