Σε αλλαγή φρουράς ετοιμάζεται να προχωρήσει η Goldman Sachs, μία από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές επενδυτικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο και πλέον ως επικρατέστερος υποψήφιος για την ηγεσία της εταιρείας προβάλλει ο Ντέιβιντ Σάλομον.
Από τα τέλη του 2016 ο Σάλομον κατείχε τη θέση του γενικού διευθυντή στην Goldman Sachs μαζί με τον μεγάλο αντίπαλό του για τη θέση, τον Χάρβι Σβαρτς. Με την απροσδόκητη όμως αποχώρηση του Σβαρτς από την τράπεζα, ο Σάλομον γίνεται ο πιο προφανής υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Μπλανκφέιν. Φαίνεται ότι ο Σάλομον ήταν εκείνος που κέρδισε τη μονομαχία με τον Σβαρτς, οδηγώντας τον προς την έξοδο, αφού η εταιρεία είχε ορίσει και τους δύο στην ίδια θέση και με τα ίδια καθήκοντα, για να δει ποιος τελικά θα επικρατήσει κερδίζοντας την εμπιστοσύνη περισσότερων πελατών και στελεχών της τράπεζας. Πρόκειται άλλωστε για πρακτική που έχει εφαρμόσει ξανά στο παρελθόν ο χρηματοπιστωτικός όμιλος.
Οι φήμες για αλλαγή ηγεσίας στην εταιρεία εντάθηκαν έπειτα από δημοσίευμα της «Wall Street Journal» που ανέφερε ότι ο σημερινός επικεφαλής της Goldman Sachs, ο 63χρονος Λόιντ Μπλανκφέιν, ετοιμάζεται να αποχωρήσει στα τέλη του έτους.
Ολα ξεκίνησαν όταν ο Γκάρι Κόουν δέχθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει καθήκοντα οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου. Μέχρι τότε ο Κόουν, που ήταν πρόεδρος της εταιρείας, ήταν εκείνος που αναμενόταν να αναλάβει κάποια στιγμή τα ηνία της Goldman Sachs. Ετσι, άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος για να μπουν και άλλοι υποψήφιοι στο παιχνίδι της διαδοχής του Μπλανκφέιν.
Ο Σάλομον φαίνεται ότι είχε προβάδισμα από την αρχή, καθώς είχε ασχοληθεί με τις δραστηριότητες του ομίλου που αφορούν την επενδυτική τραπεζική, ενώ ο Σβαρτς είχε ασχοληθεί περισσότερο με το τμήμα μετοχών, πρώτων υλών και άλλων συναφών δραστηριοτήτων στις αγορές. Ουσιαστικά είναι ένας τραπεζίτης που φαίνεται να κερδίζει τη μάχη για την ηγεσία της Goldman Sachs από έναν τρέιντερ.
Το τελευταίο διάστημα το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs είχε παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα, συνεισφέροντας σημαντικά στην κερδοφορία της εταιρείας. Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά ο Σάλομον, ο οποίος προσελήφθη στην εταιρεία το 1999 από την Bear Stearns. Ο ίδιος, που θεωρείται ότι έχει εκρηκτικό ταμπεραμέντο, πίεσε σημαντικά τα στελέχη του να βγουν στους δρόμους και να κλείσουν ντιλ. «Δεν είναι ο τύπος από τον οποίο θέλει κανείς να δεχθεί τηλεφώνημα όταν χάσει ένα ντιλ», είπε στους «Financial Times» στέλεχος της Goldman Sachs.
Το τμήμα αγορών της Goldman Sachs, αντίθετα, δεν είχε πάει πολύ καλά το τελευταίο διάστημα καθώς είχε δεχθεί πλήγμα από τις διακυμάνσεις σε μετοχές, ομόλογα, πρώτες ύλες και νομίσματα, αλλά και τις επιθετικές κινήσεις πελατών της εταιρείας όπως είναι τα hedge funds. Ιδιαίτερο πλήγμα δέχθηκε το τμήμα διαπραγμάτευσης πρώτων υλών, καθώς είχαν γίνει επενδύσεις που δεν απέδωσαν.