Σε καρατόμηση του διοικητή του ΕΦΚΑ Θανάση Μπακαλέξη προχώρησε χτες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος θεωρώντας τον υπεύθυνο για την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας (μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων, ταλαιπωρία ασφαλισμένων – συνταξιούχων, καθυστερήσεις στις εισφορές (ειδοποιητήρια – συμψηφισμοί) των ελεύθερων επαγγελματιών κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και αρκετούς μήνες υπήρχαν προβλήματα στη συνεργασία με τον Μπακαλέξη τόσο με την υπουργό Εφη Αχτσιόγλου όσο και με τον Πετρόπουλο. Και όπως όλα δείχνουν, ο Μπακαλέξης ήταν το εξιλαστήριο θύμα σε μια αντιασφαλιστική πολιτική που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου με θύματα συνταξιούχους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.
Ειδικότερα ο Πετρόπουλος –για τον οποίο επικρατεί έντονη δυσφορία στου Μαξίμου όσον αφορά την εικόνα διάλυσης στο ασφαλιστικό σύστημα -, αφού ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του τον διοικητή του ΕΦΚΑ ζήτησε χτες να υποβάλει την παραίτησή του.Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου έτους λειτουργίας του ΕΦΚΑ, κατά τη διάρκεια του οποίου επιλύθηκαν θεμελιώδη προβλήματα, κρίθηκε επείγουσα η δημιουργία των προϋποθέσεων για ακόμη πιο αποτελεσματική λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης και καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, με ταχύτατη αναβάθμιση των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των μηχανογραφικών εφαρμογών που θα βελτιώνουν το επίπεδο εξυπηρέτησης και λειτουργίας του ΕΦΚΑ. Η τοποθέτηση νέου διοικητή θα γίνει τις προσεχείς ημέρες με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Σημειώνεται ότι η κατάσταση στον ΕΦΚΑ –14 μήνες μετά τη λειτουργία του –είναι χαώδης με τεράστιες επιπτώσεις στις συναλλαγές ασφαλισμένων, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι καταγράφονται περιπτώσεις όπου συνταξιούχοι πεθαίνουν περιμένοντας να λάβουν την οριστική σύνταξη ενώ σε εκκρεμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται 100.000 οριστικές συντάξεις! Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και 3 χρόνια καθυστέρησης στην καταβολή της σύνταξης καταγράφεται στους συνταξιούχους που ανήκουν στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης!
Αλλωστε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ περιγράφονται στο στρατηγικό σχέδιο 2018-2020 του φορέα. Ετσι όπως αναφέρεται στο στρατηγικό σχέδιο, οΕΦΚΑ, προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στο έργο του, θα πρέπει να ξεπεράσει σειρά από προκλήσεις και προβλήματα όπως:
– Η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.
– Η έλλειψη σύγχρονων υποδομών υπηρεσιών επικοινωνίας και ανταλλαγής δεδομένων.
– Η έλλειψη ενοποιημένου ψηφιοποιημένου ασφαλιστικού ιστορικού.
– Ο τεράστιος όγκος φυσικών αρχείων που διαφοροποιούνται ανά φορέα ως προς τη μορφή και τον τόπο διατήρησής τους.
– Το μεταβατικό στάδιο λειτουργίας για τις οργανικές δομές.
– Η πολυνομία και πολυπλοκότητα στις κανονιστικές διατάξεις που διέπουν το μεταβατικό στάδιο.
– Η ανάγκη της διαρκούς εξειδικευμένης κατάρτισης του προσωπικού.
– Η δυσκολία στην αναπλήρωση των έμπειρων υπαλλήλων που αποχωρούν ή πρόκειται να αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης (υψηλός βαθμός γήρανσης του προσωπικού).
– Η υποστελέχωση περιφερειακών οργανικών μονάδων των ενταχθέντων φορέων που λειτουργούν κατά το μεταβατικό επίπεδο και των ΠΕΚΑ».
ο διοικητής του ΕΤΕΑΠ
Παρελθόν από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) αποτελεί ο διοικητής του Θανάσης Καποτάς. Η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον υφυπουργό Κοινωνικής Αφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, ο οποίος τον ευχαρίστησε για το έργο που επιτέλεσε ως διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η παραίτηση είχε υποβληθεί από τον Καποτά εδώ και μερικές ημέρες επειδή επιθυμεί να κατέβει υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές. Οπως είναι γνωστό, όσοι κατέχουν δημόσια θέση, για να έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών, πρέπει να έχουν παραιτηθεί από το αξίωμά τους το αργότερο 18 μήνες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ετοιμάζεται να πολιτευθεί στον Νομό Κορινθίας.