Κατέρρευσε το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», με την κυβέρνηση να ζητεί δημόσια συγγνώμη από τους πολίτες για το φιάσκο του στησίματος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που υποδέχεται τις αιτήσεις συμμετοχής των νοικοκυριών, να παγώνει το πρόγραμμα για επτά ημέρες και να ανακοινώνει νέες ημερομηνίες ενεργοποίησής του.
«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους πολίτες που υπέστησαν αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία» δήλωσε χθες το απόγευμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ενώ από το πρωί η ειδική πύλη exoikonomisi.ypen.gr αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις ηλεκτρονικές εντολές εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών για τη συμπλήρωση των στοιχείων και την υποβολή των αιτήσεων. Με πιο απλά λόγια, η ηλεκτρονική πλατφόρμα όλη την ημέρα «σερνόταν» και γύρω στις τρεις το μεσημέρι είχε εξαφανιστεί από το Διαδίκτυο –είχε καταρρεύσει.
ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ. Είναι ενδεικτική η περιγραφή που κάνει το ίδιο το υπουργείο μέσα από το δελτίο Τύπου: «Μέσα σε λίγες ώρες έγιναν 1,5 εκατομμύριο προσπάθειες εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ηδη από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις (IPs) επιχειρούσαν ταυτόχρονη είσοδο με πλήθος διαφορετικών κωδικών. Διερευνάται εάν πρόκειται για χρήση κακόβουλου λογισμικού» τονίζεται χαρακτηριστικά. Ως προς το τελευταίο στοιχείο, πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται τα εν λόγω IPs να είναι οργανωμένα γραφεία συμβούλων – μηχανικών που ανέλαβαν την προετοιμασία των σχετικών φακέλων και την υποβολή αιτήσεων για λογαριασμό πελατών τους.
Ο Γιώργος Σταθάκης, πέραν της συγγνώμης, έσπευσε να δεσμευτεί ότι «η διαδικασία υποβολής αίτησης θα ομαλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό, με έμφαση στην κατοχύρωση τόσο της ασφάλειας του συστήματος όσο και της διαφάνειας των διαδικασιών που σχετίζονται με την ένταξη στο πρόγραμμα».

ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. Ετσι αποφάσισε να «παγώσει» τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και να υιοθετήσει πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για σταδιακή ενεργοποίηση του προγράμματος ανά ομάδα περιφερειών της χώρας. Με βάση τον οδηγό της δράσης, κάθε περιφέρεια έχει τον δικό της προϋπολογισμό και ως εκ τούτου ο βασικός κανόνας για τη χρηματοδότηση των προτάσεων, που είναι με βάση τη σειρά προτεραιότητας κατά την υποβολή αιτήσεων, θα τηρείται ανά περιοχή της χώρας και μέχρι την εξάντληση των αντίστοιχων κονδυλίων. Ετσι, τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, στις 8 π.μ., θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων που αφορούν τις κατοικίες των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας. Τη Δευτέρα 26 του μηνός ενεργοποιείται η διαδικασία για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίου, Βόρειου Αιγαίου και Κρήτης. Τη Δευτέρα 2 Απριλίου ανοίγει η πύλη για την Αττική και το Νότιο Αιγαίο. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός επικρότησε τη στάση του αρμόδιου υπουργού και με ανακοίνωσή του υπέδειξε 11 προτάσεις για την καλύτερη και ομαλότερη λειτουργία του προγράμματος. Ενδιαφέρον, όμως, έχουν δύο αναφορές του. Η πρώτη αφορά τη δυσκολία υλοποίησής του με τον συγκεκριμένο τρόπο σχεδιασμού: «Συγκεκριμένες προβλέψεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται έχουν προκαλέσει τεράστιο φόρτο στους μηχανικούς που εξυπηρετούν τους πολίτες και το ίδιο το πρόγραμμα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει». Η δεύτερη αναφορά του Γιώργου Στασινού καταδεικνύει συνολικά την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιληφθεί τις ανάγκες μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας: «Πρέπει η πολιτεία να έχει εικόνα και συναίσθηση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα η οικονομία και η κοινωνία, ώστε να γίνονται οι καλύτερες δυνατές επιλογές».
ΣΙΡΙΑΛ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ. Οπως έγραψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» κατέληξε σαν ένα σίριαλ δίχως τέλος. Εδώ και δύο με δυόμισι χρόνια οι αρμόδιοι υπουργοί εξήγγελλαν ανά τακτά διαστήματα την έναρξή του. Οταν έφτασε η ώρα της πραγματικής ενεργοποίησής του, η ημερομηνία υποδοχής των αιτήσεων μεταφερόταν μέρα πάρα μέρα. Ωσπου τελικά αναδείχθηκαν οι διοικητικές και τεχνικές αστοχίες του.
Οπως προκύπτει και από τις προτάσεις που έκανε το ΤΕΕ, η προχειρότητα του σχεδιασμού είναι εμφανής ακόμη και σε απλά ζητήματα, όπως το εγχειρίδιο του συστήματος με αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας, ο οδηγός των ερωταπαντήσεων, αλλά ακόμη και στη λειτουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού υποστήριξης των πολιτών και μηχανικών (helpdesk). Στα πλέον σοβαρά θέματα της λειτουργίας της πλατφόρμας το ΤΕΕ υποδεικνύει ότι θα μπορούσε σε πρώτο στάδιο να δίνεται η δυνατότητα εγγραφής των στοιχείων και να γίνεται ο έλεγχος της επιλεξιμότητας και σε δεύτερη φάση, ύστερα από δύο με τρεις εβδομάδες, να ακολουθεί η υποβολή της αίτησης. Με τον τρόπο αυτόν θα αποφορτίζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης. Εκανε λόγο για «τραγική ανικανότητα του υπουργείου στον σχεδιασμό και στην αυτοματοποίηση του προγράμματος».