Ο συριακός στρατός συνεχίζει την επιχείρηση που ξεκίνησε πριν τρεις εβδομάδες εναντίον της ανατολικής Γκούτα, την οποία βομβάρδισε και την Κυριακή με βαρέλια με εκρηκτικά.
Με τη στήριξη της Ρωσίας οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζουν να προελαύνουν στον θύλακα αυτό των ανταρτών, μετά την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας περιοχής Μαντίρα παρά τη σφοδρή αντίσταση των Σύρων ανταρτών, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Σάββατο ο συριακός στρατός κατάφερε να απομονώσει τη Ντούμα, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, και να κόψει με αυτό τον τρόπο τον θύλακα στα τρία. Εξάλλου έπειτα από 21 ημέρες σφοδρών βομβαρδισμών έχουν σκοτωθεί 1.139 άμαχοι εκ των οποίων 240 παιδιά, και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 4.400 άνθρωποι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η συριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανακαταλάβει την περιοχή αυτή από όπου οι αντάρτες εκτοξεύουν τακτικά ρουκέτες εναντίον της συριακής πρωτεύουσας. Την Κυριακή 4 άμαχοι σκοτώθηκαν στη Δαμασκό, ενώ την ίδια ημέρα 23 άμαχοι σκοτώθηκαν στην ανατολική Γκούτα, κυρίως στην περιοχή Χαράστρα όπου η πολεμική αεροπορία έριξε βόμβες και βαρέλια με εκρηκτικά το βράδυ.
Στη Ντούμα μεγάλος αριθμός πτωμάτων έχει συσσωρευθεί στο νεκροτομείο καθώς είναι αδύνατο να ταφούν, αφού το νεκροταφείο έχει πληγεί από τους βομβαρδισμούς. Δυσοσμία αναδίδεται από τα ερείπια των κτιρίων καθώς πολλοί νεκροί παραμένουν καταπλακωμένοι. Σε πολλές περιοχές «οι διασώστες δεν προλαβαίνουν να ανασύρουν» τα πτώματα από τα ερείπια, εξήγησε το Παρατηρητήριο.
Παράλληλα με τους βομβαρδισμούς διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την απομάκρυνση όσων το επιθυμούν. Μια επιτροπή από τοπικούς αξιωματούχους συζήτησε το Σάββατο και την Κυριακή με εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης την πιθανότητα απομάκρυνσης «όσων το επιθυμούν, αμάχων ή ανταρτών, από τη Χαμουρίγε, τη Σάκμπα και την Κφαρ Μπάτνα. Ωστόσο οι αντάρτες έχουν απορρίψει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και απομάκρυνσή τους από την ανατολική Γκούτα.
Στο μεταξύ ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε χθες αργά Κυριακή ότι κατάφερε να απομακρύνει 52 αμάχους από την ανατολική Γκούτα. Οι κάτοικοι της Μισράμπα μεταφέρθηκαν σε έναν προσωρινό καταυλισμό προσφύγων, όπου λαμβάνουν ιατρική βοήθεια.