Προεδρική πρωτοβουλία
Κακοστημένη παράσταση
Ας δούμε τώρα μερικά επιμέρους ζητήματα, τα οποία θα φωτίσουν έτι περαιτέρω αυτή την υπόθεση και θα μας δώσουν να καταλάβουμε τι ακριβώς γίνεται και μοιάζουν με κακοστημενη θεατρική παράσταση…
Η πρόταση του επικεφαλής ηγέτη Σταύρου δεν είναι ούτε της Πέμπτης ούτε της Παρασκευής. Δεν είναι καν της προηγούμενης εβδομάδας. Ούτε του προηγούμενου μήνα. Εχει κατατεθεί ως πρόταση νόμου εδώ και… δεκαπέντε μήνες!
Το ξαναλέω, δεκαπέντε μήνες πριν. Τον Δεκέμβριο του 2016. Εκτοτε παρέμενε στο συρτάρι του Προέδρου Βούτση, εκείνος της είχε ρίξει χοντρό αλάτι από πάνω και την είχε αφήσει στο συρτάρι να σιτέψει. Να ωριμάσει. Να τη βρει κάποια στιγμή ο ιστορικός του μέλλοντος, σε εκατό χρόνια από σήμερα, και να αναφωνήσει με ενθουσιασμό: «Βρήκα ντοκουμέντο Θεοδωράκη, τρομερό»!..
Υποθέτω, με αυτό το δεδομένο, καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι
– καταρρέει απολύτως η έκπληξη Τσίπρα για τη σοβαρότητα της πρότασης,
– καταρρέει ωσαύτως η σπουδή του επικεφαλής ηγέτη Σταύρου να ανταποκριθεί στο πρώτο τηλεφώνημα Τσίπρα «έλα τη Δευτέρα να μου το εξηγήσεις»,
Σχέση σε διάσταση
Θα μπορούσα να καταγράψω και άλλα, αλλά δεν θα το κάνω. Είναι τόσο εμφανές το «στήσιμο» που παρέλκει, όπως λένε και οι δικηγόροι, κάθε άλλη αναφορά. Εκτός από μία. Του προέδρου Πάνου (Καμμένου), ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς αποκαλύπτει ότι «κάτι γίνεται». Διότι όχι μόνο διεκδικεί την πατρότητα της πρότασης για το Συμβούλιο, αλλά εκθέτει και τον πρόεδρο Τσίπρα, διότι, όπως ισχυρίζεται, του το είχε προτείνει από την πρώτη στιγμή (προφανώς εννοεί, από την ημέρα που τον στήριξε για να γίνουν κυβέρνηση…), αλλά ο άλλος, με την εγνωσμένης εντάσεως και μεγέθους… αυτάρκεια που τον διακρίνει, τον «έγραψε» κανονικά.
Ιδού τι αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα ΑΝΕΛ το βράδυ του Σαββάτου, ίνα μη απομείνη η ελάχιστη αμφιβολία για τις πραγματικές διαστάσεις της σημερινής συνάντησης. Αντιγράφω: «Ο κ. Καμμένος από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του Κινήματός μας είχε προτείνει τη δημιουργία υπό τον Πρωθυπουργό Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τον σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής και τη διαχείριση κρίσεων. Θα ήταν προς το συμφέρον της Πατρίδας μας ο Στ. Θεοδωράκης να μην εκμεταλλεύεται τα ευαίσθητα εθνικά θέματα για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών και ιδιοτελών σκοπιμοτήτων».
Υπάρχει ένα «αλλά»…
Ας δούμε όμως τι προβλέπει η πρόταση του επικεφαλής ηγέτη Σταύρου για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Καμία πρωτοτυπία, αναφέρω. Εισηγείται να προσομοιάζει με τα αντίστοιχα σύγχρονων χωρών –θα συγκαλείται από τον Πρωθυπουργό και θα μετέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι πρώην πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο διοικητής της ΕΥΠ και κατά περίπτωση αξιωματούχοι τής κυβέρνησης και επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αδύναμη μνήμη
Ρώτησα για όλα αυτά, και για το «αλλά», την «πέτρα του σκανδάλου» Σταύρο, άμα τη εξόδω του από το θέατρο. Παρασκευή βράδυ.
–Τι νόημα έχει αυτή η συνάντηση της Δευτέρας;
–Θέλει να του αναλύσω την πρότασή μας για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας…
–Θέλει να σε βάλει στην κυβέρνηση, στη θέση του Καμμένου…
–Δεν πρόκειται να μπω σε καμιά κυβέρνηση. Δεν είναι το όνειρό μου εμένα να γίνω υπουργός του Τσίπρα…
–Ε, πώς. Οταν διαφαίνεται πρόθεση του Καμμένου ακόμη και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση για το Σκοπιανό, προφανώς σε θέλει για να κρατηθεί στην εξουσία.
–Αν μπορώ να κάνω κάτι για να λυθεί το Σκοπιανό, θα το κάνω για τη χώρα μου, για κανέναν Τσίπρα.
–Υποτίθεται ότι ως Κίνημα Αλλαγής θα είχατε ενιαία στάση μπροστά σε τέτοια θέματα.
–Ποιο Κίνημα Αλλαγής; Πλάκα μού κάνεις; Δεν βλέπεις τι γίνεται; Οτι έχουν φύγει όλοι και έχει καταργηθεί κάθε εσωκομματική διαδικασία; Δουλευόμαστε μεταξύ μας τώρα;
Είπαμε και άλλα που δεν είναι του παρόντος να τα αναφέρω. Το μόνο που μπορώ να προσθέσω είναι ό,τι του είπα εγώ: να καθήσει να σκεφτεί τι του έχουν «σύρει» αυτά τα τρία χρόνια της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο ίδιος ο Τσίπρας και ο συνεταίρος –κανέναν άλλον δεν έχουν βρίσει όσο αυτόν. Αλλά οι άνθρωποι έχουν αδύναμη μνήμη. Και οι πολιτικοί, συνήθως, ακόμη πιο αδύναμη…