Στη γλώσσα του Διαδικτύου, τρολάρισμα λέγεται η (επιτυχημένη συνήθως) προσπάθεια εκνευρισμού ή ενόχλησης ενός ή περισσοτέρων ατόμων ώστε να δημιουργηθούν αντιδράσεις με τελικό σκοπό τη διασκέδαση του τρολ. Ακριβώς αυτό μοιάζει να επιχείρησε η Μόσχα το Σάββατο, βάζοντας την πρεσβεία της στο Λονδίνο να στείλει ένα προκλητικό, σαρκαστικό tweet που συνέδεε την απόπειρα δολοφονίας με νευροτοξικό παράγοντα του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ με τον θάνατο τριών εξόριστων εχθρών του Κρεμλίνου: «Τι σύμπτωση! Και ο Λιτβινένκο και ο Σκριπάλ εργάζονταν για την MI6. Ο Μπερεζόφσκι και ο Περεπιλίτσνι συνδέονταν με βρετανικές ειδικές υπηρεσίες. Λεπτομέρειες της έρευνας απόρρητες για λόγους εθνικής ασφάλειας».
Ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο ήταν ένας πρώην πράκτορας της FSB που δηλητηριάστηκε με πολώνιο το 2006. Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι, εξόριστος ρώσος ολιγάρχης που βρέθηκε κρεμασμένος το 2013. Ο Αλεξάντρ Περεπιλίτσνι κατέρρευσε ενόσω έκανε τζόγκινγκ κοντά στο σπίτι του στο Σάρεϊ το 2012 –την περίοδο εκείνη βοηθούσε σε μια ελβετική έρευνα γύρω από ένα ρωσικό κύκλωμα που ειδικευόταν στο ξέπλυμα χρήματος και είχε σχέσεις με το Κρεμλίνο. Και οι τρεις ήταν επικριτές του Κρεμλίνου, και οι τρεις πέθαναν όντας εξόριστοι, και οι τρεις αυτοί θάνατοι είχαν θεωρηθεί ύποπτοι -στην περίπτωση του Λιτβινένκο, ευθύνες είχαν αποδοθεί ευθέως στην FSB και το Κρεμλίνο.
Το τελευταίο αρνείται, διαψεύδει και ειρωνεύεται, ενδεχομένως να διασκεδάζει κιόλας. Στη Βρετανία, ωστόσο, δεν γελάει κανείς. Η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ δήλωσε το Σάββατο πως είναι ακόμα υπερβολικά νωρίς για να αποφανθούν οι Αρχές ποιος ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, που παραμένουν σε «κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας», αλλά και του αστυνομικού που βρέθηκε πρώτος κοντά τους, ο οποίος «έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του και παραμένει σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση». Ομως τόσο η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ έχουν δηλώσει πως αν αποδειχθεί η εμπλοκή «ξένου κράτους» (βλ. Ρωσίας), το Λονδίνο θα απαντήσει «κατάλληλα».
Στο μεταξύ, ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ εντοπίστηκαν τόσο στο εστιατόριο Zizzi όσο και στην παμπ Mill του Σόλσμπερι που είχε επισκεφθεί ο ρώσος πρώην διπλός πράκτορας στις 4 Μαρτίου μαζί με την κόρη του λίγο προτού βρεθούν και οι δύο αναίσθητοι σε παγκάκι εμπορικού κέντρου της πόλης. Η αρμόδια βρετανική Αρχή κάλεσε χθες όλους τους πολίτες (έως και 500 υπολογίζονται) που είχαν επισκεφθεί τα δύο αυτά μέρη είτε στις 4 είτε στις 5 Μαρτίου να πλύνουν τα ρούχα τους και να καθαρίσουν εξονυχιστικά προσωπικά αντικείμενα όπως τσάντες, κινητά τηλέφωνα ή κοσμήματα. Για την αποφυγή πανικού, οι Αρχές έσπευσαν να επισημάνουν πως ο κίνδυνος είναι ελάχιστος και αφορά μόνο την επαναληπτική επαφή σε βάθος χρόνου με ρούχα και αντικείμενα που ενδεχομένως να μολύνθηκαν. Αλλά η κοινή γνώμη βράζει.
«Ο θρασύς χαρακτήρας και η δημόσια εκτέλεση της συνωμοσίας για τη δολοφονία του Σκριπάλ είναι ενοχλητικά για πολλούς λόγους», έγραψε στην «Guardian» ο Σάιμον Τίσνταλ. «Υποδηλώνει πως ο σεβασμός για τη Βρετανία, τις αξίες της και την ικανότητά της να επιβάλει τον νόμο είναι τόσο μειωμένα που θεωρείται εύκολο πεδίο για ξεκαθαρίσματα λογαριασμών. Ή μήπως αποσκοπούσε ακριβώς η συνωμοσία, εν μέρει τουλάχιστον, στην απαξίωση και τον εξευτελισμό της βρετανικής κυβέρνησης; Μια χούφτα χώρες μπορεί να είχαν λόγο να το κάνουν αυτό. Αλλά μόνο μία ή δύο διαθέτουν τον σπάνιο νευροτοξικό παράγοντα, την αγνή κακία και το αδίστακτο θράσος σε αυτή την περίπτωση». Αν αποδειχθεί πως το Κρεμλίνο ευθύνεται πράγματι για αυτό το τελευταίο έγκλημα, η καλύτερη απάντηση είναι στα μάτια του Τίσνταλ και η απλούστερη: να απαγγελθούν κατηγορίες στον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν για απόπειρα δολοφονίας.
240και πλέον μάρτυρες έχει εντοπίσει η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, που ερευνά τις συνθήκες δηλητηρίασης με νευροτοξικό παράγοντα του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια